Marc: ‘Ik vond de voorwaarden zo goed, dat ik het niet nodig vond om over 200 euro te onderhandelen’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Marc (37). Hij is nu 8 jaar zelfstandig ondernemer en heeft een marketingbureau. Vanaf september gaat hij 24 uur in dienst als docent op een hogeschool.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Dat is altijd een aparte vraag bij mij. Ik kan het zelf bepalen. Ik kijk naar wat we als gezin nodig hebben en wat belastingtechnisch het handigst is. Zodoende kom ik uit op een bedrag tussen de 2500 en 3000 euro netto.”
Blij mee?
,,Ja, anders had ik wel meer gedaan. Het ondernemen is voor mij meer een grote hobby. Bij mij draait het niet om geld. Tegenwoordig werk ik 40 uur, maar vroeger maakte ik er vaak wel 60. Ik heb nu een gezin met jonge kinderen, dan veranderen je prioriteiten. Als ik genoeg heb om lekker te kunnen leven, vind ik het prima.”
Waarom de keus voor docentschap?
,,Dat heeft veel te maken met de vraag: waar word je blij van? Bij mij is dat persoonlijke ontwikkeling. Ik heb de afgelopen jaren meegedaan met mastermind-groepen (een groep ondernemers die elkaar ondersteunt en advies geeft) en een jaarprogramma van een business-goeroe. Dan leer je steeds beter: wat wil ik wel doen en wat niet. Ik gaf steeds vaker les en voelde: hier word ik blij van. Ik geloof in de wet van aantrekkingskracht: wat je uitstraalt krijg je terug. Ik zag een vacature voorbij komen en heb gesolliciteerd. Dit was mijn kans. Ik ga nu drie dagen als docent aan de slag en twee in m’n eigen bedrijf. Iemand anders gaat de dagelijkse operatie doen. Anders was het nooit te combineren.”
Verandert nu je inkomen?
,,Bij de hogeschool krijg ik een salaris van ongeveer 1500 euro netto. Het salaris in m’n eigen bedrijf ga ik naar beneden bijstellen, maar bij elkaar ga ik net wat meer verdienen dan ik nu doe. Het zal ongeveer 3500 euro zijn. Ik heb met mijn boekhouder gesproken en gevraagd wat het betekent als ik nu deze baan aanneem. Omdat ik een BV heb moet ik mijzelf als directeur-grootaandeelhouder een verplicht minimum van 45.000 euro uitkeren. Maar ik kan dat verlagen, omdat ik aantoonbaar ergens anders werk. Dan komt de vraag: bij welke van de twee ga je loonheffingskorting toepassen? Dat is een praktisch vraagstuk. Je moet het toepassen op je hoogste salaris. Uiteindelijk zit ik toch in de hoogste schijf.”
De meest grappige arbeidsvoorwaarde vind ik dat je alle schoolvakanties vrij bent én doorbetaald krijgt
Heb je onderhandeld?
,,Nee. Ik vond dat ze mij goed ingedeeld hadden. Ik vond de voorwaarden zo goed, dat ik het niet nodig vond om over 200 euro te onderhandelen. Een van de voorwaarden is dat ik een master moet doen, want als docent moet ik hoger geschoold zijn dan degene aan wie ik les geef. Maar anders dan ik gewend ben hoef ik deze studie niet zelf te betalen. Ik krijg het vergoed. En daarbij krijg ik ook uren waarin ik deze studie kan volgen.”
Wat zijn je verdere secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,De meest grappige vind ik dat je alle schoolvakanties vrij bent én doorbetaald krijgt. 14 weken heb ik vrij. Dat zijn 3 maanden die je niet werkt en wel betaald krijgt! Ik ben het niet meer gewend om in de werkgevers-mindset te zitten. Ik ben gewend om alleen betaald te krijgen voor werk dat ik doe.”
Hoe onderhandel je met je eigen werknemers?
,,Dan kijk ik naar de ontwikkelingen die iemand doormaakt en welke ruimte het bedrijf heeft om stappen in te zetten. Deze maand ben ik met een van mijn werknemers een nieuw bedrijf gestart. Zo kan hij er ook de vruchten van plukken en creëer je gelijkwaardigheid. De dagen dat ik op kantoor ben, kan ik hem coachen. Ik deel succes liever, dan dat ik alles zelf houd. Liefst een klein stukje van een grote taart dan kleine taart in m’n eentje.”
Verdient Marc genoeg?
Leeftijd: 37 jaar
Opleidingsniveau: HBO
Functie: (Algemeen) directeur/ Adjunct directeur
Branche: Advies / Consultancy
Werkervaring: 14 jaar
Leidinggevend: 3 werknemers
Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor zijn functie 5.596 euro voor 40 uur. ,,Dat klinkt wel marktconform. Het is lastig te vergelijken met mijn eigen inkomen, omdat ik deze op een andere manier samenstel.”
Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Thuiswerken saai? Deze app koppelt je aan een willekeurige collega voor een kletspraatje
Gezellig kletsen met collega’s op de werkvloer zit er voorlopig nog niet in voor de meeste werkenden. Om toch sociaal contact te houden zijn er tegenwoordig digitale alternatieven: van een app voor een simpel kletspraatje tot een website waarbij je een live werksessie met elkaar kan inplannen. -
Dit bedrijf geeft medewerkers een week vrij van vergaderingen
Thuiswerkers hebben het zwaar tijdens de tweede lockdown. Zeker degenen die heel de dag tot hun Teams- of Zoom-scherm veroordeeld zijn. Eindeloos (online) vergaderen is voor niemand goed, daarom verkortte Zilveren Kruis de meetings tot maximaal drie kwartier. Daar komt nu ook nog één hele werkweek zonder vergaderen bij. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Werken in dit winterweer: zij gaan de kou in om anderen warm te houden
Dik pak sneeuw? Deze mensen gaan gewoon aan het werk om ervoor te zorgen dat jij het thuis warm hebt. Of überhaupt thuis kan komen zonder ongelukken. -
Salaris
Oud-docent Frank (75): ‘Ik had liever meer geld apart gezet en een buffer opgebouwd’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Frank (75) heeft 20 jaar bij V&D gewerkt, waar hij verantwoordelijk was voor de reisbureaus. Vervolgens gaf hij 35 jaar als zzp’er les in de hbo-vakken vrijetijdskunde en cross cultural management. Nu krijgt hij pensioen, AOW en klust hij bij als tekstschrijver.
-
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Salaris
Simone (27): ‘De ene helft van de winst zet ik apart, van de andere helft doe ik iets leuks’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Simone (27), projectleider bij een communicatiebureau. Ze werkt 24 uur per week in loondienst. Daarnaast werkt ze drie dagen in de week als zelfstandig ondernemer, waarbij ze bedrijven adviseert als leerexpert.