Jongeren hebben het zwaar op de arbeidsmarkt door coronacrisis
De werkloosheid in Nederland is, mede als gevolg van de coronacrisis, opgelopen tot 3,6 procent van de beroepsbevolking. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal mensen met een betaalde baan sinds maart met 201.000 gedaald. Vooral jongeren hebben het zwaar op de arbeidsmarkt, zo blijkt uit de nieuwste cijfers.
Delen per e-mail
In mei kwamen er 16.000 werklozen bij, waardoor Nederland vorige maand 330.000 werklozen telde. Na februari, dus in alle maanden waarin preventiemaatregelen tegen het coronavirus golden, kwamen er 56.000 werklozen bij.
Het grootste deel, namelijk 38.000, was jonger dan 25 jaar. Volgens het statistiekbureau ligt de werkloosheid nu op hetzelfde niveau als begin 2019. Kenners vreesden een sterkere stijging en hielden in doorsnee rekening met een werkloosheidscijfer van 4,2 procent. Het lijkt erop dat de NOW-regeling een dempend effect heeft op de stijgende werkloosheid. Die regeling is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden tijdens de coronacrisis. Het loket opende op 6 april en inmiddels maken zo'n 123.000 werkgevers gebruik van de regeling.
De cijfers over werklozen vertellen overigens niet het hele verhaal. Tot die categorie worden namelijk alleen mensen zonder baan gerekend die wel op zoek zijn naar betaald werk. Volgens het CBS waren er ook minder mensen die met een baan startten terwijl ze eerder niet tot de beroepsbevolking hoorden, zoals jongeren die aan hun eerste bijbaan beginnen.
Vooral bij jongeren voelbaar
De daling van het totale aantal werkenden door de coronacrisis laat zich in elk geval goed voelen bij jongeren. Van de 201.000 minder werkenden sinds maart, ging het om een daling van 139.000 in de leeftijdscategorie tot 25 jaar. Eerder werd al duidelijk dat het aantal WW-aanvragen door jongeren was verdrievoudigd sinds er maatregelen tegen het coronavirus van kracht zijn.
In mei kende het UWV 42.000 nieuwe WW-uitkeringen toe. Vooral jongeren met een flexibel arbeidscontract worden hard geraakt door de crisis, meldt de uitkeringsinstantie. Ook zijn het juist de horeca en detailhandel waar veel jongeren een baan hebben, terwijl deze sectoren zwaar te lijden hebben gehad onder lockdownmaatregelen. Maatregelen tegen het coronavirus, zoals horecasluitingen en thuiswerken, werden medio maart afgekondigd.
,,Jongeren zijn vaak de eerste groep die bij een krimp van de werkgelegenheid hun baan verliezen”, legt arbeidsmarktdeskundige van het UWV, Rob Witjes uit: ,,Dit komt omdat zij vaak werken met een tijdelijk contract.” Tegelijkertijd, zo merkt hij op ,zijn jongeren vaak de eerste die weten te profiteren als de arbeidsmarkt weer aantrekt.
Het aantal WW-uitkeringen steeg in de maand mei weliswaar minder hard dan in april, maar dat wil niet zeggen dat de piek is geweest, voegt Witjes eraan toe. ,,De NOW-regeling heeft een dempend effect op de stijging van de werkloosheid en dat blijft mogelijk de komende maanden nog zo", is zijn indruk. Hij vermoedt dat de regeling bedrijven helpt om mensen met een vaste baan aan boord te houden.
Of het werkloosheidscijfer flink oploopt als de regeling na de zomer stopt, is volgens hem de vraag. Veel bedrijven zullen de komende maanden in elk geval moeten nadenken hoe ze verder kunnen en willen. ,,We zijn geen economisch bureau dus ik durf niet te voorspellen of we te maken krijgen met een ernstige krimp. Het kan spannend worden, maar vlak de veerkracht en creativiteit van bedrijven niet uit.”
Internationaal gezien beperkt
Deze week publiceerde het Centraal Planbureau (CPB) een rapport over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt tijdens de coronacrisis. Ook daarin wordt de sterke daling van het aantal werkenden geduid, maar wordt gesteld dat het vanuit internationaal perspectief gezien beperkt is.
Overheidsmaatregelen in combinatie met werktijdverkorting en de relatief strikte ontslagbescherming in Nederland liggen daaraan ten grondslag. De daling in andere Europese landen was groter. Alleen Zweden liet met 0,5 procent een lagere daling zien. Canada en de VS noteren beiden 14 procent.
Bekijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn? -
CPB: Economie krimpt met 6 procent
De coronacrisis bezorgt de Nederlandse economie een dusdanige optater, dat het volgend jaar bij lange na niet lukt om de schade in te lopen. Het Centraal Planbureau (CPB) rekent in de nieuwste raming op een krimp van 6 procent in 2020, gevolgd door groei van 3 procent in 2021. -
PREMIUM
Hoe bereik je als vrouw de top? ‘In mijn beginjaren heb ik er veel voor opgeofferd’
In de top van het bedrijfsleven is de witte man nog altijd oververtegenwoordigd. Hoe kom je daar als vrouw tussen? Directeur Vera Kops van Lewis en Mei Ling Tan van House of Einstein vertellen over hun keuzes, ons ouderwetse schoolsysteem en fulltime werken. ,,Hoeveel uren je werkt, zegt niets over je kwaliteiten.”
-
Burgemeesters: meer geld voor kwetsbare wijken
Het kabinet moet meer investeren in ‘kwetsbare’ delen van gemeenten omdat de coronacrisis daar het hardst toeslaat. Dat schrijven vijftien burgemeesters van grote en middelgrote steden in een manifest dat vandaag wordt gepresenteerd. -
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding. -
‘Als je andere mensen wilt aannemen, moet je anders gaan dóen’
Een team dat bestaat uit allemaal mensen met dezelfde achtergrond en opleiding kan nooit echt tot iets nieuws komen. Dat zegt innovatiestrateeg Leonie van Mierlo. ,,Dus wil je meer omzet en betere beslissingen? Zet dan in op diversiteit.’’