Foto ter illustratie. Een installateur plaatst zonnepanelen op het dak van een woonhuis. Vooral voor technische beroepen als installateur en monteur blijft de vraag naar personeel groot.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een installateur plaatst zonnepanelen op het dak van een woonhuis. Vooral voor technische beroepen als installateur en monteur blijft de vraag naar personeel groot. © ANP REMKO DE WAAL

Is de ergste krapte op de arbeidsmarkt nu voorbij?

Sinds de zomer van 2020 leek er geen einde te komen aan het toenemende aantal vacatures. Het aantal werkenden steeg naar bijna 9,6 miljoen. Dit kwartaal is het aantal openstaande vacatures voor het eerst weer gedaald. Een teken dat het tij is gekeerd?

16 reacties

 • Adriaans

  1 maand geleden
  Waarom zou je de handen vies maken voor 1700 € ongeveer. Als thuis zitten met toeslagen 2000 € is. Eerst het handwerkersloon 10% hoger maken dan kantoorpersoneel dan komen ze wel. Plus meer waardering voor een vakman of vakvrouw.
 • Mo Konink

  2 maanden geleden
  Als oudere werkzoekende weet ik niet eens waar ik moet beginnen met het reageren... Hoe wordt het aantal werkzoekenden (ook die zonder uitkering of met baan) bepaald? Werkgevers vragen ook parttimers voor flexibiliteit (piekuren). Willekeurige afwijzing: 'Je sollicitatie zag er goed uit, maar helaas moet ik je teleurstellen. Ik ben voor deze baan meer op zoek naar starters op de arbeidsmarkt. Gezien u al de nodige ervaring heeft opgedaan, mis ik in deze een beetje de match.'🤣😠😢
 • Janus van Biersum

  2 maanden geleden
  @Wim Wingerden heb je daar een bron bij? Of is wat je zegt natte vingerwerk? Want onderzoek zoekt toch echt iets anders over het effect van parttime en thuiswerken dan wat jij zegt.
 • Wim Wingerden

  2 maanden geleden
  Het hele vraagstuk over werkgelegenheid in aantal vacatures en personeelsvraag is natte vingerwerk. Er was of er is nog steeds vraag naar personeel. Veel werknemers zijn minder productief, zitten met Long-Covid ziek thuis. Het thuiswerken zal ook een rol spelen en dat verklaart veel. Klusje hier, boodschapje daar blijft veel werk achter. Het is het personeel allemaal te gemakkelijk gemaakt. Het arbeidsethos is tanende, vooral bij jongeren, maar ook door ouderen die al met pensioen willen.
 • Boonstra

  2 maanden geleden
  Hier wreekt zich een al jarenlang gebezigd probleem , handarbeid wordt nog altijd slechter betaald dan het kantoorbaantje . Daarnaast hebben veel werkgevers die nu klagen kilo's margarine(zonde van de boter) op hun hoofd. Chauffeurs vervangen door Oostblokkers en nu geen aanwas in eigen land, bouwvakkers eruit geschopt en nu via ZZP'ers bezig voor hetzelfde maar die krijgen straks geen pensioen enz. Dus handarbeid is helemaal niet zo aantrekkelijk als de media,politiek en werkgevers beweren.
 1. Werken bij de Belastingdienst saai? Niet volgens de staatssecretaris: ‘Een van de beste werkgevers’
  PREMIUM

  Werken bij de Belasting­dienst saai? Niet volgens de staatsse­cre­ta­ris: ‘Een van de beste werkgevers’

  Het imago van de Belastingdienst is niet best. De Toeslagenaffaire, ict-problemen, personeelstekorten en telefoontjes van duizenden burgers die niet worden beantwoord, helpen ook niet echt. Maar volgens staatssecretaris Marnix van Rij gaat het al een stuk beter. Hij probeert op onderwijsinstellingen jongeren te enthousiasmeren voor het vak. ,,De Belastingdienst is een van de topwerkgevers van Nederland.’’