Horecaprotocol aangepast: Toch met twee mensen binnen 1,5 meter en proef met schotten
Als de terrassen op 1 juni weer opengaan, is het toch toegestaan voor twee mensen, of een huishouden met meer personen, om binnen 1,5 meter van elkaar te zitten. Dat blijkt uit het nieuwe protocol voor horeca, dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft gepubliceerd.
Delen per e-mail
Dat gold al voor gezinnen en stellen, maar gaat nu ook voor andere duo’s gelden, zoals vrienden, collega’s en dates. Kortom: zolang je met z'n tweeën bent, hoef je geen afstand te houden.
Het kabinet wilde eigenlijk dat er een strikt 1,5 meterbeleid zou worden gehanteerd binnen de horeca, zonder uitzonderingen. Beide partijen zijn afgelopen week overeengekomen dat het voor twee mensen is toegestaan aan een tafel binnen 1,5 meter te zitten. Komen alle mensen uit hetzelfde huishouden, dan geldt er geen maximum aantal. KHN ging er eerder van uit dat vier mensen binnen 1,5 meter van elkaar zouden mogen zitten, ook als ze geen onderdeel uitmaakten van een huishouden.
Ook gaat KHN testen of schotten kunnen helpen om de verspreiding van corona tegen te gaan. Als dat zo is, dan zouden de schotten kunnen worden ingezet op plekken waar het moeilijk is afstand te houden.
Reserveren
Het protocol voor de horeca was al eerder verspreid onder de leden, maar is nu openbaar gemaakt. Voor restaurants en cafés geldt dat mensen moeten reserveren voor een tafeltje binnen. Dat kan bijvoorbeeld via reserveringsapps of gewoon telefonisch. Voor terrassen hoeft er niet geserveerd te worden.
Bij aankomst - zowel binnen als buiten - volgt een ‘controlegesprek’, waarin gasten moeten aangeven of ze klachten hebben. Zo ja, dan wordt de toegang geweigerd. Vanaf drie personen moeten de gasten ook aangeven of ze onderdeel zijn van hetzelfde huishouden. Zo niet, dan moet iedereen afstand houden van elkaar. Voor de duidelijkheid: ook huisgenoten vormen onderdeel van een huishouden, het gaat dus niet alleen om gezinnen.
Ook mogen er binnen maximaal dertig gasten aanwezig zijn. Op het terras geldt geen limiet, zolang die afstand maar gewaarborgd blijft.
Handhaving
Mocht een goed gesprek niet tot een oplossing leiden dan kan een ondernemer een gast verzoeken te vertrekken
Het is aan de horeca-ondernemers zelf om ervoor te zorgen dat alle regels worden nageleefd, benadrukt Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: ,,Net als met andere regels zullen ondernemers en hun medewerkers gasten aanspreken wanneer zij zich daar niet aan houden. Het houden aan de regels is overigens óók een maatschappelijke verantwoordelijkheid die we met z’n allen delen, zeker bij een virus als corona.’’
De ondernemers kunnen zelf geen boetes uitdelen. Dat is aan de politie of boa's. Willemsen: ,,Mocht een goed gesprek niet tot een oplossing leiden dan kan een ondernemer in het uiterste geval een gast verzoeken c.q. sommeren te vertrekken. In het alleruiterste geval doen ondernemers een beroep op politie.’’
Werkbaarheid
Veel horecazaken zijn blij dat premier Rutte afgelopen week groen licht gaf, maar maken zich ook zorgen over de werkbaarheid van de maatregelen. Dat ze niet voor 1 juni mogen proefdraaien, om te oefenen met die 1,5 meter afstand, versterkt die zorgen. Op tweede pinksterdag is het normaal gesproken extreem druk.
Volgens Rutte was eerder opengaan écht geen optie: ,,We realiseren ons dat veel ondernemers al vóór het pinksterweekend de deuren hadden willen openen. Daar hebben we met het Outbreak Management Team lang over gesproken. Maar we hebben besloten om vast te houden aan 1 juni. De horeca opengooien is een grote en spannende stap.’’
Bekijk al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Zo gaan we borrelen in coronatijd: QR-code vervangt serveerster
Het zal even wennen zijn op de terrassen van de bekende Rotterdamse horeca-ondernemer Ron de Jong. Een serveerster die de bestelling aan tafel op komt nemen? Vergeet het maar. De serveerster wordt vervangen door een QR-code. -
PREMIUM
Hoe bereik je als vrouw de top? ‘In mijn beginjaren heb ik er veel voor opgeofferd’
In de top van het bedrijfsleven is de witte man nog altijd oververtegenwoordigd. Hoe kom je daar als vrouw tussen? Directeur Vera Kops van Lewis en Mei Ling Tan van House of Einstein vertellen over hun keuzes, ons ouderwetse schoolsysteem en fulltime werken. ,,Hoeveel uren je werkt, zegt niets over je kwaliteiten.” -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUM
Horeca Breda mag niet proefdraaien, burgemeester Depla teleurgesteld: ‘Hier had heel Nederland van kunnen profiteren’
BREDA - De horeca in Breda mag komende maandag niet proefdraaien voor de algehele opening van de horeca op 1 juni. Dat heeft het kabinet de uitbaters laten weten. Bedenker van het plan Johan de Vos, vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Breda, is boos en teleurgesteld. ,,Laf van minister Grapperhaus om dit tegen te houden.” -
Terugkeer naar kantoor? Bij T-Mobile kunnen ze niet wachten
Werkend Nederland staat te popelen om terug te keren naar kantoor. Nog onduidelijk is hoe dat straks zal zijn. Telecombedrijf T-Mobile vraagt zijn medewerkers naar hun wensen. En die mogen over meer meedenken dan alleen de inrichting van werkplekken en het aantal dagen op kantoor.
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).