Lastig om opleiding te kiezen naast je werk? Niet met dit nieuwe platform
Veel Nederlanders willen via hun werk een opleiding doen om hun kennis uit te breiden. Maar hoe kies je iets uit het enorme aanbod? Ruim een derde van de werknemers stelt de keuze uit omdat ze door de bomen het bos niet meer zien. Een nieuw platform van 19 samenwerkende opleiders moet hen gaan helpen.
De grootste opleiders van ons land hebben de krachten gebundeld en een nieuw platform, Opleiding.nl, gelanceerd. Hiermee willen ze het werkende Nederlanders makkelijker maken om een opleiding te kiezen. Want, blijkt uit onderzoek van Opleiding.nl onder ruim 1100 werkenden: 32 procent heeft moeite met het vinden van de juiste training, cursus of opleiding en stelt hierdoor de keuze uit.
Bijna 40 procent vindt het maken van een keus maar gedoe. Nog eens 37 procent weet niet eens welke opleiding het beste past bij hun wensen. ,,Veel mensen zien het verschil niet tussen de twee of drie opleidingen waaruit ze kunnen kiezen. Hoe moet je dan een keuze maken?” zegt Steven Steenbergen, directeur van Opleiding.nl.
Veel mensen zien het verschil niet tussen de twee of drie opleidingen waaruit ze kunnen kiezen. Hoe moet je dan een keuze maken?
Overzichtelijker
Nederlanders konden al terecht bij Springest. Een platform waarop je alle opleidingen van ruim 7700 opleiders kunt vinden. In totaal kun je kiezen uit 87.000 opleidingen, cursussen, trainingen maar ook webinars en e-books. Keuzetests en adviseurs kunnen je helpen bij het maken van een keuze uit het grote aanbod. Op Opleiding.nl is het aanbod wat minder groot. Op het platform vind je een overzicht van 19 opleiders, 17 daarvan vallen onder NCOI, en heb je de keuze uit 4400 opleidingen. Zo wil Opleiding.nl een overzichtelijker aanbod creëren.
,,Wij willen de drempel zo voor mensen weghalen en ze een zetje in de rug geven’’, zegt Steenbergen. Dat zetje is hard nodig, vindt het collectief van opleiders. ,,Als BV Nederland succesvol wil blijven, moet de werkpopulatie zich blijven ontwikkelen. Er komen zoveel nieuwe technieken en beroepen bij. Het zou gek zijn als je 40 jaar doet met de kennis die je op school hebt opgedaan.”
Bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis en gebruik willen maken van de NOW 2.0 móeten werknemers stimuleren om aan bij- en omscholing te doen. ,,De behoefte aan meer overzicht in het opleidingsaanbod wordt daarmee dus nog groter. De lancering van Opleiding.nl was niet zo gepland, maar het valt wel mooi samen met de nieuwe NOW-voorwaarden.”
Vorkheftruck
Een platform als Opleiding.nl moet een gat opvullen. ,,Er bestaan wel aanbieders die duizenden opleidingen voorschotelen. Onze insteek is het overzichtelijk maken van dit grote aanbod. Je krijgt bij ons geen 34 aanbiedingen tegelijk, maar iets dat helemaal aansluit bij jouw wensen.” Vaak hebben werknemers al wel een goed beeld van wat ze willen leren, hoe lang de opleiding mag duren en op welke locatie. ,,Ze hebben dan een shortlist gecreëerd en kunnen daarmee bij ons aankloppen voor advies over hun keuze.”
Je krijgt bij ons geen 34 aanbiedingen, maar iets dat aansluit bij jouw wensen
Genoeg medewerkers hebben meer uitleg nodig om een keuze te kunnen maken, weet Steenbergen. ,,Sommigen hebben geen idee wat het verschil is tussen een associate degree en een bachelor. Dat leggen we dan uit. Ook lijken veel opleidingen ontzettend veel op elkaar. Via ons komen ze erachter waar het zwaartepunt ligt bij alle opties.” Als ze het echt niet weten, wordt er hard meegezocht naar een passende cursus. ,,Wil je graag dronepiloot worden? Een vorkheftruck besturen ligt daar niet eens zo ver vanaf. Veel mensen hebben daar nog nooit bij stil gestaan. Zo komen ze achter verrassende opties.”
NOW-voorwaarden
Volgens Steenbergen moet de werkgever het ook blijven stimuleren en faciliteren dat werknemers een opleiding volgen. ,,Gelukkig stellen veel werkgevers een opleidingsbudget beschikbaar en is het in cao’s vastgelegd. De meesten geven aan dat ze de ontwikkeling van het personeel heel belangrijk vinden. En dat is het ook. Werknemers die een opleiding doen, vergroten hun analytisch vermogen en worden creatiever. Daarnaast zorgt het ook voor minder verzuim, omdat ze gelukkiger zijn in hun werk.”
Op zoek naar je passie? Volgens coach Charlotte van ‘t Wout hoef je die niet per se te vinden en ze legt uit waarom:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hotel betaalt studieschuld van medewerkers: ‘Bij een voltijds dienstverband lossen wij per jaar 5000 euro af’
In de strijd om personeel heeft Postillion Hotels bedacht dat ze nieuwe medewerkers helpen bij het aflossen van hun studieschuld. De nieuwe parttime ontbijtmedewerker die de vestiging in Dordrecht zoekt, kan er bijvoorbeeld gebruik van maken. Voor ieder gewerkt uur maakt Postillion 2,50 euro over naar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). -
PREMIUM
‘Niet alleen Geert Wilders’ heeft bewaking nodig: vraag groeit, maar tekort aan beveiligers loopt op
Teststraten of asielzoekerscentra die een beveiliger voor de deur willen hebben, politici die steeds vaker om bewaking vragen: de vraag naar goede beveiligers neemt toe. Tegelijkertijd krijgen beveiligingsbedrijven de roosters maar lastig rond. ,,Je moest eens wéten hoeveel aanvragen we binnenkrijgen, voor één weekend alleen al.’’ -
Met deze studies heb je snel een baan of een dik salaris
Na je studie snel een baan vinden? Dan moet je voor een hbo-opleiding tot natuur- of scheikundeleraar kiezen. Ook met een universitaire studie tandheelkunde zit je gebeiteld, blijkt uit een nieuw onderzoek van UWV. -
Wat doet een...
Janneke (41) draagt in haar werk bij aan een betere wereld: ‘De oplossingen zijn er’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: de 41-jarige Janneke Leenaars uit Breda. Ze is duurzaamheidsmanager bij vloerenfabrikant Interface. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.
-
Op zoek naar werk? Deze 10 vaardigheden vinden werkgevers het belangrijkst
Door de coronacrisis zitten werknemers in bepaalde sectoren onverwacht zonder baan. Hoe vind je nieuw werk, als er voor jouw functie vrijwel geen vacatures meer zijn? Aan de hand van je vaardigheden kan je misschien een heel ander soort functie vinden. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.