Met je partner aan het thuiswerken? Zo blijft het gezellig
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: geweldloos communiceren.
Delen per e-mail
Een deur die te hard wordt dichtgeslagen. Een luid telefoongesprek wanneer jij je écht even moet concentreren. Je partner die vragen komt stellen over de plannen voor het avondeten en niet doorheeft dat je net in een belangrijke vergadering zit. Voor hen die inmiddels al bijna een jaar samen thuiswerken, zitten irritaties in een klein hoekje. We redden het wel, maar van harte gaat het vaak niet. Onze minister van coronazaken mag dan graag zeggen dat er ‘licht aan het einde van de tunnel’ te zien is, voor veel thuiswerkende koppels en gezinnen is het nog verdomd donker.
BV Gezin
Als thuiswerker ben je werknemer, docent, klusjesmens, chef-kok en sociaal werker in één. Je partner is niet alleen je lief, maar ook de mede-manager in de BV Gezin. De hele operatie van het thuisbedrijf draaiende houden, dat gaat niet zonder slag of stoot. Irritaties horen daarbij, dat is niet anders. Het is wel zaak om die ergernissen te ontzenuwen voor ze gaan etteren. Bouwen die irritaties zich op zonder dat je er iets mee doet, dan word je immers steeds licht ontvlambaarder. De ander hoeft dan maar in je buurt verkeerd te ádemen, en je ontsteekt al in woede. Niet echt gezond voor de relatie.
De methode van geweldloze communicatie is helaas niet foolproof. Het voorkomt niet alle ruzies
Om te zorgen dat deze huis-tuin-en-keukenconflicten niet escaleren, kun je gebruikmaken van geweldloze communicatie, de methode van psycholoog Marshall Rosenberg. Deze techniek is heel geschikt om de dagelijkse ergernissen bespreekbaar te maken, zonder dat de ander meteen op de achterste benen staat. De vereenvoudigde versie werkt ongeveer zo:
1. Benoem een waarneming op een zo objectief mogelijke manier. Bijvoorbeeld: ,,Het valt me op dat je terwijl we zitten te eten, met je telefoon bezig bent.”
2. Benoem het gevoel dat je ervan krijgt - en houd dit dichtbij jezelf. ,,Ik merk dat ik daar geïrriteerd van word.”
3. Benoem een behoefte die voor jou achter dat gevoel ligt. Dit maakt namelijk duidelijk waarom dit voor jou een belangrijk punt is: ,,Ik zou graag willen dat we tijdens het eten aandacht hebben voor elkaar.”
4. Doe een (concreet) verzoek aan de ander, iets wat voor jou de situatie beter zou maken: ,,Zouden we tijdens onze gezamenlijke maaltijden allebei onze telefoons weg kunnen leggen?” De ander kan ervoor kiezen om hieraan gehoor te geven (of niet).
De methode van geweldloze communicatie is helaas niet foolproof en voorkomt niet alle ruzies. Het maakt de kans erop wel kleiner. Alle beetjes helpen om ongeschonden aan het einde van die lange donkere tunnel te geraken.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Laten we stoppen met het woord ‘wappie’ rond te strooien, betoogde Thijs eerder op deze site. In deze video legt hij uit waarom:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Onnodig overleggen is werkirritatie nummer één. Dit doe je eraan’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: vergaderleed -
Waarom je beter gaat werken van een (virtuele) koffiepauze met collega’s
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is? Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: virtuele koffiecorner. -
video
‘Laten we stoppen het woord ‘wappie’ rond te strooien’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: wappies -
Nooit een studie afgemaakt, toch succesvol: 'Men vraagt eerder naar je laatste baan dan naar je diploma’
Elk jaar verlaten duizenden jongeren hun mbo-, hbo- of wo-studie zonder diploma op zak. Wat zijn de gevolgen voor de baankansen op de lange termijn: is het zonder diploma lastiger een (goedbetaalde) baan te vinden? -
Milieuvervuiling door autobanden in 2050 opgelost, zegt Michelin
Over 30 jaar zullen autobanden niet langer het milieu vervuilen. Dat belooft Michelin, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld.
-
Financieel topman Hans van Leeuwen (55) kiest voor gezin en vertrekt bij ProRail: ‘Een moeilijke keuze’
Financieel topman Hans van Leeuwen (55) uit Berkel en Rodenrijs verlaat spoorwegbeheerder ProRail per 1 mei om meer tijd met zijn familie door te kunnen brengen. De topbestuurder is dan bijna vijf jaar in dienst bij het bedrijf. ,,Het was geen gemakkelijke keuze, maar je kunt je tijd uiteindelijk maar een keer goed besteden.” -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
PREMIUM
Is er een toekomst voor de euro? ‘Hij stort ons vanzelf in een crisis, bereid je daar op voor’
Is de euro nog wel houdbaar nu vooral de rijkere eurolanden van de munt lijken te profiteren? Renske Leijten (SP) mikt op een noordelijke en een zuidelijke euro, Hans Vijlbrief (D66) vraagt geduld: eurolanden moet meer naar elkaar toe groeien.