Student Melle, geeft onbevoegd les op praktijkonderwijsschool De Einder.
Volledig scherm
PREMIUM
Student Melle, geeft onbevoegd les op praktijkonderwijsschool De Einder. © Frank Jansen

Melle (26) wil lesgeven én is academicus, maar pabo’s weigeren hem: ‘Er is toch een lerarentekort?’

Met het nijpende lerarentekort grijpen pabo’s íedereen aan die leraar wil worden. Toch? Fout. Melle Sturing (26) is jong, heeft een universitair diploma en staat al (onbevoegd) voor de klas in het praktijkonderwijs. Hij lijkt de perfecte docent. Eén probleem: hij wordt niet aangenomen op Haagse pabo’s. Zonder dat lerarendiploma zal hij moeten stoppen met het werk dat hem zó ligt.

53 reacties

 • C.J.H. PIETERSE

  2 maanden geleden
  @J.v.Veelen: Ik ben altijd tegenstander geweest v.d. PABO; de PA (Pedag. Acad.) leerde je lesgeven aan klas 1 t/m 6 Lagere School; de KLOS leidde kleuterleidsters op. Hoewel ik op zich 'n voordeel zie in 'n doorlopende leergang, vind ik de huidige situatie (één bevoegdheid voor 4 t/m 12-jarigen) niet ideaal/realistisch; 't hebben v.e. voorkeur voor juist de lagere of hogere groepen is van alle tijden. Geef de mogelijkheid voor 'n beperkte bevoegdheid: trek die mannen (én vrouwen) over de streep!
 • J. Bijsterveld

  2 maanden geleden
  Jammer dat nu (bijna) alleen beterweters buiten het onderwijs reageren. Klassen van 30? Wat een luxe. En uitjes binnen het onderwijs? Waar lln. jaren later nog over praten? Allemaal uit de Lump Sum. Dus docenten M/V betalen dit uit eigen zak.
 • Jay van Veelen

  2 maanden geleden
  Zelf ben ik ook leerkracht en de stage bij de onderbouw (kleuters en groep 3 en 4) moet uit het curriculum gehaald worden. Wanneer de verplichte stage bij de onderbouw uit het curriculum gehaald wordt zullen meer mannen het onderwijs in gaan.
 • M Waarhold

  2 maanden geleden
  @Anjo Mooren goede reclame gelijk...maar wederom is er ergens weer een bureautje wat een mouw moet passen aan iets wat niet zo hoeft te zijn.
 • Ryan Carvalho

  2 maanden geleden
  Je kan toch ook een jaar master volgen om leraar te worden voor de middelbare school havo/vwo bovenbouw. Daarnaast is er wel een lerarentekort? Schoolbesturen willen namelijk zo weinig mogelijk personeel in dienst, dat bespaart namelijk geld.
 1. Basisschooldirecteur Stefan zette Paula (24) direct voor de klas, zonder ervaring of de juiste papieren
  PREMIUM

  Basis­school­di­rec­teur Stefan zette Paula (24) direct voor de klas, zonder ervaring of de juiste papieren

  Hij kampte met een lerarentekort, zij zocht werk. Eén probleem: ze is niet opgeleid als leraar. Toch zette basisschooldirecteur Stefan van der Worm de 24-jarige Paula Dijkshoorn direct voor de klas. Inclusief salaris. De aanpak werkt: Paula heeft besloten zich te laten omscholen. Met grote dank aan een oud-vmbo-docent die nog veel meer ‘buitenstaanders’ voor de klas wist te krijgen.