‘Ik verdien nu 1000 euro bruto meer dan tien jaar geleden. En de groei is er nog niet uit’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Paul (37) werkt 40 uur in de week als transportplanner.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Bruto verdien ik 3975 euro, netto is dat 3100 euro. Met overuren zit ik maandelijks op 3400 euro. Want op contract sta ik voor 40 uur in de week, maar in de praktijk is het vaak 50 uur. Ik heb er 129 euro reiskosten onbelast bij zitten en 175 euro consignatiedienst-toeslag, beide onbelast. Mijn werkgever betaalt mijn pensioen. Ik betaal alleen WIA, WIA aanvullend en SOOB-premie.”
Blij mee?
,,Ja, ik ben heel blij met wat ik verdien. Ik ben mijn carrière ooit begonnen als militair en na de middelbare school heb ik geen opleidingen meer gedaan. En ik zit nu op een hbo-stoel en verdien daar ook naar. Dus ik ben daar best blij mee.”
Hoe heb je dat gedaan?
,,Erin rollen en laten zien dat ik er talent voor heb. Ik heb als militair ook altijd logistiek gedaan. Daarna ben ik in een magazijn gaan werken en vanuit het magazijn ben ik in de planning terecht gekomen. Eerst in de nacht en toen overdag. Nog een baan verder werd ik transportplanner. Zo ben ik gegroeid.”
De tekst gaat verder onder de salaristool.
Is je salaris ook gegroeid?
,,Als ik kijk naar waar ik ooit mee begon dan zit daar een flinke groei in. Op mijn 28e verdiende ik 2700 euro bruto. Nu verdien ik meer dan 1000 euro erbij. En de groei is er nog niet uit. Ik volg een management-traject met opleiding en trainingen en ik hoop volgend jaar een stap te maken naar een leidinggevende functie. Dan groei je ook in salaris. Hoeveel dat wordt, daar ben ik nog niet mee bezig. Ik ben meer bezig met de inhoud en mijn persoonlijke groei.”
Wie betaalt je opleiding?
,,De opleiding die ik volg wordt betaald vanuit het persoonlijk ontwikkelbudget. Als het van toepassing is op het bedrijf, dan wordt het volledig betaald, maar is het voor persoonlijke groei, dan ligt het aan de kosten. Meestal wordt dan de helft betaald. Bij mij wordt alles betaald, zo’n 5000 euro kost deze opleiding. Ze willen dat het personeel zo goed mogelijk ontwikkelt en dat werknemers gelukkig zijn. We hebben ook een vitaliteitsbudget, daar kun je de sportschool mee betalen of iets als gitaarspelen.”
We hebben ook een vitaliteitsbudget, daar kun je de sportschool mee betalen of iets als gitaarspelen
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Ja. Ik kwam twee en een half jaar geleden van een ander bedrijf. Ik had daar een vast contract en een redelijk salaris. In eerste instantie wilden ze me hier geen vast contract aanbieden en het geboden salaris kwam niet in de buurt van wat ik nu verdien. Ze wilden me graag hebben, dus een week later tekende ik een vast contract, voor het salaris wat ik wilde. Ik had alleen gezegd dat ik mijn zekerheid niet wilde opgeven en dat ik bij mijn toenmalige werkgever zou blijven als ik het contract en salaris niet zou krijgen.”
Blijft je salaris groeien?
,,We hebben een beoordelingssystematiek. Dat zijn drie gesprekken per jaar en daar komen doelen uit. Als je die haalt krijg je daar sterren voor en dat zijn weer beoordelingswaarden in salaris. Ik ben afgelopen jaar 2,5 procent omhoog gegaan. Het maximum is 3,5 procent erbij. Die wordt niet vaak gegeven. Dan mag er niks fout gaan. Maar dat is natuurlijk een illusie. Ik ben allang blij als ik op 90 procent uitkom. En het afgelopen jaar hebben we heel weinig met elkaar op kantoor gewerkt en dan hebben de leidinggevenden toch iets minder zicht op wat er allemaal speelt.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Nee, maar ik denk dat het verschil niet heel groot is. Er wordt niet over gesproken. Ik doe dat zelf ook niet. Ik verdien wat ik verdien en mijn collega’s hoeven dat niet te weten. Behalve als ze nu dit artikel lezen, haha.”
Verdient Paul genoeg?
Leeftijd: 37
Aantal jaar werkervaring: 10
Aantal werkzame uren per week: 40
Opleiding: middelbare school
Functie: overig
Branche: logistiek
Vestigingsland hoofdkantoor: Duitsland
Leidinggevend: 2 personen
Budgetverantwoordelijkheid: nee
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 2573 euro bruto. ,,Als ze me dat zouden betalen, dan zou ik in bed blijven liggen. Als ik in de WW ga dan verdien ik netto meer.”
*Noot van de redactie: de uitkomsten van de Salariswijzer zijn gebaseerd op dit specifieke individuele geval en zijn accuraat op het moment van publicatie.
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
.
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
werken met een beperking
Leidinggevende Rob (56) heeft de spierziekte FSHD: ‘Collega’s zijn eraan gewend dat ik soms omval’
Een groot aantal Nederlanders met een lichamelijke beperking zit werkloos thuis. Terwijl ze wel graag aan het werk zouden willen. Maar hoe vind je een baan als je slechthorend, chronisch ziek bent of in een rolstoel zit? Veel werkgevers lijken ervoor terug te deinzen. In deze serie vertellen werkenden met een arbeidsbeperking over hun ervaring op de arbeidsmarkt. Vandaag: Rob de Bruin (56). -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil. -
Salaris
Chris: ‘Ik wist dat het salaris niet veel was toen ik koos voor de zorg’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Chris (22) werkt 28 uur als helpende in de ouderenzorg. -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’
-
Amazon maakt excuses voor tweet over bezorgers die in flesjes moeten plassen
Het Amerikaanse webwinkelconcern Amazon heeft excuses aangeboden voor een tweet waarin werd ontkend dat bezorgers door tijdsdruk moeten plassen in plastic flesjes. Volgens Amazon hebben chauffeurs onderweg toch soms moeite met het vinden van een toilet. -
Salaris
Francoise (39): ‘Ik wil op mijn 45ste met pensioen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Francoise (39) werkt 32 uur in de week als administratief medewerker voor een rechtbank. Daarnaast werkt ze zo’n 20 uur in de week als zzp’er in multilevelmarketing. -
5
‘De rek is eruit? Mensen zijn toch geen elastiekjes’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de rek is eruit.