‘Ik vind dat ik voor deze baan te weinig betaald krijg’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mieke (59) werkt 32 uur in de huishoudelijke dienst en catering bij een accountantskantoor. Ze werkt nu 11 jaar voor deze baas.
Delen per e-mail
Hiervoor heeft Mieke 18 jaar voor een groot cateringbedrijf gewerkt. Ze heeft haar middenstandsdiploma en een opleiding consumptieve beroepen gevolgd. Ook heeft ze haar HACCP-diploma.
Wat verdien je?
,,Ik verdien 1514,40 euro bruto, dat is 1435,73 euro netto.”
Blij mee?
,,Ja en nee. Ik ben weduwe en heb een weduwepensioen van mijn man. Ik krijg 1100 euro, en omdat hij een gouden handdruk heeft gekregen komt daar maandelijks nog 500 euro bij. Dus ik heb het goed en kom niks tekort, maar ik vind dat ik voor deze baan te weinig betaald krijg. Ik vind het fijn om te werken, want ik wil niet thuiszitten, maar ik vind dit geen eerlijk bedrag.”
Rutte zei in de krant ‘iedereen gaat erop vooruit’, maar ik heb dat nog niet gemerkt
Wat zou je willen verdienen?
,,Ik vind dat ik rond de 1600 euro zou moeten krijgen. Door deze rubriek te lezen, zie ik wat anderen verdienen. Ik las dat een dame die bij de Albert Heijn werkt meer betaald krijgt dan ik. Ik schrok daar wel een beetje van.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Vorig jaar heb ik het erover gehad. Ik zei: ik vind dat we er best wat bij mogen krijgen. Ook omdat mijn taken zijn uitgebreid. Ik doe veel meer cateringwerkzaamheden. De lunches zijn luxer geworden, dus daar gaat al mijn tijd heen. Maar ik zit nog wel in de cao van schoonmakers en niet van de catering. Ze zeiden dat het salaris elk jaar een half procent omhoog gaat. En dat ze dat een goed gebaar vinden. Ik gaf aan dat alles duurder wordt, maar daar konden ze niks mee.”
En nu?
,,Ik heb om een gesprek gevraagd. Ik heb twee van deze rubrieken uitgeknipt en die wil ik ze laten zien, zodat ze weten wat de richtlijnen zijn. Ik wil ze vertellen dat als ik niet meer ga verdienen, ik op zoek ga naar een nieuwe baan. Ik denk dat ik in de catering, zoals ik altijd gedaan heb, meer kan verdienen. Ik voel me hier nu niet gewaardeerd. Tijdens de crisis weet je dat je niet om loonsverhoging kan vragen, maar op dit moment gaat het met de economie hartstikke goed. Rutte zei in de krant dat ‘iedereen erop vooruit gaat’, maar ik heb dat nog niet gemerkt.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ik heb één vaste collega en eentje die invalt. Van de invaller durf ik het niet te vragen, haar zie ik heel weinig, maar de vaste collega verdient minder omdat dit haar tweede baan is, vertelde ze me. Zij verdient 7 of 8 euro per uur. Het komt erop neer dat ik mijn salaris niet met dat van haar kan vergelijken.”
Verdient Mieke genoeg?
Leeftijd: 59 jaar
Functie: Catering
Werkervaring: 18 jaar
Leidinggevend: 0 werknemers
Regio: Noord-Brabant
Hoofdkantoor: Nederland
Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie 2325 euro bruto voor 40 uur. Omgerekend kom je voor 32 uur uit op 1860 euro bruto. Dat is een verschil van 345,60 euro (bruto). ,,Ja, zie je wel. Ik verdien veel te weinig.”
Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
‘Zij is de kostwinner, ik zorg dat we met onze kinderen op vakantie kunnen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jordy (27) krijgt een Wajong-uitkering en werkt als freelance camerajournalist. Hij is nu twee jaar bezig. -
PREMIUM
Ruud opent een ijssalon in coronatijd: ‘Je moet niet bij de pakken neer gaan zitten’
Ruud de Weert blijft de toekomst rooskleurig inzien, ondanks alle coronabeperkingen. De Weert is eigenaar van restaurant Bij de Pastorij in de Raadhuisstraat in Hoogerheide. Zijn restaurant is, net als alle andere horecazaken, door corona al maanden dicht. Toch ziet hij de toekomst nog steeds rooskleurig tegemoet en gaat hij uitbreiden. Met ingang van 1 april van dit jaar, begint hij in een pand naast zijn restaurant een ijssalon. -
2
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
21
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.
-
PREMIUM
Kleuterjuf Ria (65) gaat na 46 jaar met pensioen: ‘Blij dat ik de laatste twee weken nog voor de klas kon’
Minstens 1100 kleuters had ze in de klas, maar nu vindt Ria van Eck (65) het mooi geweest. De Woerdense, die woensdag afscheid neemt, werkte bijna 46 jaar als kleuterjuf op basisschool De Wegwijzer. ,,Toen ik begon, stonden leerkrachten nog rokend voor de klas.” -
PREMIUM
Deze hoteluitbater heeft zestien hotels in zes landen: ‘Ik ben soms een beetje té vasthoudend’
Grote belangen, groot geld, veel werknemers: wat drijft topbestuurders? Het succes is voor hen, maar ook de tegenslagen in crisistijd. Liran Wizman (44), oprichter en voorzitter van hotelgroep Sircle Collection, gebruikt de coronatijd om nieuwe dingen te bedenken. -
Salaris
Machine-operator Nick (28): ‘Als ik 30 word wil ik 3000 euro bruto verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: machine-operator Nick (28).