Wetenschapper Astrid-Karin Siegman
Volledig scherm
PREMIUM
Wetenschapper Astrid-Karin Siegman © Peter Franken

Lage lonen en goedkope krachten: wie doorbreekt de machtspositie van supermarkten?

Met hun enorme machtspositie oefenen supermarkten druk uit op de agrarische sector. Arbeiders, aan de onderkant van de arbeidsmarkt, komen daardoor buitenspel te staan. Volgens onderzoeker Karin Astrid Siegmann hoeft dat niet zo te zijn en kunnen de werklui zelf iets aan die zwakke positie veranderen.

27 reacties

 • Rob Smith

  2 maanden geleden
  @ Peter Kortekaas. Helemaal correct wat je schrijft. Wat in de jaren 65-75 in gang is gezet door de supermarkten, laat zich niet eenvoudig terugdraaien. Feitelijk is hetzelfde nu aan de gang met steeds meer internet aankopen van allerlei artikelen. Soms lijkt het dat we het nu doorhebben -leegstand van winkels is er zichtbaar- maar we gedragen ons er feitelijk niet naar. Dus in als die branches herhaalt zich wat in de vorige eeuw bij de levensmiddelen gebeurde,
 • Peter Kortekaas

  2 maanden geleden
  De consument heeft zelf besloten de gewone middenstander de rug toe te keren en bij de (goedkopere) supermarkt boodschappen te doen en deze aan de macht geholpen. Nu is het lijden in last. Laten we met z’n alle weer de middenstander steunen en zo de macht wat indammen. Moeten we wel wat meer betalen natuurlijk. Oei, dat zal wel lastig worden.
 • A Van Iersel

  2 maanden geleden
  Weer een groene droom. In de jaren 60 had Nederland 11 miljoen inwoners. Veel van het seizoenen werd door scholieren/studenten gedaan. Ons land kon zich prima zelf bedruipen. Mede door de ongebreidelde bevolkingsgroei moest en kon de land en tuinbouw groeien. Nu zijn we met bijna 19 miljoen en hebben we arbeidsmigranten nodig terwijl er duizenden op hun achterste zitten in afwachting van een verblijfsvergunning. Zet die aan het werk. Loon via COA. Prima deal.
 • Koos de Bruin

  2 maanden geleden
  @ Martie van den Elzen: Probleem is wanneer de boer een dubbeltje meer krijgt dat de consument daar een kwartje meer voor moet betalen in de supermarkt
 • S Kamsteeg

  2 maanden geleden
  8 jaar voor een grootgrutter gewerkt en daarvan zeker 6 jaar onderbetaald geweest. Terwijl ik wel meer verantwoordelijkheid kreeg.. en áls er dan iemand wat van durfde te zeggen werd gedreigd met rechtszaken en ontslag.. nee super gezonde structuur in de supermarkten.. het is gewoon moderne slavernij. Daarnaast presteren ze het ook om de hard werkende boeren een poot uit te draaien door te stunten met prijzen. Alles om maar klanten te trekken en er een zo hoog mogelijke winst aan over te houden.