Hoe vaker pauze houden er juist voor zorgt dat je meer gedaan krijgt
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: neem deze week eens meer pauzes.
Delen per e-mail
Als je meer pauzes neemt, hou je minder werktijd over. Dan krijg je dus vast ook minder gedaan. Het klinkt zo logisch en toch klopt het niet. Een onderzoek van Desktime laat namelijk zien dat de tien productiefste werknemers degenen zijn die regelmatig pauzeren. Het gaat dan om pauzes waarbij je even je werkplek verlaat én waarbij je niet op een scherm kijkt.
Pauzetjes
Op school ging er een bel, maar de meeste werkenden zullen toch echt zelf pauzes moeten inplannen. Als je thuis werkt, is dat al helemaal duidelijk.
,,Heel intensief zo’n hele dag thuis”, hoorde ik laatst van een thuiswerker die al die dagen thuis nog niet zo gewend was. ,,Ik moet er echt op letten dat ik pauzes neem”. Op kantoor zie je eens iemand op de gang of je spreekt een collega bij de koffieautomaat. Dat zijn al een soort pauzetjes. Na een meeting loop je terug naar je werkplek, ook die wandeling kun je zien als een pauze. Toch is het thuis en op ons werk vaak lastig om echt pauze te nemen.
De Amerikaanse journalist en auteur van managementboeken Tony Schwartz zegt: ‘Wanneer er meer van ons gevraagd wordt, hebben we de neiging om harder door te werken. Het probleem is alleen dat we, zonder enige rust en tijd om te herladen, meer fouten maken en minder gefocust zijn op onze taken.’
Na een meeting loop je terug naar je werkplek, ook die wandeling kun je zien als een pauze. Toch is het vaak lastig om echt pauze te nemen
Mini-experiment: even stevig sprinten en dan uitblazen
Hoe lang en hoe vaak moet je dan een pauze nemen? Er circuleren veel ideeën zoals: 52 minuten werken en 17 minuten pauze. De Pomodoro-methode: 25 minuten werken en 5 minuten pauze. Na 4 pomodoro’s 30 minuten pauze. Micropauzes: elk uur 5 of elk halfuur 2 minuten pauze. Eerlijk gezegd denk ik dat het niet zoveel uitmaakt welke methode je kiest, als je maar regelmatig pauzeert.
Dus experimenteer eens. Kies uit de drie tijdsroutines hierboven degene die je het meest aanspreekt. Test hem consequent een week uit. Neem echte pauzes: verlaat je werkplek en bekijk geen schermen.
Doorbuffelen
Strenge tijdsdiscipline en verplichte pauzes vergen wel wat van je. Eigenlijk neem ik nooit pauzes. En ik weet ook wel waarom: als ik even ophoud en wat anders ga doen, vind ik het vaak heel lastig om weer aan de slag te gaan; doorbuffelen is makkelijker. Nu moet ik wel. Overtuigd door het nut zorg ik ervoor korte pauzes te nemen én weer aan het werk te gaan. De eerste bijvangst is dat ik automatisch ga schatten wat ik af kan krijgen in het tijdsvak tot de volgende pauze. Dat helpt me met mijn focus.
De tweede is een inhoudelijke. Het kost me erg veel moeite om me los te weken van mijn werk en echt die pauze te nemen. Vaak werk ik aan lange taken zoals het ontwerpen van een training of het schrijven van een hoofdstuk voor een boek. Daar word ik helemaal in meegezogen.
Gedwongen pauzeren onderbreekt de stroom waar ik in zit. Als ik na een pauze weer begin, ontdek ik niet zelden dat ik helemaal opging in het uitzoeken van iets, wat bij nader inzien eigenlijk niet zo relevant is. Na de pauze kan ik makkelijk bijsturen en mijn tijd besteden aan iets nuttigers. Voor mij werkt het!
Na de pauze kan ik makkelijk bijsturen en mijn tijd besteden aan iets nuttigers. Voor mij werkt het!
Mirjam Wiersma is trainer, spreker en auteur. Meer weten over Mirjams experimenten? Lees haar boek Elke werkdag een topdag (2019).
Geen zin meer in ellenlange (online) vergaderingen? Coach Charlotte van ‘t Wout Vier geeft vier tips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
‘We zijn gewend aan tuinverlichting, maar mogen buren ook van de sterrenhemel genieten?’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over mollenverdrijvers en andere tuintechnologie. -
Na besmetting met meningokokken kan het snel gaan: ‘Het begon met oorpijn’
Meningokokkenziekte is relatief onbekend, zeldzaam en onvoorspelbaar. Word je er ziek van, dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Toch weet bijna de helft van de ouders van jonge kinderen niet wat meningokokkenziekte is. Dat moet veranderen, vinden een expert en ervaringsdeskundigen. -
PREMIUM
Marc (61) zit al jaren doorbetaald thuis: ‘Dat lijkt aardig, maar dat is het niet’
Marc Goud (61) zit al vijf jaar thuis, maar krijgt gewoon doorbetaald door de gemeente Rotterdam. Hij baalt van zijn situatie. ,,Een vrij leventje waarbij niemand zich met mij bemoeit met elke maand 1800 euro op zak lijkt aardig, maar dat is het niet.’’ -
werken met een beperking
Evelien moest haar droombaan opgeven door reuma: ‘Dan sta je wel even machteloos'
Een groot aantal Nederlanders met een lichamelijke beperking zit werkloos thuis. Terwijl ze wel graag aan het werk zouden willen. Maar hoe vind je een baan als je slechthorend, chronisch ziek bent of in een rolstoel zit? Veel werkgevers lijken ervoor terug te deinzen. In deze serie vertellen werkenden met een arbeidsbeperking over hun ervaring op de arbeidsmarkt. Vandaag: Evelien Ruijtenberg (37). -
Altijd te veel te doen en te weinig tijd? ‘Hou eens bij hoeveel uren je écht werkt’
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: werk niet te hard.
-
Zo kom je van je smartphoneverslaving af: zet ’m eens op zwart-wit
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat werkt er nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Iedere week deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: grayscaling. -
PREMIUM1
Help, ik zoek een aannemer! Maanden wachttijd tot aanpak van die uitbouw of tuin
Als één beroepsgroep garen spint bij de coronacrisis, dan is het wel de groep ‘handige mannen en vrouwen’ in Den Haag en omstreken: aannemers, stukadoors, metselaars en loodgieters. De planning zit zó vol, dat potentiële klanten soms maanden moeten wachten tot hun uitbouw of tuin wordt aangepakt. -
PREMIUM
Michael drukte voor corona posters voor UEFA en het Songfestival: ‘Nu maken we mondkapjes voor Gordon’
Het moest hét jaar worden voor Michael van der Zee (55) en zijn succesvolle printbedrijf. Met klanten als UEFA en Songfestival zou het drukker worden dan ooit. Maar toen kwam corona en smolt zijn omzet bijna helemaal weg. ,,Ik heb een week vreselijk de pee in gehad. Toen heb ik het roer helemaal omgegooid.”