Portugees Cristiano Ronaldo kreeg nog een invalbeurt tegen Zwitserland maar het draaide zonder hem eigenlijk beter op het veld.
Volledig scherm
PREMIUM
Portugees Cristiano Ronaldo kreeg nog een invalbeurt tegen Zwitserland maar het draaide zonder hem eigenlijk beter op het veld. © AFP

Iedereen op de werkvloer bloeit op als de dominante leider wegvalt

Zónder sterspeler Ronaldo bloeide het Portugese elftal op en speelde het als in haar beste jaren. Leiders blijken soms zo dominant dat ze vooral verstikkend zijn. Toch denkt iedereen dat het goed gaat, maar: ‘Een goede leider kijkt kritisch in de spiegel.’

10 reacties

 • J.G. v Buren

  2 maanden geleden
  Sommige mensen met heel veel geld veranderen vaak in onmenselijke veelvraten. Kijk naar Qatar, Jumbo topman,Tesla/Twitter topman, Amazon, huisjesmelker prins waarvan artiesten in coronatijd gratis op moeste treden in Zandvoort, enz enz.. Kortom veel geld verhufterd.
 • Theo Boerboom

  2 maanden geleden
  Ronaldo was zeer verdienstelijk voor het Portugese team in vergaande tijden. Maar zijn momentele gedrag maakt het niet meer mogelijk om nog een goede verstandhouding in het team te manifesteren. Arrogant en zijn bodem verloren.
 • H Peters

  2 maanden geleden
  @M. Ronald Markant Klopt maar mensen leren niet! Wij zijn ook géén natuur meer!
 • M. Ronald Markant

  2 maanden geleden
  Een leider hoort dominant te zijn, anders is er binnen no-time een leider die wel dominant is. Ga in de natuur kijken hoe het werkt, daar leer je van.
 • H Peters

  2 maanden geleden
  Om dan heel snel te verwelken in heel veel gevallen. Een dominante (duidelijke en menselijke) leider zou op heel veel plaatsen héél welkom zijn; ook in de NL politiek. Nu moet alles kunnen en je ziet de prestatiecurve bijna overal scherp naar beneden gaan. Dat is ook zo met veel thuiswerken en komt omdat woorden als discipline, eigenwaarde, tegenwoordig heel vies zijn. Ik ben blij met mijn 'oude' normen en waarden. Ik durf me in de spiegel te zien. Ik heb geen baas nodig; wil mezelf bewijzen.
 1. Arjen had een overlevingskans van 2 procent, na wonderbaarlijk herstel leeft hij nu zijn droom

  Arjen had een overle­vings­kans van 2 procent, na wonderbaar­lijk herstel leeft hij nu zijn droom

  Nederland vaarwel zeggen voor een eigen bedrijf in het buitenland: Lenja te Velde (54) en haar partner Arjen van Weeghel (55) namen die stap na een bijzondere moeilijke periode in hun leven. Arjen kreeg begin 2022 een longembolie waarna zijn leven aan een zijden draadje hing. Toen hij bijkwam uit zijn coma, wist hij wat hij wilde: wijnboer worden. Inmiddels runnen de twee een wijnboerderij in Italië.
 2. Waarom er zoveel slechte managers zijn: ‘Werknemers durven geen eerlijke feedback te geven’
  PREMIUM

  Waarom er zoveel slechte managers zijn: ‘Werknemers durven geen eerlijke feedback te geven’

  Iets doen ‘omdat de baas het zegt’, veel mensen hebben er een bloedhekel aan. Niet gek ook, weten psychologen Mark van Vugt en Max Wildschut. In de evolutie van de mens was het nooit verstandig om kritiekloos achter een ander aan te lopen. De hiërarchie op de werkvloer ondermijnt onze instincten en daarmee ook effectief leiderschap, constateren zij in hun boek Gezag, waar volgende week een herziene versie van verschijnt.