Meilandjes denken aan stoppen met Chateau: ‘Over twee jaar nieuw ondernemersavontuur’
Martien en Erica Meiland probeerden het eerder met onder meer een groothandel, woonwinkels en een chambre d’hôte. Nu zijn ze succesvol met hun Chateau Marillaux (tot 2023 volgeboekt), SBS6-realitysoap Chateau Meiland, interieurlijn en eigen wijnmerk. Inmiddels denkt het stel al weer na over een nieuw ondernemersavontuur, vertellen ze aan de Ondernemer.
Delen per e-mail
Even terug in de tijd. 2007, De flamboyante Martien Meiland was met zijn gezin te zien in het tv-programma Ik Vertrek waar ze samen een chambre d’hôte in een kasteel in Frankrijk begonnen. Dat was op zich een zakelijk succes, maar door heimwee verkochten ze het kasteel en keerden ze terug naar Nederland.
In 2015 waren de belevenissen van het gezin opnieuw op tv tijdens een speciale jubileumuitzending van Ik Vertrek, haalde Paul de Leeuw even later Martien Meiland naar zijn tv-show en ontstonden tussen allerlei ondernemersavonturen door, nieuwe emigratieplannen.
Gouden Televizier-Ring
Het werd opnieuw Frankrijk, opnieuw een chambre d’hôte, en dat in het dorp Beynac op een 8 hectare groot landgoed. Na een persoonlijke mailtje van Erica Meiland (‘de zoveelste aan mensen bij de tv’) aan John de Mol besloot hij op SBS6 er een realitysoap van te maken. De kijkcijfers gaan door het spreekwoordelijke dak, de Gouden Televizier-Ring werd zelfs gewonnen. En: Chateau Marillaux is de komende twee jaar volgeboekt.
Over twee jaar wacht weer een nieuw ondernemersavontuur, misschien in Engeland of dichterbij, in Wassenaar, waar hun oog is gevallen op een vervallen kasteel. ,,Chateau Marillaux bestaat over twee jaar nog wel, maar niet met ons onder dat dak. We willen wat anders, maar wat precies, dat weten we nog niet. Weet je wat het is, het natuurlijk heel leuk zo’n chambre d’hôte, maar je kan zelf nooit ‘ns in je duster naar beneden’’, vertelt Martien Meiland bij de Ondernemer.
Het was een extreem druk jaar voor hem en zijn gezin, stelt hij in een bijzondere aflevering van de videoserie Werkverkeer. ,,Daarom gaan we met het chateau toe naar een ritme van drie weken open, één week dicht. Dat is echt noodzakelijk, want zoals het afgelopen jaar ging is niet vol te houden. Zeven dagen per week werken, maand na maand, dat is leuk voor de omzet, maar je moet ook aan je gezondheid denken.’’
Martien en Erica Meiland
In de video vertellen Martien en Erica Meiland onder meer ook over hun rolverdeling en zakelijke insteek. ,,Gaat het fout, dan gaat het fout. Dan ben je misschien veel geld kwijt en gaan we terug naar Nederland. Dan maar een huurwoning van de gemeente, dan woon je met de mensen waar je van houdt en dan pak je de draad weer op. Zó moet je denken.’’
,,Erica is de meest zakelijke, dat ben ik helemaal niet. Ik ben meer van het creatieve, maar dat is juist zo fijn, dat houdt ons in balans. Ik weet niet eens wat we aan energiekosten betalen bijvoorbeeld, de financiën, dat doet Erica allemaal. Verder is alles wat we ondernemen een samenspel met ook onze dochters Maxime en Montana, we overleggen alles.’’ Dochter Montana runt overigens een chique cadeauwinkel in Noordwijk met de bijpassende naam Montana’s en kondigde vorige maand op Instagram ‘een nieuw project’ aan.
Wijnen, wijnen, wijnen
Martien, Erica en Maxime Meiland krijgen in de video de ondernemersprijs ‘Over de Grens Award 2019' overhandigd door presentator Roland Tameling, de award voor succesvolle Nederlandse ondernemers in het buitenland, die door hun marketing en pr als voorbeeld voor anderen fungeren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen. -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
Er komt een nieuw seizoen van de Meilandjes
Goed nieuws voor wie geen genoeg kan krijgen van Martien Meiland en zijn gezin: de inmiddels SBS-corryfee heeft vandaag in de ochtendshow van 538 laten weten dat er in 2020 een nieuw seizoen zal worden uitgezonden van Chateau Meiland. -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’
-
‘Ik kan me herinneren dat ik het gelezen heb, maar wat erin stond...’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een boek lezen. -
Dit is waarom we soms liever onze eigen prestaties saboteren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: zelfsabotage. -
PREMIUM
Van bomvolle zalen naar bouwplaats: operazanger Martijn maakte door corona bijzondere carrièreswitch
Martijn Cornet, operazanger bij de Amersfoortse Holland Opera, werkte een klein half jaar noodgedwongen in de bouw. ,,Geweldig om te doen, maar wel erg zwaar. ’s Avonds om half negen lag ik compleet gevloerd in bed.” Zijn zangcarrière blijkt beter te combineren met lesgeven op een basisschool.