Lesgeven naast je baan? Waarom je het (niet) zou moeten doen
In Nederland zijn er ruim 50.000 docenten die lesgeven combineren met een andere baan. Nog eens een op de vijf hoogopgeleide werknemers denkt erover na om naast het werk ook voor de klas te gaan staan. Toch weten deze aspirant-docenten en het onderwijs elkaar nog niet te vinden.
Het tekort aan docenten in zowel het primair als voortgezet onderwijs blijft oplopen. Het hybride docentschap, waarbij een baan in het onderwijs gecombineerd wordt met een andere functie, lijkt een gouden oplossing. De motivatie is er: een op de vijf hoogopgeleide Nederlanders ziet zichzelf naast zijn huidige werk ook wel voor de klas staan, blijkt uit onderzoek van Expertisecentrum Hybride Docent.
Ook voor de docenten zelf lijkt het combineren van lesgeven met een andere baan gunstig. Docenten met twee banen ervaren over het algemeen meer voordelen dan nadelen van deze manier van werken. Ruim 60 procent geeft aan zo meer dingen te kunnen doen die passen bij hun interesses. Daarnaast gaven veel docenten aan het werk langer leuk te vinden door de afwisseling en de persoonlijke ontwikkeling.
,,We zien dat het kan, dat de positieve motieven er zijn en we kennen de succesfactoren: de docenten zijn gelukkiger, want ze kunnen meer dingen tegelijk doen die ze leuk vinden”, vertelt Marius Bilkes van Expertisecentrum Hybride Docent, een van de initiatiefnemers van het onderzoek. Het is een win-winsituatie: docenten blijven gemotiveerd, vallen minder snel uit en zo behoudt het onderwijs personeel. ,,Maar helaas weten vraag en aanbod elkaar nog niet te vinden. Het is nog niet mogelijk om op een soepele manier hybride docent te worden.”
Conservatief
Bilkes wijt dit aan het conservatieve karakter van het onderwijs. ,,Het personeelsbeleid op veel scholen blinkt niet uit in innovatie. Er is maar één manier om docent te worden en dat is door een lerarenopleiding te volgen. Ervaring en talent worden als minder belangrijk gezien dan kennis van het vak.” Fulltime docenten lijken ook niet zo happig op het hebben van hybride collega’s. ,,Ze denken al snel: wat kom jij hier doen, wat weet jij nou van lesgeven.” Daar bovenop komt nog dat scholen vaak maar één keer per jaar hun vacatures online gooien. ,,Je hebt dan maar één kans per jaar om te solliciteren”, zegt Bilkes.
Gastdocent
Toch zijn er ook initiatieven die het goede voorbeeld geven. Sommige opleidingen bieden een speciaal traject aan voor hybride docenten. De lerarenopleiding van de UvA biedt werknemers met tien jaar ervaring in het bedrijfsleven de kans om naast hun bestaande baan een opleiding tot eerstegraads docent in bètavakken te volgen.
De STC Group, het kennis- en opleidingsinstituut voor scheepvaart, transport en havenindustrie, zette onlangs een project op om het bedrijfsleven bij de opleidingen te betrekken. Werknemers volgen een maatopleiding tot hybride docent en worden meteen voor de klas gezet. Zo geven zij leerlingen actuele vakkennis mee.
Toch zitten er ook nadelen aan je laten omscholen tot hybride docent. Bilkes benadrukt dat je ‘gewoon’ laten opleiden tot docent veel makkelijker is dan dit combineren met een bestaande baan. ,,Hybride docent worden naast een andere baan is de lastigste route die je kunt nemen om in het onderwijs terecht te komen.” Maar voor wie het toch aandurft, heeft Bilkes nog wel wat tips: ,,Onderzoek eerst welke mogelijkheden er allemaal zijn en ga daarna eens langs bij een school en vertel je verhaal. Je moet natuurlijk wel weten of er ruimte voor je is voor je eraan begint.”
Eugenie Zwanenburg (53) en Anja Hendriks (52) zijn naast docent ook ambtenaar
Bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en wetenschap loopt een clubje hybride docenten rond. Eugenie Zwanenburg staat voor de klas als biologieleraar en werkt daarnaast drie dagen op het ministerie als beleidsmedewerker Voortgezet Onderwijs. Anja Hendriks is naast ambtenaar basisschooldocent en werkt nog een dag in de week als onderzoeker bij het LerarenOntwikkelFonds. Zwanenburg: ,,We kunnen bij het ministerie laten zien waar we in de praktijk tegenaan lopen. Andersom leren we het onderwijsbeleid beter begrijpen en uit te leggen.”
We kunnen bij het ministerie laten zien waar we in de praktijk tegenaan lopen
Zowel Zwanenburg als Hendriks begonnen als fulltime docent. Later kwam daar het werk als ambtenaar bij. ,,Langzamerhand heb ik mijn werk voor de klas afgebouwd,” vertelt Hendriks. Zwanenburg voelde zich wel wat schuldig tegenover haar school omdat er niet direct een vervanger te vinden was. Beiden ervaren echter genoeg voordelen aan het hybride docentschap om ermee door te gaan.
Hendriks: ,,Mijn twee functies versterken elkaar. Ik krijg veel vragen van collega’s uit het veld, die kan ik nu goed informeren over de trajecten die bij het ministerie lopen.” Daar is ook Zwanenburg erg blij mee. ,, Ik zie het als een symbiose – om even in de biologieterminologie te blijven – beide partijen hebben er iets aan. Maar twee parttime banen combineren in een fulltime aanstelling is best intensief. Toch lukt het omdat ik juist van de combinatie veel energie krijg.”
Hendriks ,,Je moet wel goed kunnen schakelen als hybride docent, de dagen lopen namelijk in elkaar over. Dat was voor mij wel wennen in het begin. Ik heb geleerd dat je goed in de gaten moet houden waar je mee bezig bent.”
Stef van der Linden (30) geeft maatschappijleer en heeft een eigen bedrijf
Al vanaf jonge leeftijd houdt Stef van der Linden zich bezig met internet en alle ontwikkelingen die daarbij horen. ,,Maar ik wilde altijd al leraar worden dus ben ik de lerarenopleiding gaan doen. Daarnaast had ik ook een eigen bedrijf in online marketing. Toen ik was afgestudeerd had ik als zzp’er ook opeens veel klanten. Ik ben vanaf de start van mijn werkende leven eigenlijk al een hybride docent.”
Nu zijn bedrijf gegroeid is en hij ook nog tijd in zijn relatie wil steken, is het soms lastig om alle ballen hoog te houden. ,, Als ik voor de klas sta, gaat mijn telefoon weleens voor mijn andere werk en dan moet ik daarna wel snel terugbellen. En als er op mijn zzp-dag iets met een van mijn mentorkinderen is, kan ik dat niet laten gaan.”
Als er op mijn zzp-dag iets met een van mijn mentorkinderen is, kan ik dat niet laten gaan
Toch vindt hij altijd wel manier om een mouw te passen aan zijn bijzondere werksituatie en hoeft Van der Linden dus niet te kiezen tussen zijn twee banen. ,,Maar ik ben me er wel van bewust dat ik niet de meest ideale werknemer ben als docent. Ik denk dat scholen uiteindelijk meer hebben aan fulltime docenten. Die zijn er altijd en geven de minste roosterproblemen.”
Goede afspraken maken met beide werkgevers helpt. ,,Leg aan beide kanten uit wat je precies doet en waarom je ervoor gekozen hebt. Als je daar open over bent, krijg je meer begrip.” Mensen die overwegen om deeltijddocent te worden, raadt Van der Linden het volgende aan: ,,Het is nogal een investering, maar lesgeven is het mooiste wat er is. Dus doe het gewoon en zet door.”
Vul hieronder je gegevens in en krijg interessante onderwijsvacatures direct in je mailbox:
Netwerken, hoe doe je dat? Bekijk deze tips van coach Charlotte van 't Wout:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zij combineren twee banen. Omdat ze dat leuk vinden
Ze zijn met steeds meer: blije banenstapelaars. Waar in de crisis mensen vaak twee banen hadden uit financiële noodzaak, doen nu steeds meer mensen het uit positieve overwegingen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Hoe breek je een apenrots als bij NOS Sport af? ‘De ‘mastodonten’ moeten ook van plek wisselen’
Haantjesgedrag, pesten, seksisme en discriminatie vergiftigden de cultuur op de werkvloer bij NOS Sport. De grote vraag: wat is er nodig voor een omslag? Hoe breek je de apenrots af? -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Fit worden, sociaal zijn, reizen maken én uitstekend werk doen: moeten we niet te veel van onszelf?
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog, stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: is ‘alles’ niet een beetje veel?
-
column
Een vet salaris en auto van de zaak? Jongeren stellen andere prioriteiten in hun werk
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: werken voor een betere wereld -
-
-
VVD wil onbevoegde techniekdocent voor de klas
De VVD wil onbevoegde techniekdocenten voor de klas zetten om zo een einde te maken aan de tekorten op middelbare scholen en in het mbo. VVD-Kamerlid Dennis Wiersma komt met dat plan aan de vooravond van een Kamerdebat over leraren, meldt Trouw. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”