Is het wel veilig voor het personeel? Werkgevers worstelen met het meten van gevaarlijke stoffen
Werknemers die blootgesteld worden aan gevaarlijke stoffen moeten de garantie hebben dat ze veilig hun werk kunnen doen. Maar hun werkgevers worstelen met het kiezen van de juiste meetmethodes, constateert de Sociaal Economische Raad. Niet alleen de gezondheid, maar ook de privacy van werknemers komt zo in het geding. De SER komt vandaag naar buiten met een advies om bedrijven duidelijkheid te bieden.
Werknemers in bijvoorbeeld de petrochemie of procesindustrie werken met zware metalen zoals lood, kwik, chroom, nikkel en cadmium. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het personeel en voor gezondheidsproblemen zorgen. Lassers, slijpers en bijvoorbeeld medewerkers van een accufabriek kunnen dus elke dag gevaar lopen op de werkplek.
Biomonitoring
Om te voorkomen dat hun gezondheid inderdaad in het geding komt, moeten werkgevers de concentratie van gevaarlijke stoffen nauwgezet in te gaten houden. Dit gebeurt onder meer door metingen in de lucht. Dat kan door middel van conventionele meetmethoden, zoals een CO2-melder of andere sensoren die de concentratie van gevaarlijke stoffen in de lucht meten. Een tweede techniek is biomonitoring: xmetingen van de aanwezigheid van een stof in het lichaam, door bloed- of urinemonsters af te nemen.
Maar werkgevers zien inmiddels door de bomen het bos niet meer. Want wanneer gebruik je nou welke methode, wanneer kies je voor biomonitoring en wanneer voor sensoring en aan waar moet je dan precies rekening mee houden? Daarom stelde de Sociaal Economische Raad een advies op in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ,,Het is van de situatie afhankelijk welke methode je gaat gebruiken en of de inzet hiervan, gezien ethische aspecten, ook wenselijk is. De mogelijke afwegingen hebben wij nu op een rij gezet, want werkgevers moeten weten hoe ze het personeel het beste kunnen beschermen”, zegt Demi Theodori, beleidsmedewerker van de SER.
Grenswaarde
Sommige gevaarlijke stoffen kun je beter in het lichaam meten omdat omgevingsmetingen niet precies genoeg zijn. ,,Alleen als een meting in de lucht onvoldoende informatie geeft over de gezondheidsrisico's voor werknemers, is biomonitoring een zinvolle aanvulling. Maar wel onder strikte voorwaarden”, zegt Theodori.
Zo moet een biologische grenswaarde van de stof zijn vastgesteld. ,,Grenswaarden geven een norm aan, net zoals hoeveel zout er in eten mag zitten. Alleen dan voor gevaarlijke stoffen. Biologische grenswaarden geven aan hoe hoog de concentratie mag zijn van die stoffen in je lichaam.” Voor lood is die biologische grenswaarde in 1984 vastgesteld op 70 microgram lood per 100 milliliter bloed en is het sindsdien mogelijk om deze gevaarlijke stof via het lichaam te monitoren.
Alleen als een meting via de lucht onvoldoende informatie geeft, mag biomonitoring onder strikte voorwaarden worden ingezet
Privacy
Maar werkgevers lopen vervolgens tegen een volgend probleem aan, biomonitoring kan ervoor zorgen dat de privacy van de werknemers in het geding komt. Daarom mag een test alleen op vrijwillige basis plaatsvinden, een werkgever kan zijn werknemers niet verplichten. Daarnaast heeft alleen de bedrijfsarts toegang tot de resultaten en mogen ze met niemand anders dan de werknemer worden gedeeld, mits er reden is tot zorg. Dan schakelt de bedrijfsarts een arbeidshygiënist en wordt de werkgever geadviseerd over passende maatregelen.
Schijnveiligheid
De SER geeft de voorkeur aan conventionele metingen, met sensoren die ergens in de ruimte zijn bevestigd zoals bijvoorbeeld een CO2-melder. Maar dat kan ook met nieuwere technieken zoals wearables, sensoren die bijvoorbeeld op werkkleding gedragen worden. Theodori: ,,Hierbij is het ook de vraag hoe je dit dat inzet en onder welke voorwaarden. Is het bijvoorbeeld nodig om bij individuele werknemers metingen te doen, wat ook weer raakt aan de privacy, of kan dit ook via de lucht?”
Daarbij moet ook gekeken worden of de sensoren betrouwbaar genoeg zijn. ,,Er bestaan allerlei nieuwe technieken, daarvan moet duidelijk zijn of ze betrouwbare informatie geven. Daarnaast moet iedereen weten hoe de meting gedaan moet worden. Zo willen we voorkomen dat men te voorzichtig aan het werk gaat of juist te veel risico’s gaat nemen vanwege schijnveiligheid.”
Is het nodig om bij individuele werknemers metingen te doen, wat ook weer raakt aan de privacy, of kan dit ook via de ruimte?
Voor sommige beroepen is thuiswerken natuurlijk geen optie. Maar voor wie wel veroordeeld is tot de keukentafel, tips om het leuk te houdne van organisatiepsychologie Aukje Nauta van Universiteit Leiden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CNV: Zieke werknemer voelt steeds meer druk van de baas
Een kwart van de Nederlandse werknemers voelt zich door de werkgever steeds meer onder druk gezet om snel weer te komen werken bij ziekte. De helft van de werknemers vindt het, vanwege de personeelskrapte, lastig om zich ziek te melden. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
‘Het is lastig om helder na te denken als de stress uit onze oren spuit’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: werkstress bestrijden -
Sensoren in werkkleding moeten personeel beschermen tegen schadelijke stoffen
Wat hebben bakkers, medewerkers van chemische bedrijven en schilders met elkaar gemeen? Ze kunnen dagelijks blootgesteld worden aan schadelijke stoffen op hun werk. Sensoren, die steeds goedkoper en kleiner worden gemaakt, kunnen volgens TNO hun werkplekken gezonder en veiliger maken. -
CNV: Veel meer bedrijfsongevallen door risicovol werk
Een kwart van de werknemers in een risicovol beroep zegt weleens slachtoffer te zijn geworden van een bedrijfsongeval. Vakbond CNV stelt dat het aantal ongelukken op de werkvloer veel hoger ligt dan uit de officiële cijfers blijkt. Boosdoener volgens de bond is de hoge werkdruk, die ervoor zorgt dat werkplekken onveiliger worden.
-
Skye (33) is servicetechnicus: ‘Veel vrouwen zien helaas dit mooie vak vaak niet als een optie’
Skye van Megen (33) is servicetechnicus. Ze is misschien klein van stuk maar laat zich niet zomaar uit het veld slaan in de mannenwereld waar ze werkt. ,,Ik hoop dat als een meisje later loodgieter wil worden, dat dat gewoon kan. Zonder al het drama dat ik heb meegemaakt.” -
-
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.