Kabinet wil werklozen inzetten in zorg en onderwijs
updateHet kabinet zoekt naar mogelijkheden om werklozen in te zetten in de zorg en het onderwijs. Omdat er daar een groot tekort is aan personeel, ook door het hoge ziekteverzuim, zouden uitkeringsgerechtigden kunnen helpen om ‘de coronawinter’ door te komen.
Delen per e-mail
Dat zei minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) bij de presentatie van nieuwe steunmaatregelen voor door de coronacrisis getroffen bedrijven. Hoe de inzet van werklozen er uit moet komen te zien, kan Koolmees nog niet zeggen. Wel zei hij dat het kabinet bereid is er geld voor uit te trekken en eventueel regels aan te passen.
,,In sommige sectoren zoals de gezondheidszorg, het onderwijs of bedrijven die moeten toezien op de naleving van coronaregels is veel vraag naar mensen. Omdat er extra werk is en omdat ze kampen met hoog ziekteverzuim. Door de inzet van werklozen kan het mes aan twee kanten snijden. De sectoren krijgen verlichting en mensen doen ervaring op.’’
Binnenkort komt het kabinet met een uitgewerkt plan voor deze crisisbanen. Koolmees wil niet spreken van nieuwe Melkert-banen, die term vindt hij te omstreden. ,,Het gaat tijdelijke banen om deze covid-periode door te komen.’’ Omdat je voor de zorg en het onderwijs een goede opleiding nodig hebt, denkt het kabinet vooral aan ondersteunend werk in ziekenhuizen en op scholen. Het plan komt bovenop al bestaande pogingen van het kabinet om gepensioneerde verpleegkundigen te verleiden hun oude beroep weer even op te pakken.
Half miljard
Het kabinet presenteerde vanmiddag een nieuwe reeks maatregelen om bedrijven te helpen. In totaal wordt daar een half miljard euro voor vrijgemaakt. Dat komt bovenop alle al bestaande steunmaatregelen.
Een van de nieuwe maatregelen is een eenmalige tegemoetkoming voor de horeca. Zij krijgen gemiddeld 2500 euro per bedrijf om hen te compenseren nu ze voor een tweede keer de deuren hebben moeten sluiten. Daardoor blijven bijvoorbeeld restaurants met onverkoopbare voorraden zitten en is voor niks geïnvesteerd in bijvoorbeeld terrasoverkapping door cafés. In totaal kost de eenmalige regeling zo'n 40 miljoen euro.
Ook wordt de evenementenbranche extra geholpen, omdat bijvoorbeeld festivals en kermissen niet door kunnen gaan. Zij krijgen net als de horecabranche een eenmalige extra vergoeding. Het gaat om circa 800 ondernemers, die gemiddeld 14.000 euro krijgen. In totaal is 11 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de regeling.
Aanvulling
De extra maatregelen zijn een aanvulling op het derde steunpakket. De al bestaande regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) was tot nu toe alleen beschikbaar voor sectoren die direct werden getroffen door de coronacrisis, zoals de horeca. Nu wordt de TVL drie maanden opengesteld voor álle sectoren, waaronder ook toeleveranciers van bedrijven, de transportsector en de voedingstuinbouw. Dat kost 140 miljoen euro extra.
Het kabinet heeft verder werk gemaakt van de zogeheten ‘Time Out Arrangement’, waarmee ondernemers hun bedrijf tijdelijk ‘in een soort winterslaap’ kunnen brengen. ‘Wanneer de situatie weer verbetert, kunnen zij snel weer van start gaan. Op die manier hoeven in de kern gezonde bedrijven geen faillissement aan te vragen met alle gevolgen van dien.’
Daarnaast gaat er 40 miljoen euro naar theaterproducten zonder subsidie, 150 miljoen extra naar gemeenten voor inkomstenderving en 60 miljoen voor verlening van het steunpakket voor sport. Het kabinet verlengt bovendien de garantieregelingen tot 30 juni 2021.
Niet voldoende
De extra coronasteun is ‘een stap in de goede richting’, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland . Toch vinden de werkgevers de 40 miljoen euro voor de horeca, bovenop de al bestaande regelingen waarvan ze gebruik kunnen maken, niet voldoende.
Theaterproducenten zonder subsidie zijn dankbaar voor de nieuwe steun. ,,We zijn heel blij dat we als vrije theaterproducenten zijn genoemd. Het is toch een speciale tak binnen de sector die veel groter is dan vaak bekend”, reageert voorzitter Boris van der Ham van de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP).
Winkeliers
Het kabinet heeft verder met winkeliers afspraken gemaakt over de manier waarop de coronaregels worden gehandhaafd in winkels. De winkeliers zijn hier in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor, tenzij het uit de hand loopt. Dan worden handhavers of de politie ingeschakeld.
,,Het is de bedoeling dat de sector zelf de handhaving verzorgt, zelf de rotte appels aanspreekt’’, zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). ,,Met sommige winkeliers gaat het gelukkig goed, met andere een stuk minder. Om te voorkomen dat we strengere maatregelen moeten treffen is het echt nodig dat iedereen de huidige regels naleeft.’’
Van winkeliers wordt gevraagd ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen in de winkel zijn, dat de hygiëneregels worden nageleefd en er duidelijke looppaden zijn aangegeven, bijvoorbeeld met tape. Dit moet voorkomen dat er te veel mensen in één schap bij elkaar staan.
Schatkist
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) benadrukt dat door de gedeeltelijke lockdown die twee weken geleden is ingegaan, alle voorspellingen voor volgend jaar de prullenbak in kunnen. Op Prinsjesdag voorspelde het Centraal Planbureau dat de economie volgend jaar weer zou aantrekken, maar in dat scenario werd er van uit gegaan dat er geen nieuwe lockdown nodig was. ,,En hoewel dit geen volledige lockdown is, hebben de nieuwe ingrepen wel grote gevolgen voor de economie, de werkgelegenheid en de schatkist’’, aldus Hoekstra.
De steunpakketten van het kabinet kosten bij elkaar al zo’n 33 miljard euro. Daar komen (los van het half miljard van de extra maatregelen) sowieso nog ‘enkele miljarden’ bij omdat meer bedrijven weer een beroep moeten doen op bijvoorbeeld de loonsubsubsidieregeling NOW. Hoekstra: ,,Dat kunnen we betalen, maar eens zullen we de leningen die het kabinet daarvoor afsluit met elkaar moeten terugbetalen.’’
De NOW zou na 1 januari worden afgebouwd. Maar het kabinet zal nu begin december kijken of dat wel verantwoord is nu de pandemie langer aanhoudt dan gehoopt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
Baan kwijt door corona Na 200 sollicitaties vond Anouk (31) werk als buddy in het ziekenhuis
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Anouk Streng (31) uit Utrecht was junior branding consultant. Nadat Anouk haar baan kwijtraakte, stuurde ze meer dan 200 sollicitatiebrieven. Sinds december werkt ze als buddy in een ziekenhuis. -
Baan kwijt door corona Oud-collega’s en klanten hielpen Jan-Willem zoeken naar nieuwe baan: ‘Machtig mooi’
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Jan-Willem Küper (50) uit Holten was consultancy manager. Twee weken voor hij met zijn nieuwe baan zou beginnen, kreeg hij te horen dat het vanwege de coronacrisis niet doorging. Zijn netwerk schoot hem te hulp. -
PREMIUM
Deze Nederlandse YouTuber (19) heeft een miljoen abonnees maar wordt nooit herkend op straat
Hij is 19 jaar, heeft meer dan een miljoen fans op YouTube en komt ‘gewoon’ uit Houten: Benjamin van Valen, ook wel bekend als Benny Productions. Het zijn geen vlogs, games of tutorials waar hij wereldwijd de aandacht mee trekt, maar levensechte photoshopcreaties. ,,Eigenlijk heb ik het mezelf aangeleerd.”
-
PREMIUM
salarisstrookjes 2021 Salaris stijgt, maar voor gepensioneerden ziet 2021 er minder feestelijk uit
Elke werknemer gaat er tientjes per maand in nettoloon op vooruit. Voor een minimumloner komt er gemiddeld 30 euro netto bij per maand. Alleen gepensioneerden met een aanvullend pensioen gaan er licht op achteruit. -
Neem je geen coronaprik? Dan wil 36 procent van de werknemers je straks niet op het werk zien
De inenting tegen het coronavirus is een vrijwillige keus. Maar wat als jij wel bent ingeënt terwijl je collega weigert? Ruim een derde van de Nederlandse werknemers vindt dat collega's die een coronavaccinatie afslaan geweerd moeten worden van de werkplek. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten.