'Ik kijk naar wat me energie geeft. Daarom ben ik gestopt met vergaderen'
4-urige werkweekHet boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 3: Ellen de Lange-Ros. Businesscoach en auteur.
Delen per e-mail
,,Toen ik twaalf jaar geleden zelfstandige marktonderzoeker werd, besloot ik mijn werk anders aan te pakken. In loondienst was er voor mij geen stimulans om dingen anders te doen. Als ik iets slims bedacht, waardoor ik minder tijd kwijt was met een klus, dan werden de rotklussen van collega’s naar mij doorgeschoven. Weg middag vrij."
,,Tegenwoordig leef ik mijn leven radicaal anders. En zoiets gebeurt niet in één klap, maar gaat in kleine stapjes. Ik ben focus gaan aanbrengen. Kijken naar wat me energie geeft. We kunnen allemaal heel slaafs zijn aan hard werken: mail moet beantwoord worden, artikel moet af, klant moet geholpen worden. Door hard werken kun je negatieve emoties wegdrukken. Hard werken is een verslaving waardoor je niet meer hoeft na te denken. Je bent te moe en hebt geen energie meer over om jezelf de vraag te stellen: word ik hier gelukkig van?”
Aikido
,,Ik lees veel boeken over persoonlijke ontwikkeling en laat mezelf regelmatig coachen. Zelfhulpboeken klinkt zo denigrerend. Ik vind het fijn om te leren over hoe je het leven handiger kan doen. Het is eigenlijk hetzelfde als hoe kinderen die gek zijn op voetballen uren filmpjes kunnen kijken op YouTube hierover. Door het lezen heb ik veel tips verzameld, ben ik een betere coach geworden, heb ik een goedlopend bedrijf, verdien ik veel geld en kan ik ook veel bij mijn kinderen zijn en veel sporten. Drie keer in de week doe ik aan aikido en daarnaast lekker veel fietsen of wandelen. Het is een manier van leven.”
Omdat ik heel erg van buiten zijn houd, spreek ik het liefste af in het bos
,,Coaching doe ik graag één op één, maar ik sta ook voor groepen en organiseer events. En omdat ik heel erg van buiten zijn houd, spreek ik het liefste af in het bos. Mensen kunnen bij mij onbeperkt wandelcoaching krijgen. In plaats van in het bos wandelen als ik tijd over heb, combineer ik dit in mijn werkdag. Hoe leuk is dat? Ik kom vaak stuiterend het bos uit. Van te veel binnen zitten, word ik chagrijnig. Ik heb zonlicht en daglicht nodig. Daarom heb ik een kantoor op een volkstuinencomplex. Een groot deel van het jaar heb ik de schuifpui open. En ik loop op blote voeten. Een groot kantoorpand met veel personeel op een saai industrieterrein past niet bij mij.”
Virtuele assistent
,,Voor de klussen waar ik geen energie van krijg, heb ik een virtuele assistent. En daar betaal ik hem goed voor. Ja, het is een echt persoon hoor. Hij werkt alleen niet bij mij op kantoor. Hij houdt van reizen en zit nu bijvoorbeeld in Lissabon. Straks hebben we overleg via Skype. Hij doet de dingen waar ik teveel tijd mee kwijt ben en wat me te weinig energie geeft. Zoals producten aanmaken voor in de webshop, hij regelt alles wanneer er een event op de planning staat, dieetwensen, betalingen, hij verstuurt m’n nieuwsbrief. Zoiets doet hij in tien minuten en ik zou daar zo’n twee uur mee kwijt zijn."
Een ander ding waarmee ik gestopt ben, is vergaderen. Ik word er moe en mopperig van
,,Doordat hij dit werk voor mij doet, hou ik tijd over om mensen vol energie te coachen en boeken te schrijven. Een ander ding waarmee ik gestopt ben, is vergaderen. Ik word er moe en mopperig van. Ook als ik gevraagd word voor het bestuur van de hardloopclub zeg ik nee. Ik wil training geven, gespreksgroepen begeleiden, maar niet vergaderen. Nooit meer.”
Zacht werken
,,Ik noem het 'zacht werken' wat ik doe. En dat heeft niet per se te maken met maar vier uur per week werken, maar met zelf m’n dag indelen. Werken geeft me veel energie. En daarom vond ik de vakanties zelfs een beetje saai worden. Toen ben ik een uur eerder opgestaan dan het gezin en zo heb ik in vier jaar vier boeken geschreven. Ook zorg ik ervoor dat ik mijn ideeën opschrijf in m’n bullet journal."
,,Geluk kun je stimuleren. Durf te dromen. Met hard werken zit je werkdag vol moeten. Met zacht werken verdwijnt het moeten. Maar de moed blijft. Moed om keuzes te maken. Moed om iets nieuws te beginnen. Om nee te zeggen tegen dingen die niet meer passen. En stel. Je wilt een wereldreis maken met je gezin. Maar je weet niet hoe? Ga dan eerst blogs lezen van gezinnen die het al gedaan hebben. En werk vandaar uit naar een volgende stap. Een heel actieplan hoef je helemaal niet gelijk te hebben. Dat komt wel. Vaak kom je op een plan dat beter is dan je in de eerste instantie had bedacht. En probeer altijd te voelen of iets energie geeft of iets energie kost.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4-urige werkweek
Karel maakte zichzelf overbodig en runt zijn bedrijf nu vanuit een strandstoel
Het boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 1: Karel Emck, internetondernemer, trainer en schrijver. -
Vrouwen in overgang durven klachten niet te bespreken: ‘Miljoenen lijden in stilte’
Hoewel de helft van de werkende bevolking er op een bepaald moment mee te maken krijgt, blijft de menopauze een taboe op het werk. Veel vrouwen hebben last van klachten, ziet vakbond CNV. In een onderzoek onder vakbondsleden zegt 60 procent van de vrouwen in de overgang dat de combinatie met werk hen zwaar valt. -
4-urige werkweek
'In een nachtje had ik 400 euro omzet gemaakt. Dat was letterlijk slapend rijk worden'
Het boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 2: Michel Penterman. Gitaarleraar, ondernemer en docent. -
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding. -
PREMIUM
Max (20) stapt in bedrijf zieke vader: ‘Aan ziekenhuisbed besloten hoe we het gingen doen’
De wereld van de familie Blanke staat eind 2019 volledig op z'n kop. Vader Robby (47) blijkt een ongeneeslijke vorm van kanker te hebben. Robby begon net aan zijn droom: de grootste detacheerder worden van technisch personeel in zijn regio, Salland. Aan het ziekenhuisbed besluit zoon Max (20) zonder twijfel te stoppen met zijn zorgopleiding om in het bedrijf van zijn vader te stappen. Een jaar later runnen ze samen het bedrijf, storten ze zich ook op elektrische laadpalen, zitten ze net in een nieuw kantoor en is het ziektebeeld van Robby positief.
-
Deze ene tip van Arie Boomsma maakt gezonder leven een stuk simpeler
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: paraplubeslissingen. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn? -
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten.