'Je krijgt meer gedaan als je de houding van de ander nadoet'
Gezond op de ZaakWerken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: behaal je meer succes door lichaamshouding te spiegelen?
Delen per e-mail
Wie beweert dit?
Op de site van Sprout was afgelopen week te lezen dat de juiste lichaamshouding je onoverwinnelijk kan maken. Managementtrainer en Sprout-expert Danny Compier schrijft hoe je gedrag en houding kunt afstemmen op de klant zodat deze je zal vertrouwen en je dus beter zaken kunt doen. Compier schrijft: ,,Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat wanneer een ander persoon zijn of haar hoofd naar links laat hangen, dat je de stand van je hoofd subtiel aanpast en afstemt op zijn precieze beweging.”
Dit gedrag wordt ook wel spiegelen genoemd, een proces dat mensen volgen als ze elkaar sympathiek vinden. Compier: ,,Door dit subtiel te doen - zonder dat de andere persoon dit opmerkt - zul je zien dat de andere persoon uiteindelijk onbewust jou zal gaan volgen en zijn of haar gedrag op jou afstemt.” In het stuk concludeert Compier: ,,Als je dit lukt, ben je volledig in harmonie met de ander, en zul je zowel zakelijk als privé successen behalen.”
Klopt dit?
Wat we alvast zeker weten, is dat lichaamstaal vooral onbewust wordt ‘gesproken’. Een lach of een frons wordt vaak beantwoord met een lach of een frons. Spiegelen dus. Voor de rest van het lichaam gaat dit niet zo op, zegt Lisanne Huis in ’t Veld die in 2015 een proefschrift schreef over het onderwerp. ,,Veel mensen reageren juist angstig op de boosheid van een ander”, licht ze toe. ,,Je maakt je klaar om weg te rennen of je armen te gebruiken om te blokkeren.”
Het onderzoek van Huis in ’t Veld gaat over primaire, voornamelijk negatieve, emoties. Ze vraagt zich af of een bewuste spiegeling effectief is, maar heeft dat niet onderzocht. Harold Bekkering, hoogleraar sociocognitieve neurowetenschappen op de Radboud Universiteit in Nijmegen, kan daar meer over vertellen. ,,Onze hersenen zijn een voorspelmachine. Als jij koffie gaat halen, doe je onbewust allemaal voorspellingen. Dat je de deur open gaat maken, hoe je het koffieapparaat bedient en hoe jij je door die koffie gaat voelen. Die voorspellingen bepalen jouw gedrag. Ook in het contact met anderen. Je probeert te voorspellen wat een ander gaat doen, hoe die zich voelt en hoe jij je daardoor gaat voelen. We zijn dus heel erg met een ander bezig.”
Daar valt dus in te manipuleren?
,,Wanneer je beiden hetzelfde doel hebt, kun je dit goed gebruiken”, aldus Bekkering. ,,We zouden het zelfs meer moeten gebruiken om vertrouwen te kweken en zo samen meer te bereiken. We kunnen onze rol aanpassen door de kleding die we aantrekken. En als ik vertrouwen wil kweken tussen mij en collega’s, moet ik niet op een hogere bureaustoel gaan zitten en hen op een lagere stoel laten zitten. Dat zijn allemaal dingen die meespelen. Als je samen hetzelfde doel nastreeft, is het helemaal geen slecht idee om meer te spiegelen."
Het is een verschil volgens hem als er een eenzijdig doel is. ,,Stel dat iemand jou iets probeert te verkopen waar je geen behoefte aan hebt. Misschien geloof je die persoon de eerste keer. Maar de voorspellingen die onze hersenen maken, zijn gebaseerd op ervaringen. Heb je eerder een slechte ervaring gehad met een verkoper dan werkt gespiegel echt niet meer, want je bent gelijk achterdochtig ten opzichte van verkopers. Bij mensen draait het om vertrouwen. Daarom worden er vaak bekende Nederlanders ingezet in reclame. Omdat we bijvoorbeeld allemaal het idee hebben dat we Frans Bauer wel kunnen vertrouwen.”
Spiegelen in lichaamstaal is dus niet het wondermiddel zoals dat bij Sprout wordt gepresenteerd. Tenzij er een gezamenlijk doel is en jij zelf nog geen kwalijke reputatie hebt.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gezond op de Zaak Waarom heeft de een het te warm op kantoor en de ander te koud?
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: hoe warm moet het nu precies zijn op kantoor? -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Gezond op de Zaak Waar of niet waar: frustraties kun je van je af schrijven
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: kun je frustraties van je af schrijven? -
Gezond op de Zaak Waar of niet waar: workaholics zijn (soms) gezonder
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: zijn workaholics gezonder?
-
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.” -
PREMIUM
Geld & Geluk Martin en Kirsten kochten van hun spaargeld een waterontharder van 2500 euro
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Kirsten en Martin zijn nog dertien jaar bezig met het afbetalen van hun studieschuld. Grote uitgaves doen ze van hun spaargeld. -
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’.