Hoe je collega’s wél meekrijgt met je plannen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: weerstand.
Briesend smeet ze het rapport op mijn bureau. Het was blauw en blauw was niet haar kleur en het was háár rapport. Nooit had ik vermoed dat mijn taak om een nieuwe huisstijl te introduceren zoveel emoties los zou maken. Wat ik niet doorhad, was dat ik mijn collega’s iets afnam.
Zij mochten al jaren zelf weten hoe ze hun rapporten vormgaven en dit mocht nu niet meer. In de plaats van een gemeenschappelijk doel tussen haar en mij te zoeken – we willen allemaal professioneel voor de dag komen, nietwaar? – wilde ik haar boos overtuigen van mijn gelijk. Wat leverde dat op? Niks. Of jawel: nog meer weerstand.
Stiekem geniet ik er wel van als mensen burgerlijk ongehoorzaam zijn, een dikke vinger opsteken en in opstand komen tegen suffe regeltjes. Maar niet tegen die van mij! Stel nou dat je mensen wilt overtuigen om te veranderen. Hoe krijg je ze dan toch mee?
Kont tegen de krib
Allereerst een geruststelling: altijd als je veranderingen doorvoert, zullen er mensen zijn die het er niet mee eens zijn. Hoe goed je het ook inpakt of hoe oprecht je bedoelingen ook zijn. Sommige mensen gooien de kont tegen de krib, puur en alleen omdat jij hun gedrag probeert te veranderen.
Ook zijn er mensen die de verandering wantrouwen: is dit echt nodig? Gaat dit volgend jaar wéér veranderen? Een laatste groep verandert gewoon niet. Ze snappen misschien je punt wel, maar ze vinden het te lastig om zich aan te passen.
Altijd als je veranderingen doorvoert, zullen er mensen zijn die het er niet mee eens zijn
Wat kan helpen is om mensen vrij te laten. Je geeft ze handvatten en argumenten, maar laat de keus aan hen. Prima als je mensen wilt aansporen om een ommetje te doen tijdens het werk of gezond te eten. Maar de nieuwe huisstijl was verplicht. Per ongeluk deed ik best wat dingen goed. Ik liet sceptici zien waarom een uniforme huisstijl belangrijk is en die boodschap hield ik stug vol.
Ik zorgde voor gemak, de nieuwe huisstijl-sjablonen waren makkelijker in gebruik dan de oude. Daarnaast liet ik mensen praten met collega’s die wel de nieuwe huisstijl gebruikten. Die zaten immers in hetzelfde schuitje. Maanden later kreeg ik een mail van de oud-protesteerder. Ze moest erg wennen aan de nieuwe huisstijl, maar vond hem nu erg mooi.
Meer weten over onze hersenen op de werkplek? Lees dan ook Chantals boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Meisje uit de Schilderswijk wordt hoogleraar: ‘Mevrouw, wat komt u doen? vroegen ze toen ik mijn toga pakte’
Het was slechts een bijzin in een uitgebreid persbericht: Hanan El Marroun, afkomstig uit de Haagse Schilderswijk, benoemd tot bijzonder hoogleraar Biologische psychologie. ,,Ik vond het belangrijk om de wijk waarin ik opgroeide te noemen in dat bericht. Dat dat zóveel emoties zou oproepen, overviel me totaal.” -
Waarom we achteraf toch spijt hebben van onze felbegeerde aankopen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: spijt van je aankoop -
Iets meer faillissementen in 2022, maar nog altijd bijzonder weinig door coronasteun
Het aantal faillissementen is in 2022 opnieuw historisch laag gebleven. In totaal zijn vorig jaar 2144 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. -
PREMIUMstaking
Hij werkt hard, maar toch moet Jordan (48) zijn spaargeld aanspreken: ‘Deze tijd is onwijs zwaar’
Hij heeft al eens zijn huis moeten verkopen, toen het tegenzat. Dat wil Jordan Borsten (48) niet nog eens meemaken. Nu dreigt hij zijn spaargeld te moeten aanspreken om rond te komen; om maar te zwijgen over zijn collega’s die soms nog minder verdienen. Dus staat de chauffeur van de gemeentelijke reiniging vanmiddag op de Coolsingel voor meer loon. ,,Dat is niet uit luxe, hè.”
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Denk jij weleens dat je slecht bent in je eigen werk? Dit is waarom dat juist een voordeel kan zijn
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het worse-than-average-effect. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.