Is digitaal werken een blijvertje of gaan we ‘terug naar normaal’?
Wat vind jij?Werken zal zelden zo snel en zo ingrijpend veranderen als tijdens deze pandemie. Wat betekenen de ontwikkelingen voor jouw werkdag? Mirjam Wiersma, trainer en auteur van Elke werkdag een topdag, zoekt uit wat de impact daarvan kan zijn op ons werk na corona. Deze week: technologische ontwikkelingen.
Touchscreenbediening en stemaansturing: eens was het sciencefiction in Star Trek, nu zit het standaard op je iPhone. En wie had ooit gedacht dat we – gedwongen door een lockdown – zo snel allemaal online konden vergaderen? We moesten wel en toen kon het ook.
Maar bij thuiswerken komt veel meer technologie kijken. Beveiligde verbindingen, samen tegelijk vanuit meerdere locaties aan bestanden werken, gebruik van online tools voor projectmanagement, elektronische brainstormtools... En laten we eens vijf jaar vooruit spoelen: de helft van alle werkenden heeft dan te maken met kunstmatige intelligentie, aldus tech-expert Geerten van Hooff. Samenwerken kan dan waarschijnlijk ook in een virtuele vergaderkamer met VR-brillen op ons hoofd.
De omarming van snelle technologische ontwikkelingen zal niet stoppen na de coronapandemie. Twee scenario’s wat dat voor je werkdag kan betekenen:
Scenario 1: techniek wordt te specialistisch
We zijn klaar met de oververtegenwoordiging van techniek, het beeldbellen voorop en we schakelen van online weer terug naar live. De coronacrisis leidt juist tot een waardering van kantoor en onze vertrouwde werkmethoden.
En ieder zijn vak: technologische innovaties volgen elkaar snel op en zijn gecompliceerd. Als je geen specialist bent, is het eigenlijk onmogelijk om die ontwikkelingen te volgen, te beoordelen en toe te passen. Zodra een kansrijke ontwikkeling grootschalig wordt ingevoerd, zal de organisatie waar je voor je werkt dat, bijvoorbeeld via cursussen, wel op tijd voor je faciliteren.
Scenario 2: techniek wordt leidend in ons werk
Nadat we onverwacht allemaal voor de Teams- of Zoomcamera mochten verschijnen weet iedereen: technologische ontwikkelingen zijn geen hobby, specialisatie of keuze. Het is niet iets wat hoort bij speciale innovatieve bedrijven, te herkennen aan tafeltennistafels op kantoor. Het bleek iets voor iedereen.
Net zoals je geacht wordt een zwemdiploma te hebben: het hoort erbij. Je moet dus zorgen dat je je eigen technologische kennis meer dan up-to-date houdt wil je in je werk succesvol zijn.
Je hebt meer impact in een saaie Teamsvergadering als je weet hoe je een poll houdt, je whiteboard gebruikt en soepel via het kanaal bestanden deelt die je samen bewerkt. Of Teams gebruikt wordt in je organisatie is misschien niet jouw keus, of je wacht op een training waarin je bij de hand wordt genomen of zelf zorgt dat je echt weet wat je met zo’n programma kunt, is wel jouw keuze. En dat geldt niet alleen voor Teams.
In de praktijk
Wat mij betreft wordt het scenario 2: we kunnen er niet meer omheen, technologische ontwikkelingen, en zullen ons best moeten doen om bij te blijven. Wat mij betreft logisch, maar in de praktijk blijkt soms toch anders. Als ik bijvoorbeeld een online training geef, merk ik dat na een jaar thuiswerken bijna niemand de interactieve functies van bijvoorbeeld videobelprogramma’s beheerst. Wat zijn jouw ervaringen met techniek op werk?
Wat denk jij dat de rol gaat zijn van digitale middelen op het werk? Geef hieronder je mening:
Poll
Hoe goed ben jij met digitale hulpmiddelen op werk?
-
Heel goed. Ik weet hoe alle programma's werken en help weleens collega's uit de brand als zij het niet snappen. (51%)
-
Wel oké. Het lukt me om met de programma's te doen wat moet. (42%)
-
Niet goed. Ik snap niet veel van de programma's en moet geregeld anderen om hulp vragen. (6%)
Poll
Hoe denk jij dat we straks aankijken tegen digitale middelen op werk?
-
We gaan na corona alleen maar meer gebruik maken van techniek. Werken wordt zoveel mogelijk digitaal. (72%)
-
Na corona zijn we het digitaal werken helemaal zat. We gaan zoveel mogelijk terug naar werk op kantoor. (23%)
-
Weet ik niet (5%)
Poll
Ben jij bereid jezelf bij te scholen op digitaal gebied?
-
Ja, omdat ik geïnteresseerd ben in de laatste technologische ontwikkelingen (41%)
-
Ja, omdat dat nodig is om bij te blijven op werk (43%)
-
Nee, dat is voor mijn werk niet nodig (10%)
-
Nee, ik heb daar geen zin in/geen tijd voor (5%)
-
Weet ik niet (1%)
En los van bovenstaande vragen: wat zijn jouw ervaringen met techniek op het werk? Wat maak je mee? Vertel het: reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hybride werken en leiderschap: Zo pakken deze bedrijven het aan
Nu corona grotendeels achter de rug lijkt, is duidelijk hoe de crisis ons werk heeft veranderd. Een van de belangrijkste veranderingen is dat meer mensen thuis blijven werken – in elk geval een deel van de tijd. Wat betekent dat voor de rol van leidinggevenden? -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
met video
Arbeidsmarkt is nóg krapper geworden: recordaantal vacatures open
De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. Zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUM
Herman werkt met delinquenten: ‘Zie vooral mensen die wél uit criminele wereld willen stappen’
Engelengeduld en een flinke portie mededogen. Daarmee treedt reclasseringsmedewerker Herman van Lunen (58) de zedenplegers, tasjesdieven en overvallers die hij begeleidt tegemoet. Hij schreef er een boek over. ‘Moedeloosheid komt niet voor in mijn woordenboek.’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
Waarom je eens met je collega’s zou moeten schilderen, koken of fotograferen
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je sociaal contact met collega’s als zoveel mogelijk thuiswerken de norm is? Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Deze week: deel je talent. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Waarom je beter gaat werken van een (virtuele) koffiepauze met collega’s
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is? Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: virtuele koffiecorner.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerIvan Andhyiswara
S. van Beijnum
S. van Beijnum
Femke Hammer