Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?

Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. 

23 reacties

 • Misjel Harten

  1 maand geleden
  Grappig dat mensen hieronder in commentaren zeggen “ik ga na huis want het werk is af”. Als het werk af is dan hoef je morgen dus ook niet te komen. Of zouden ze bedoelen “mijn dagtaak is af”. Morgen een nieuwe dagtaak.
 • De schrijver

  1 maand geleden
  Ik werk 4,5 uur per dag en moet daarvan 15 minuten pauze nemen. Onbetaald. Ik wil die pauze helemaal niet. Kan ook niet zeggen ik ga eerder naar huis want moet blijven tot sluitingstijd. Wat moet je in zo’n geval?
 • Peter de Jong

  1 maand geleden
  @H Peters, volkomen juist! Betaal naar geleverde prestaties, niet naar gewerkte uren. Resultaat is immers waar het bedrijf op draait. Mensen die al 1 minuut voor 5 met de deurkruk in de hand staan, horen niet thuis in een bedrijf. Je gaat pas naar huis als het werk af is. Verder worden de hoge kosten van korte werkpauzes enorm onderschat. Iedere dag 10 minuten van de baas stelen, is een werkweek op jaarbasis!
 • B. Vermeulen

  1 maand geleden
  @arie, ik denk dat je als werkgever nog veel te leren hebt. Due contolle mag wettelijk niet. Die 35% productiviteit winst verlies je wel op een ander vlak. Sociaal gedrag en goodwill van je medewerkers krijg je veel meer voor. Wie bij jou blijft werken zal waarschijnlijk een probleem hebben of enorm veel geld betaald worden om te blijven
 • Dreeke Janssen

  1 maand geleden
  @Willem Heerema: Wat jij wil kan niiet. Simpelweg omdat pauzes meestalonbetaald zijn, iedereen een ander ritme heeft. En je zult niemand vinden die extra onbetaalde pauzes aat nemen enkel om de produktiviteit voor baas te verhogen. Ik heb om mezelf te beschermen tegen dit soort VVD-onzin als jij uitkraamt dan ook een gouden regel: Ik werk om te leven, maar ik leef niet om te werken.