Kamer steunt bindend vrouwenquotum
VIDEOBeursgenoteerde bedrijven moeten zorgen dat hun raden van commissarissen in de toekomst voor minimaal 30 procent uit vrouwen bestaat. De Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van zo’n vrouwenquotum.
Delen per e-mail
Lang bleef onduidelijk of de SP, de partij die nodig was voor een meerderheid, vóór het D66-CDA-voorstel zou stemmen. De partij wilde dat er ook maatregelen zouden worden genomen voor de vrouwen op de werkvloer en deed daar – met steun van D66 – voorstellen voor. Daarom werd de stemming over de motie een week uitgesteld.
Bij de stemming vanmiddag steunde het CDA ook een SP-D66-motie voor gelijke kansen voor vrouwen, waardoor de SP ook kon instemmen met de motie die het vrouwenquotum mogelijk maakt.
,,We schrijven geschiedenis", zo reageerde verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie, D66) op Twitter. ,,We doorbreken het old boys netwerk en zetten een grote stap naar gelijkheid en diversiteit in de top van het bedrijfsleven.”
Gevoelig
In de coalitie ligt de maatregel gevoelig. Regeringspartijen VVD en ChristenUnie zijn tegen een door de overheid opgelegd quotum. Alleen oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en Denk waren in de Kamer al langer voor een quotum. In september sprak coalitiepartij D66 zich uit voor een vrouwenquotum. Toen vorige maand ook coalitiepartner CDA overstag ging, kwam een meerderheid in beeld.
De steun van die partijen werd mogelijk gemaakt door de Sociaal Economische Raad (SER), die in september een ‘ingroeiquotum’ adviseerde aan het kabinet. Dat advies werd gedragen door werkgevers en werknemers. Volgens de SER moet een bedrijf dat nog niet voldoet aan het percentage van 30 procent vrouwen bij een vacature in de raad van commissarissen een vrouw benoemen. Wordt er toch een man aangewezen, dan moet de stoel leeg blijven.
SER-voorzitter Mariëtte Hamer volgde de stemming op de voet. Toen de motie werd aangenomen werd er ‘wel even gejuicht’. ,,Ik ben enorm blij en dankbaar dat ons advies in de Tweede Kamer zo’n brede steun krijgt.”
Er bestond sinds 2013 wel een ‘wettelijk streefcijfer’ voor 30 procent vrouwen in de raden van bestuur en commissarissen, maar dat percentage bleek jaar na jaar niet te worden gehaald. Daarop stond geen sanctie.
Snel invoeren
D66 en CDA willen dat het kabinet dat SER-advies integraal overneemt, daarbij horen bijvoorbeeld ook maatregelen om de culturele diversiteit te bevorderen en toegang tot kinderopvang te verbeteren. Het kabinet moet daarvoor nu met een wetsvoorstel komen. Gisteren zei minister Van Engelshoven (Emancipatie) in een debat het vrouwenquotum ‘zo snel mogelijk’ te willen invoeren.
Stevig middel
Vakbond FNV is blij met de steun van de Tweede Kamer. Vicevoorzitter Kitty Jong: ,,We hebben helaas jarenlang gezien dat het niet vanzelf goed komt met de doorstroom van vrouwen naar de top. Daarom is een stevig middel als een quotum nodig. Het is de enige manier om er daadwerkelijk voor te zorgen dat er in de top van het bedrijfsleven een evenredige vertegenwoordiging van vrouwen komt. Het is een historische stap dat we nu ook in Nederland een quotum voor vrouwen in de top gaan invoeren.”
Ook voorzitter Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW noemt het goed nieuws. ,,Op het moment dat het kabinet de voorstellen in wetten overzet, kan er eindelijk sprake zijn van een versnelling”, aldus de voorzitter.
Kijk hier of er verplicht meer vrouwen aan de top moeten komen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Bas gaat viraal na faillissement van zijn bedrijf: ‘Maar met likes kan ik geen brood kopen’
Begin 2020 was het grote succes niet ver weg voor het bedrijf van Bas, tot er in maart een probleem opdoemde: corona. Na er werkelijk alles aan gedaan te hebben om het hoofd boven water te houden, zat er in december voor Bas niets anders op dan het bedrijf failliet te verklaren. Nadat hij het nieuws deelt op LinkedIn, verbluft hij duizenden mensen met zijn positiviteit. ,,Ik geloof in vallen en opstaan. Morgen is er weer een mooie dag.’’ -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
PREMIUM
Na 16 jaar bijstand toch weer fulltimebaan voor Daisy: ‘Goed voorbeeld voor mijn kinderen’
Na zestien jaar in de bijstand te hebben gezeten, heeft Daisy (44) eindelijk een fulltimebaan. Ze neemt deel aan de proef met ‘wijkbasisbanen’ van de gemeente Rotterdam die deze week begon. Langdurig werklozen worden nuttig aan het werk gezet in Rotterdamse wijken. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten.
-
Teams-bingo: welke types turf jij in je volgende videomeeting?
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: videobelbingo -
PREMIUM
Mag een baas eisen dat je op kantoor werkt? En nog vier vragen over corona en werk
Mag een baas dat eigenlijk wel, vragen of je salaris inlevert om de zaak te redden? Of eisen dat je toch naar kantoor komt? Drie deskundigen denken mee. -
PREMIUM
Roerig jaar voor tassenontwerper Omar Munie vanwege omstreden vastgoeddeal: ‘Ik heb er geen cent aan verdiend’
Het levensverhaal Omar Munie leest als een jongensboek. Hij kwam op 9-jarige leeftijd als vluchteling vanuit Somalië naar Nederland, maar wist zich in korte tijd te ontwikkelen tot een succesvolle ontwerper. De Hagenaar won verschillende prestigieuze prijzen, maar kwam de laatste twee jaar vooral in het nieuws vanwege een omstreden vastgoeddeal met het Rijk. En dat doet hem duidelijk pijn. ,,Ik heb er geen cent aan verdiend.’’