Kwart van werkenden zal uitvallen door stress, Arbo Unie luidt noodklok
Als we niets doen, zal in 2030 een kwart van de werkenden minder kunnen werken door stress en overbelasting. Dat is een voorspelling die dienstverlener Arbo Unie doet. Willem van Rhenen, hoogleraar en stressexpert bij Arbo Unie, luidt de noodklok.
Steeds meer Nederlandse werknemers lijken last te hebben van werkgerelateerde stress- en burn-outklachten. Volgens Arbo Unie liegen de cijfers er niet om: de afgelopen twintig jaar is het aantal werknemers met een burn-out verdubbeld. De burn-out is eerder door TNO al uitgeroepen tot beroepsziekte nummer 1 in ons land, met 1,2 miljoen werkenden met vermoeidheidsklachten. Als we er niet snel iets aan doen, zal over iets meer dan tien jaar een kwart van de werknemers thuiszitten of minder inzetbaar zijn.
Onderwijs
Willem van Rhenen is hoogleraar aan de Nyenrode Universiteit en als stressexpert en bedrijfsarts verbonden aan Arbo Unie. Hij ziet dat het aantal opgebrande mensen hard oploopt in steeds meer sectoren. Zo heeft 20 procent van het onderwijspersoneel last van burn-outklachten en ervaart een kwart van de mensen in de zorg een te hoge werkdruk. Ook jongeren blijven niet buiten schot: tot een kwart heeft last van stress- en burn-outklachten.
,,Deze cijfers laten zien waar de problematiek ligt. Tegelijkertijd is het een moeilijk aan te pakken probleem.” Omdat de belasting alleen maar groter wordt, luidt Van Rhenen van Arbo Unie de noodklok. ,,Op dit moment hebben veel sectoren al een groot arbeidstekort. Daardoor krijgen mensen die aan het werk zijn het steeds drukker, wat mede weer leidt tot meer burn-outklachten.”
Ik roep het al vijf jaar lang. Maar het moet eerst uit de hand lopen voor we er iets aan willen doen
Deskundige Mascha Mooy van het adviesbureau Bye Bye Burnout schrikt van het cijfer. ,,Ik vind 25 procent wel veel, maar inderdaad, als we er niets aan doen dan zal het getal inderdaad zo hoog kunnen oplopen.” Mooy plaatst er wel een kanttekening bij: het is niets nieuws. ,,Ik roep het al vijf jaar lang. Maar het moet eerst uit de hand lopen voor we er iets aan willen doen.”
Volgens Van Rhenen helpt het niet voldoende om enkel naar de werkdruk of stressfactoren op het werk te kijken. Kijk juist waar mensen energie van krijgen, zodat ze andere, pittige taken óók aankunnen. De mens heeft volgens hem drie basisbehoeften: autonomie, verbondenheid en bekwaamheid. Kan ik genoeg inbrengen? Hoor ik erbij op het werk? Ben ik in staat om me te blijven ontwikkelen? ,,De mens is van zichzelf heel creatief en wil graag iets toevoegen. Het is heel irritant als je dat wordt afgenomen. Als je werknemers niet down the drain wilt krijgen, moet je juist daarin investeren.”
Zorg voor meer autonomie, adviseert ook Mooy. ,,Mensen zijn slimmer dan je denkt, geef ze dan ook de ruimte om daar iets mee te doen. Zorg ervoor dat ze hun eigen regie kunnen houden. Dat wil je als werkgever zelf ook.”
Geef mensen ruimte, maar toon wel betrokkenheid. Mooy: ,,Toon gemeende interesse in je mensen. Laat zien dat het niet alleen om geld en winst draait.” Als een van je werknemers een burn-out krijgt, praat er dan ook over. Het hoeft geen taboe te zijn, vindt Mooy. ,,Het kan iedereen overkomen.”
Eet gezond
En wat kunnen mensen zelf doen? Zorg voor rust, reinheid en regelmatig. ,,Ga bijvoorbeeld vaker wandelen, ga op tijd naar bed en eet gezond, bijvoorbeeld geen soep uit blik maar verse soep. Het zijn heel simpele tips,” zegt Mooy. ,,Kies voor jezelf, probeer energievretende mensen te vermijden.”
Overigens valt het probleem volgens sommigen wel mee. Hoogleraar Wilmar Schaufeli, arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Universiteit Utrecht en de KU Leuven, liet juist eerder in deze krant weten dat het aantal mensen dat last heeft van burn-outklachten stijgt, maar niet zo hard. Sterker nog, hij constateerde dat Nederlandse werknemers het minst last hebben van burn-outs, vergeleken met 35 andere Europese landen.
Neuropsycholoog Mark Tigchelaar kent de valkuilen van stress en geeft in de Ochtendshow tips hoe je daarmee om kunt gaan:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Juf Kamalia kreeg veel vragen over haar hoofddoek: ‘Zo vroeg er eentje of het vast zat met lijm’
Kamalia Talhaoui (36) werkt al jaren als juf op de basisschool. Haar hoofddoek zorgde in het begin wel eens voor gefronste wenkbrauwen bij sommige ouders. Haar leerlingen zijn ook altijd heel nieuwsgierig naar haar haar. De kleuters hebben er de grappigste fantasieën over. De lerares besloot ze op te schrijven, in een uniek prentenboek. ,,Ze denken dat ik gouden krullen heb.’’ -
Minder arbeidsongevallen in coronajaren, meeste ongevallen bij transport en logistiek
Het aantal arbeidsongevallen bleef in coronajaren onder het niveau van voor corona. De meeste ongevallen met verzuim vonden plaats in de transport en logistieke sector. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. -
Salaris
Stratenmaker Ryan (28): Binnen nu en 10 jaar wil ik een huis kopen
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ryan (28) werkt als stratenmaker via een uitzendbureau. Hij legt onder meer de bestrating aan in nieuwe woonwijken en doet groot gemeenteonderhoud.
-
PREMIUMmet video
Zij doen waar een ander voor terugdeinst: ‘Hoe viezer de klus, hoe meer eer van je werk’
Schimmel onder je vloer, drijvende drollen of een tapijt vol bloed? Geen paniek. Deze mannen scheppen de putjes uit, schrapen de stront van de muren en stomen het braaksel uit je auto. -
-
-
Tussen 8 en 10 uur mag er niet gepraat worden bij dit Vlaamse bedrijf
Studiebureau Jonckheere uit Brugge, dat zich toelegt op infrastructuur- en mobiliteitsopdrachten, heeft een wel heel drastische maatregel genomen tegen burn-outs bij het personeel. Tussen 8 en 10 uur ’s morgens mag er niet gepraat worden én slechts twee keer per dag laat een IT-systeem e-mails doorkomen. ,,Alles wat stoort, halen we eruit”, zegt Koen Jonckheere. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.