Instromen in de bouw kan (bijna) iedereen: ‘Ondanks de pandemie nog veel kansen’
De bouw worstelt al langer met een fors personeelstekort. Zij-instromers zijn daarom meer dan welkom. Maar wat komt er allemaal kijken bij zo'n instroomtraject? Loopbaancoach Erik Colijn en zij-instromer Max Falter - gevolgd door de tv-serie Je Gaat Het Maken - vertellen waar je rekening mee moet houden bij een overstap naar deze sector.
Max wist een aantal jaar geleden niet wat hij wilde doen en besloot op reis te gaan naar Australië en Nieuw-Zeeland. Hier deed hij veel praktische werkervaring op en kwam er zo achter dat hij een doener is. Hierop ging de toen 24-jarige Max een opleidingstraject aan in de bouwsector en is hij inmiddels monteur laagspanning bij Siers Groep. Hij raadt anderen die twijfelen over de volgende stap in hun carrière aan ook een opleidingstraject te volgen.
Leidinggevende monteur
Anderhalf jaar na zijn deelname aan het programma heeft Max zijn eerste MBO-opleiding Monteur Laagspanningsdistributie afgerond en is hij inmiddels bezig met zijn tweede MBO-opleiding Eerste Monteur Laagspanningsdistributie. Hiermee groeit hij door tot leidinggevende monteur. ,,Het traject is heel motiverend.” Vooral de duidelijkheid spreekt hem erg aan. ,,Op de middelbare school had ik veel moeite om me te concentreren, maar nu ik meteen zie waar ik het voor doe kan ik makkelijk doorpakken.”
Durf in het diepe te springen en voor je het weet ben je anderhalf jaar bij een bedrijf aan het werk
Volgens Max is het uitproberen van verschillende functies de manier om erachter te komen welke kant je op wilt. ,,Zo kom je altijd wel iets tegen dat jouw aandacht trekt”, vertelt hij. ,,Vanuit daar kun je dan een richting kiezen. Durf in het diepe te springen en voor je het weet ben je anderhalf jaar bij een bedrijf aan het werk.”
De grootste verrassingen voor zij-instromers zijn volgens Falter en Colijn de diversiteit van de branche. ,,Ik had eerder willen beseffen dat de bouw in Nederland zo veelzijdig is”, vertelt Max. ,,Dat het zo breed en groot is heeft me verbaasd. Je kunt echt alle kanten op.”
Praktijk en theorie
Er is plek voor mensen met zowel een praktische als een theoretische achtergrond, benadrukt Colijn. ,,Iemand als Max weet heel goed wat hij wil en heeft al veel vaardigheden en competenties vergaard in andere richtingen. In zo'n geval kun je met een kort en praktisch traject iemand al naar een functie brengen waarin diegene zich verder ontplooit.”
Een instroomtraject is anders voor theoretisch opgeleide kandidaten, die meer instappen in een managementfunctie. ,,Deze mensen hebben veel kennis en kunde bij zich, maar hierbij is het de uitdaging om hen binnen de bouwwereld op de juiste plek te krijgen.”
De tv-serie Je Gaat Het Maken is onderdeel van het gelijknamige instroomprogramma, opgericht door Bouwend Nederland. Meer info over werken in de bouw en infrastructuur, opleidingen en mogelijkheden voor zij-instromers vind je op hun site.
Instromen in de bouw is volgens Colijn dus heel haalbaar, zolang kandidaten zich maar bewust zijn van de investering die ze in zichzelf moeten maken door bijvoorbeeld een opleiding te volgen. ,,Het traject kost veel tijd en energie", vertelt hij. Max bevestigt dit en benadrukt dat vooral motivatie en de durf om de stap te maken belangrijk zijn. ,,Ik heb geluk dat het zo goed bevalt, maar dat komt ook doordat ik er met een positieve instelling aan ben begonnen.”
De tekst gaat verder onder de vacaturetool.
Drones en BIM-modellen
Dat zij-instromers zo welkom zijn in de bouw komt volgens Colijn onder meer door de vergrijzing en innovatie in de sector. ,,Ondanks de pandemie zitten er in deze branche nog enorm veel kansen. We hebben die zij-instromers echt keihard nodig om de tekorten op te vullen", aldus de coach.
,,Je ziet veel innovatie binnen de bouwwereld", gaat hij verder. ,,Dit gaat over nieuwe functies, maar ook over de manier waarop we bouwen en de materialen die we gebruiken.” Als voorbeeld van een functie die dankzij innovatie is ontstaan noemt hij BIM-modelleur. ,,Daar spraken wij vijf jaar geleden nog maar sporadisch over. Hetzelfde geldt voor het inzetten van drones in de bouw, dat is ook relatief nieuw.”
De tv-serie Je Gaat Het Maken is vanaf zaterdag wekelijks te zien op RTL4 om 17.00 uur.
Ook instromen in de bouw? Dit zijn de belangrijkste tips van Max en Erik:
1. Steek tijd in je oriëntatie, bijvoorbeeld met een loopbaancoach. Breng in kaart waarom je graag in de bouw wilt werken, wat je interesses zijn en waar je goed in bent.
2. Doe praktijkervaring op door je op te geven voor meeloopdagen en stages, zo ontdek je wat echt bij je past.
3. Overweldigd met alle keuzes? Ga in gesprek met een opleiding in de bouwwereld om een beter beeld te krijgen van alle mogelijkheden.
4. Heb je een functie uitgeprobeerd en bevalt het niet? Houd in je achterhoofd dat er veel doorgroeimogelijkheden zijn naar een andere rol die je misschien wel leuk vindt.
5. Blijf tijdens het opleidingstraject in gesprek gaan met je leermeester en vraag advies wanneer je vastloopt.
6. Ga ook in gesprek met werkgevers als je eigenlijk geen specifieke bouwkundige opleiding hebt gevolgd. In managementposities is het vaak belangrijker om bijvoorbeeld goed te zijn in het coachen van anderen.
Iedere dag met goede zin aan de slag? Coach Charlotte van ‘t Wout geeft je vier tips om weer met plezier aan de slag te gaan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Experts aan het woord over de arbeidsmarkt: volg een gratis webinar bij Intermediair
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.
-
PREMIUM
De wereld werkt thuis: Amerikanen in conflict met baas, Fransen worden bespied
Nederlandse bedrijven zien hun personeel liefst terugkeren naar kantoor, maar vooral de jongere medewerkers omarmen het thuiswerken. Nederland is zeker niet het enige land dat worstelt met deze corona-erfenis. Een overzicht uit het buitenland. -
PREMIUM
Bouwbedrijven regio Breda openen de jacht op hbo-student
BREDA - Bouwbedrijven in de regio Breda bundelen de krachten om hbo-studenten te binden. Onder de naam Bouwteam bieden ze als collectief kennis aan het onderwijs, stages en traineeships aan. Avans is de eerste hogeschool die hiervoor een minor-traject inruimt. -
PREMIUM
Ook vijftigplusser kan arbeidstekort in de bouw niet oplossen
Het personeelstekort in de bouw is zo groot dat zelfs de vraag naar senioren sterk toeneemt. Uit cijfers van UWV blijkt dat 59 procent van de werkloze bouwarbeiders van vijftig of ouder binnen een half jaar weer aan het werk is. Maar dat is lang niet genoeg.