Kan jij dit raadsel oplossen of speelt je onderbewuste je parten?
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de onbewuste bias.
Bedenkers van raadsels maken vaak dankbaar gebruik van onze denkfouten. Zo las ik laatst een raadsel uit 1962 waar ik niet uitkwam. Het gaat zo:
Een vader en zijn zoon krijgen een vreselijk auto-ongeluk. De vader sterft ter plekke, zijn zoon wordt met loeiende sirenes naar het ziekenhuis vervoerd. Hij wordt de operatiekamer ingereden en de chirurg zegt: ik kan hem niet opereren, hij is mijn zoon! Hoe kan dit?
Droom
Heb je een idee? Veel mensen hebben er moeite mee. Psychologen waren benieuwd hoeveel mensen dit raadsel konden oplossen. Sommigen hadden interessante oplossingen, zoals dat de chirurg misschien de stiefvader van de jongen was of dat de jongen twee vaders had. Of nog creatiever: dat de chirurg gewoon in de war was of dat alles een droom bleek. Slechts 15 procent kwam op het werkelijke antwoord, namelijk dat de chirurg zijn moeder is.
Had je dit goed? Ik niet en dat vind ik erg. De overheidscampagne ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ is mijn motto en ik schreeuw moord en brand als ik niet mee mag op ‘mannenweekend’ in mijn vriendengroep. Maar zelfs ik, met al mijn gelijkheidsidealen, kan niet eens bedenken dat een chirurg ook een vrouw kan zijn.
Had je dit goed? Ik niet en dat vind ik erg
Ik lijd, net als iedereen, aan de ‘onbewuste bias’ en meer specifiek de ‘geslachtsbias’. Om onze complexe wereld snel te kunnen snappen, gebruiken we zogeheten schema’s: een tafel is bruin, van hout en heeft vier poten. Wanneer je met losse veters loopt, struikel je en beneden de rivieren bestel je ‘een frietje saté’ en geen ‘patat pindasaus’.
Ongewenste schema's
Handig, maar blijkbaar zitten we soms onbewust opgescheept met ongewenste schema’s, zoals dat alle vrouwen thuis voor de kinderen zorgen en alle chirurgen man zijn. En die schema’s zijn me een partijtje hardnekkig. Zelfs als je je hele leven lang ervaringen hebt opgedaan met huisvaders en vrouwelijke dokters. Door de onbewuste bias gaan we ons per ongeluk toch afvragen hoe de nieuwe Vlaamse premier voor haar kinderen gaat zorgen en vraag ik aan een collega of haar man ‘op de kinderen pást’.
Geeft niks, zolang we met z’n allen weten dat een chirurg ook een vrouw kan zijn, dan kunnen deze schema’s langzaam veranderen. Tot die tijd moeten we bewust blijven nadenken over onze onbewuste bias.
Meer weten over onze hersenen op het werk? Chantal van der Leest is ook auteur van het boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
Krijg je niets gedaan omdat het te druk is in je hoofd? Met deze tips van coach Charlotte van 't Wout schep je orde in de chaos:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meisje uit de Schilderswijk wordt hoogleraar: ‘Mevrouw, wat komt u doen? vroegen ze toen ik mijn toga pakte’
Het was slechts een bijzin in een uitgebreid persbericht: Hanan El Marroun, afkomstig uit de Haagse Schilderswijk, benoemd tot bijzonder hoogleraar Biologische psychologie. ,,Ik vond het belangrijk om de wijk waarin ik opgroeide te noemen in dat bericht. Dat dat zóveel emoties zou oproepen, overviel me totaal.” -
12
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
‘Wanneer je elke dag hetzelfde doet, hoef je minder keuzes te maken. Sleur is zo gek nog niet’
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: wilskracht en sleur. -
12
Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen omdat consument hand op de knip houdt
Techgigant Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen omdat consumenten hun hand meer op de knip houden nu het slechter gaat met de economie. Dat heeft het Amerikaanse techconcern aangekondigd. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het hele personeelsbestand.
-
Nu spijt van een eerdere keuze? Deze denkfout heeft je in de luren gelegd
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de end of history illusion -
-
-
Rechter Annemieke (50): ‘Ze vinden vaak dat wij rechters te soft zijn in het uitdelen van straffen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Annemieke Boer (50) is senior rechter bij de rechtbank in Rotterdam. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.