'Je lost problemen niet eerder op als je ze uitdaging noemt'
Wat nu weer, baas?Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: 'uitdaging'.
Delen per e-mail
Verschillende lezers ergeren zich aan bazen die van mening zijn dat je beter 'uitdaging' kunt zeggen in plaats van 'probleem'. Het schijnt voor te komen op vergaderingen: ‘Jongens, problemen bestaan niet. Alleen maar uitdagingen’.
De vraag is natuurlijk of we daar wat mee opschieten. Is er bewijs dat je een probleem makkelijker oplost door het uitdaging te noemen, of is het de meest nietszeggende term die bestaat?
Eén van de veroorzakers van al dat geklets over uitdagingen is de Amerikaanse professor Carol Dweck. Zij kwam met een theorie over een fixed mindset en een growth mindset. Een fixed mindset betekent dat je je vaardigheden, talenten en intelligentie ziet zoals ze zijn. Je bent goed in organiseren, maar slecht in schrijven. Een schrijfopdracht laat je dus maar schieten. Mensen met een growth mindset denken juist in uitdagingen: je kunt je vaardigheden, talenten en intelligentie ontwikkelen door er anders naar te kijken. Uiteraard schuilt er niet in iedereen een Hemingway, maar door veel te schrijven en vol te houden kom je wel een stuk verder. Zie problemen daarom als een uitdaging waar je je schouders onder zet.
Ouders kunnen bijvoorbeeld in plaats van ‘wat slim van jou’ beter ‘wat heb je hard gewerkt’ tegen hun kind zeggen
Succesvolle mensen hebben volgens Dweck een growth mindset. En het goede nieuws is: iedereen kan werken aan een growth mindset. Ouders kunnen bijvoorbeeld in plaats van ‘wat slim van jou’ beter ‘wat heb je hard gewerkt’ tegen hun kind zeggen. Volgens Dweck moeten we al jong beginnen met het omarmen van uitdagingen: ‘The best thing parents can do is to teach their children to love challenges’ ('Het beste wat ouders kunnen doen, is om hun kinderen te leren dat ze van uitdagingen houden').
Rammelt
Als dat waar is, is het dus heel zinvol om voortaan overal uitdagingen in te zien. Alleen rammelt dat onderzoek van Dweck nogal. Andere onderzoekers hebben het onderzoek overgedaan en vonden helemaal geen bewijs voor haar theorie. Sterker nog, ze vonden aanwijzingen dat juist mensen met een fixed mindset beter presteren. Die weten wat ze kunnen en gaan aan de slag. De growth mindsetters blijven maar slap ouwehoeren over hun meest uitdagende stip aan de horizon.
Dweck bracht daar weer tegenin dat die replicatiestudie amateuristisch zou zijn uitgevoerd in een ‘willy-nilly way’. Haar resultaten zou je alleen kunnen bereiken onder hele bijzondere omstandigheden met heel ervaren en bijzondere mensen. Maar ja, als het zo ingewikkeld is dat zelfs slimme wetenschappers het niet lukt om resultaat te boeken, dan vrees ik dat de gemiddelde ouder, coach of leraar het ook erg lastig krijgt. En zoiets simpels als problemen uitdagingen noemen, lijkt me dan ook typisch een ‘willy-nilly way’ zonder kans op resultaat.
Best doen
Een probleem is gewoon een probleem. En natuurlijk moet je je best doen om dat probleem op te lossen. Maar door het een uitdaging te noemen, suggereer je dat je zo het probleem makkelijker te lijf zou kunnen gaan. En daar is dus geen bewijs voor, terwijl je tegelijkertijd wel een misplaatste morele verhevenheid laat zien: kijk mij eens lekker uitdagingen aangaan en succes boeken, terwijl Karin maar blijft denken in problemen rondom haar scheiding / ontslag / kalknagels.
Een lezer suggereerde dat je veel eerlijkere antwoorden krijgt als mensen 'uitdaging' niet meer mogen zeggen. Of dat zo is, weet ik niet. Maar het lijkt me wel een verademing als we uitdaging alleen nog gebruiken in de juiste context: met een cowboyhoed op en een revolver in je holster tegen de rug van Clint Eastwood staan. En dan tien passen vooruitzetten, je omdraaien en schieten. Mogelijkerwijs heb je dan wel een probleem, maar dat los je dan maar op met je growth mindset.
Richard Engelfriet is dagvoorzitter en schreef het boek De Succesillusie. Heb je ook een advies van je baas gekregen waar je over twijfelt? Laat het Richard weten via mail.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
Wat nu weer, baas?
'Doelen SMART maken leidt tot tunnelvisie'
Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: doelen SMART maken. -
Wat nu weer, baas?
'Dat een volwassene 10 minuten per dag plaspauze krijgt, snap ik niet'
Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: maximale plastijd. -
Wat nu weer, baas?
Blijven doen waar je goed in bent is nog steeds het beste advies
Nooit kun je eens rustig je werk doen. Om de haverklap krijg je van je baas te horen dat het weer anders moet. Schrijver Richard Engelfriet helpt je uit de brand en scheidt in deze rubriek de zin van de onzin. Vandaag: 'disruptive innovation'. -
PREMIUM
Hoezo crisis? Deze sportschool groeit juist dankzij corona: ‘Ondernemers merken dat fitheid loont’
Eenderde van de klanten van sportscholen loopt weg nu de deuren dicht zijn tijdens de tweede lockdown. Mindset Studios groeit juist tegen de stroom in. Het Meernse bedrijf sloeg een grote internationale klant aan de haak. Dankzij corona.
-
Wat doet een...
Angela is pedagogisch medewerker: ‘Je bent eerder een halve ouder dan een oppas’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Angela Esbach (29), pedagogisch medewerker bij Un1ek onderwijs en opvang in Vlaardingen. -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen.