Meeste bedrijfsartsen willen de kantoortuin afschaffen
De drukke kantoortuin is een belangrijke reden voor verzuim. Dat blijkt uit een rondgang van televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV) onder ruim negentig bedrijfsartsen. Werknemers hebben vooral last van geluiden en kunnen zich daardoor moeilijk concentreren.
Delen per e-mail
Uit het onderzoek, uitgevoerd onder ruim negentig leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), blijkt dat 80 procent van de ondervraagden denkt dat er minder ziekmeldingen zullen zijn als de zogenaamde kantoortuinen kleiner zijn. 60 procent van de bedrijfsartsen vindt dat kantoortuinen helemaal afgeschaft moeten worden.
De meeste klachten krijgen bedrijfsartsen over geluidshinder (93 procent) en concentratieverlies (94 procent). Werknemers krijgen hebben daardoor last van vermoeidheid (90 procent), concentratieverlies (92 procent), stress (80 procent) en hoofdpijn (60 procent). Ook zegt ruim een derde van de werknemers (38 procent) dat een burn-out het gevolg is van de kantoortuin.
Als het belangrijk is dat mensen bij elkaar zitten om te overleggen, moeten er ook plekken zijn waar je in stilte kan werken
Vol hoofd
Dat herkent Ulrika Leons, gezondheidspsycholoog en mindfulnesstrainer. ,,De hersenen krijgen te veel prikkels binnen, waardoor de aandacht versplintert. Het kost telkens weer energie om je opnieuw te concentreren. Mensen die overbelast zijn, zeggen vaak dat ze er ‘een vol hoofd’ van hebben”, zegt Leons in een eerder interview met deze site. Als directeur van het bedrijf Skils Zorg van de Zaak geeft zij leiding aan zeventig psychologen die cliënten helpen met onder meer burn-outklachten.
In de strijd tegen informatievervuiling ziet Leons de kantoortuin het liefst verdwijnen. ,,Als de taken enigszins complex zijn qua informatieverwerking, dan is het geen geschikt systeem’’, zegt Leons. ,,Als het echt heel belangrijk is dat mensen bij elkaar zitten om te overleggen, moeten er tenminste ook plekken zijn waar je in stilte kan werken. Stilte bevordert de productiviteit. Of het bedrijf moet koptelefoons verschaffen, waarbij de afspraak is dat je niet stoort als iemand die opheeft.”
Werkgevers zullen volgens Leons moeten investeren. ,,Alle werknemers gewoon met elkaar in een ruimte proppen, zal goedkoper zijn. Maar goedkoop is duurkoop. Kijk alleen al naar de kosten als mensen een burn-out krijgen.” Leons spoort werkgevers aan te investeren in preventie. ,,Er zit te veel winst in om het te laten liggen.”
Bij het ontwerp van een kantoorruimte moet al rekening worden gehouden met akoestiek
Stilteplekken
Ook ergonomen zeggen dat het er een minimum aantal stilteplekken moet komen, de zogenaamde NEN-norm - over het aantal werkplekken per oppervlakte -zal moeten worden aangepast. Dat zegt Erwin Speklé, senior ergonoom bij de ArboUnie, vanavond in de uitzending van De Monitor. In de huidige NEN-norm - die dateert uit 2010 - staat niets vastgelegd over de verhouding tussen open ruimtes en werkplekken waar je in stilte kan werken. Speklé pleit voor een vast aantal concentratieplekken per werknemer, net zoals er per zoveel werknemers een toilet beschikbaar moet zijn.
,,Het afgelopen decennium zijn er veel open kantoorruimtes gekomen", ziet ergonoom John van Hooft. Daardoor komen er nieuwe thema's boven, zoals ‘audiovisuele privacy’. Werknemers moeten geconcentreerd kunnen werken zonder gestoord te worden door voorbijlopende of pratende collega's. ,,Dat is iets waar mensen meer behoefte aan hebben", ziet Van Hooft.
Dat kan bijvoorbeeld met pop-up stilteplekken of met zaken ‘noise-canceling’ koptelefoons. ,,Als is dat eigenlijk meer symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak", zegt Van Hooft. ,,Bij het ontwerp van een kantoorruimte moet eigenlijk al rekening worden gehouden met akoestiek en moeten er ruimtes worden ingericht waar mensen zich even kunnen afzonderen als ze geconcentreerd moeten werken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Je hebt niets aan een hoog IQ als je je niet op je werk kan concentreren’
Ken je dat: heb je zeeën van tijd om dat ene belangrijke rapport af te maken, ben je aan het einde van de dag niets opgeschoten. Hoe komt dat toch? Door alle afleidingen van de moderne tijd worstelen werknemers met hun concentratievermogen. Zo zorg je dat je je focus weer op je werk krijgt. -
Krijg het laatste nieuws over werk en carrière gratis in je mailbox
Het coronavirus heeft nogal wat veranderingen teweeg gebracht. Ook op het gebied van werk en carrière zijn er allerlei nieuwe ontwikkelingen. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op de arbeidsmarkt? Abonneer je dan op de Werkt-nieuwsbrief. Je krijgt de nieuwste artikelen, rubrieken, columns en tips voor jouw loopbaan direct in je mailbox. Klik hier om je aan te melden. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
Met geluidsdempende koptelefoon van de zaak is het nooit meer te druk op kantoor
In de rumoerige kantoortuin is het soms allesbehalve makkelijk om je op je werk te concentreren. Online marketingbedrijf Maxlead in Oegstgeest garandeert stilte voor iedere werknemer door hen een noise cancelling-koptelefoon te geven. -
interview
We werken minder dan andere Europeanen, maar waarom zijn we dan zo druk?
Nederlanders zijn gemiddeld iets minder druk dan de inwoners van andere landen. Tegelijkertijd vóelen we ons minstens even druk. Ook midden in een lockdown lijken we bezig te moeten blijven. Waarom? Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe schreef er het nieuwe boek Waar blijft mijn tijd? over.
-
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.