Foto ter illustratie. Een koptelefoon kan helpen tegen storende geluiden, maar het gebruik ervan heeft volgens experts ook een keerzijde.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een koptelefoon kan helpen tegen storende geluiden, maar het gebruik ervan heeft volgens experts ook een keerzijde. © Getty Images

Lekker rustig werken met koptelefoon op? Waarom je hem toch beter af kan laten

Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: geen last meer van lawaai

17 reacties

 • W Mets

  1 maand geleden
  Klopt precies dit verhaal, niet teveel voor geluid afschermen. Je kan inderdaad heb ik ook geleerd in het AMC anders nergens meer tegen. Ook ik heb last van Tinnitus en Hyperacusis, ik ben er door afgekeurd kon het niet meer aan. Degenen die er ook last van hebben, veel sterkte, denk niet dat iedereen je begrijpt, zelfs KNO artsen niet, laat staan huisartsen is mijn ervaring. Ben nu 72 jaar, en totaal op, maar ik moet verder. De reactie van Belle Groot begrijp ik niet. Gelukkig voor haar.
 • Sina Hogeboom

  1 maand geleden
  En als het brandalarm afgaat is niet te doen je bent buiten de werkelijkheid.
 • Karin Voorn

  1 maand geleden
  Voor corona zat ik in zo'n kantoortuin. Wie dat uitgevonden heeft?!? 1 Grote afdeling met kakelende mensen, telefoneren, tikken op het toetsenbord. En dan ook nog op 2 plekken een radio aan, allebei op een andere zender. Vorig jaar mijn baan kwijt geraakt. 7 Maanden op een ander kantoor gewerkt waar het veel rustiger was (het kan wel) en nu een tijdelijke baan, thuis. Ook niet zaligmakend, want buren met kinderen en huis met eensteens muren.
 • Karin Voorn

  1 maand geleden
  Ik heb hyperacusis, overgevoeligheid voor geluid, en met het toenemende lawaai wordt het steeds erger. Grasmaaiers, bladblazers, kantenmaaiers, muziek, harde motoren, schreeuwende kinderen, blaffende honden, ik kan er gewoon heel slecht tegen. En vooral als mensen het kunnen voorkomen. Dus bijvoorbeeld in huis, niet stampen op de trap, niet met de deuren slaan, enz. Zelf probeer ik er altijd rekening mee te houden met anderen, maar helaas is dat tegenwoordig een uitzondering.
 • Kimberly Stoelwinder

  1 maand geleden
  Ik, met mijn autisme, ervaar altijd erg veel hinder van geluiden om me heen, hetgeen dat ik audiogevoelig ben. Ook kan ik moeilijk geluid filteren, dus als er veel geluiden zijn, en iemand praat tegen me, dan heb ik moeite hen te verstaan, hoe hard ze ook mogen praten. Ik heb juist veel baat bij me afsluiten van geluid, doe ik dat niet, kan ik overprikkeld raken. Dus, nee, niet voor iedereen is het een goed idee om ‘eraan te wennen’.