Loonaanbod te laag? Negen tips om netjes ‘nee’ te zeggen
Eindelijk is het zover: na een intensief sollicitatietraject krijg je een baanaanbod. Maar dan blijkt dat het loon onder jouw verwachtingen ligt. Kun je je daar niet mee verzoenen, dan zul je moeten bedanken voor de eer. Met deze negen tips zeg je op een slimme manier ‘nee’ tegen een loonvoorstel.
Delen per e-mail
1. Neem een onderbouwde beslissing
Weet je heel zeker dat het loonvoorstel onder de marktwaarde ligt of denk je het alleen maar? Vergelijk voor de zekerheid het voorgestelde loon met dat voor dezelfde functie in de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank. Denk daarbij ook aan de mogelijke extra's en premies die je nog bovenop het voorgestelde loon zou kunnen verwachten. Misschien krijg je nog een hoger tarief voor overuren of doet het bedrijf aan winstdeling met het personeel.
2. Communiceer open en positief
Ook al ben je teleurgesteld in het aanbod, laat dat niet te sterk doorschemeren. Blijf positief in je reactie. Vertel wat je aanspreekt in het bedrijf, het selectieproces, de mensen. Laat eerlijk weten waarom je het aanbod weigert. Té direct worden heeft geen zin, maar transparantie wordt zeker op prijs gesteld.
Ook al ben je teleurgesteld in het aanbod, laat dat niet te sterk doorschemeren
3. Laat zo snel mogelijk van je weten
Even nadenken voor je een antwoord geeft, kan zeker nuttig zijn. Maar stel je reactie niet te lang uit. Plaats jezelf in de schoenen van het bedrijf dat je een voorstel deed: als jij weigert, wil men misschien een andere kandidaat uit het selectieproces contacteren.
4. Geef je antwoord via de telefoon
Een mail versturen lijkt een aantrekkelijke optie om een lastige boodschap te brengen. Maar als je toch de telefoon pakt, toon je dat je lef hebt en kom je professioneel over. Stuur achteraf wel nog een mail om je antwoord te bevestigen.
5. Communiceer persoonlijk
Maak je antwoord kenbaar aan iedere persoon bij het bedrijf met wie je (uitvoerig) contact had. Dat je hen persoonlijk op de hoogte stelt van je beslissing, zullen ze zeker op prijs stellen.
6. Oefen voor je communiceert
Bereid je telefoontje voor. Hoe wil je het gesprek beginnen? Hoe geef je aan dat je het voorstel weigert vanwege het loon? Bedenk ook wat mogelijke reacties kunnen zijn en wat je daarop kan antwoorden. En wat je gaat zeggen als je op iemands voicemail terechtkomt. In dat geval vertel je liever nog niet dat je het voorstel weigert.
7. Bedenk hoe je zal reageren op een tegenbod
Misschien wil het bedrijf in kwestie jou zo graag binnenhalen dat het een nieuw loonvoorstel formuleert. Bedenk daarom vooraf waarmee je wel tevreden zou zijn. En bedenk voor jezelf of het loon de enige reden is waarom je weigert. Stel dat ook de inhoud van de baan niet is wat je echt zoekt: dan wordt het lastiger om te weigeren, als je toch een mooi loon voorgeschoteld krijgt.
Bedenk voor jezelf of het loon de enige reden is waarom je weigert
8. Stel een andere kandidaat voor
Ken je iemand die ook geschikt is voor de baan én minder hoge looneisen heeft? Stel die persoon dan zeker voor aan het bedrijf. Misschien help je de HR-verantwoordelijke wel een hele stap vooruit.
9. Laat de deur op een kier
Probeer – ondanks de lastige boodschap – een professionele indruk achter te laten. Je weet immers nooit of jullie paden elkaar in de toekomst kruisen. Je kan eventueel aangeven dat het bedrijf je op de hoogte mag houden van toekomstige baanmogelijkheden.
Bekijk ook: dit zijn de vragen die jij bij een sollicitatiegesprek moet stellen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
15
De impact van thuiswerken op je brein: ‘We worden er gewoon niet blij van’
Thuiswerken is here to stay. Veel bedrijven zijn van plan om hun kantoren in de toekomst minder te gaan gebruiken. Maar is al dat thuiswerken eigenlijk wel goed voor ons brein? -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
Met deze studies heb je snel een baan of een dik salaris
Na je studie snel een baan vinden? Dan moet je voor een hbo-opleiding tot natuur- of scheikundeleraar kiezen. Ook met een universitaire studie tandheelkunde zit je gebeiteld, blijkt uit een nieuw onderzoek van UWV. -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live.
-
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
Salaris
Jan (61): ‘Ik vroeg 2,5 keer meer salaris dan ik in Nederland kreeg. Ze gingen akkoord’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan (61) heeft gewerkt als Global Senior Director in de software-industrie. Vanaf 1 januari 2020 krijgt hij van zijn werkgever tot zijn 66e een pre-pensioen. -
PREMIUMKoken & eten
Zo veroverde Femke (38) de harten van Amerikanen met haar stroopwafels
Het klinkt als een heuse lovestory: hoe de Rotterdamse Femke Veelenturf (38) het hart van haar Amerikaanse vriend John (38) veroverde. Met stroopwafels. Zijn landgenoten smullen van het verhaal én van hun stroopwafels. Made in Holland.