‘Ik heb een ongelofelijke hekel aan de appgroep met collega's’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.
Poll
Een whatsappgroep met collega's op je privételefoon, goed idee?
-
Nee (84%)
-
Ja (16%)
Het is volgens recent onderzoek een van de grootste ergernissen van werkend Nederland: de werk-appgroep. Whatsapp is overal, met zijn guitige gif’jes en fijne voiceberichtjes. Na e-mail en telefoon is Whatsapp inmiddels het meest gebruikte communicatiekanaal binnen Nederlandse bedrijven.
Ik heb een ongelofelijke hekel aan het gebruik van Whatsapp in groepsverband in een ‘professionele’ context. Hoe handig het ook is om op elk moment de broekzakken van je hele team te kunnen laten trillen - volgens mij zouden we een stuk minder gestresst en geërgerd zijn als we de werkappgroep in de ban doen.
Om te beginnen: de afspraken rond wat wel en niet gedeeld wordt in de groep zijn vaak schimmig. Gevolg: zo’n groep is op sommige momenten werkgerelateerd, maar op andere opeens persoonlijk. Bijvoorbeeld in het weekend (‘kijk eens waar ik ben!’), op verjaardagen (twintig keer emoticons van confetti) en in vakanties. Onhandig en verwarrend. Laten we bovendien eerlijk zijn: als ik oprecht interesse had in hoe Frans het heeft in het Zwarte Woud had ik hem wel een privébericht gestuurd.
Urgent
Het is bijna onvermijdelijk dat er in zo’n groep niet alleen zaken worden besproken die voor de hele groep relevant zijn. Vierentwintig nieuwe berichten omdat Guus en Brenda een onderonsje hadden over de datum van het bedrijfsuitje: dat levert de andere ontvangers ook vierentwintig keer irritatie op. Dan heeft zo’n app ook nog eens de neiging werkelijk overal doorheen te zeuren en álles urgent te maken: ‘kan iemand de vergaderagenda uitprinten?’ Als je niet uitkijkt, word je op deze manier de hele tijd gestoord voor triviale zaken.
De app wenst zich niet te houden aan kantoortijden en kan simpelweg niet uit
En dan heb ik het nog niet eens gehad over het meest ergerlijke aspect van de app: de app wenst zich niet te houden aan kantoortijden en kan simpelweg niet uit. Een groot deel van de app’ers heeft geen werktelefoon, en ontvangt berichten op zijn persoonlijke toestel. Natuurlijk, in theorie kun je hem op ‘stil’ zetten - zoals je ook al met die groep rond de bruiloft van Franka hebt gedaan - en dan krijg je geen rode bolletjes op je beginscherm. Maar kun jij het je wel veroorloven app’jes te negeren als de norm is dat je altijd en overal meteen antwoordt, ook in je vrije tijd? Dan sta je dus altijd op standby en is je ‘vrije tijd’ niet vrij.
Weg met de werkapp, dus. Zet niet-urgente dingen in e-mails, en als de tent in de fik staat: bel. Natuurlijk, zonder app word je wel een stuk minder vaak gefeliciteerd op je verjaardag, maar het scheelt ook een hoop kopzorgen.
Thijs Launspach is psycholoog en stress-expert. Hij schreef hierover het boek Fokking Druk (2018).
Wat voor effect heeft stress op ons lichaam? En kun je in de 21ste eeuw nog een stressloos leven leiden? De Universiteit van Nederland vroeg het psycholoog Thijs Launspach:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Overvolle agenda? Zo kom je gracieus onder die afspraak uit
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
‘Deze app helpt me - hoe tegenstrijdig - van m'n mobiel af te blijven’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
Ook in 2023 werkt de vader en zorgt de moeder voor de kinderen (of ze dat nu willen of niet)
De traditionele rolverdeling binnen gezinnen krijgen we in Nederland maar moeilijk doorbroken. In slechts één op de tien gevallen werken vaders evenveel als moeders en is ook de zorg voor de kinderen gelijk verdeeld. Nog eens drie op de tien ouders zouden de taken het liefst ook gelijk verdelen, maar krijgen dat in praktijk niet voor elkaar. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
Vraag jezelf af: moet ik dit nú doen?
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
-
-
PREMIUM
Werkt als een tierelier: hoe Noa en Mariëtte op deze slimme manier klanten lokken naar hun winkel
Veel kleur, hip en opvallend: in binnensteden vind je steeds meer winkels die fantastisch smoelen op Instagram. En dat is geen toeval. Steeds meer – vooral jonge - ondernemers weten het platform slim in te zetten als gratis reclamebord.Gouda -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.