‘Mijn werkgever heeft mijn vakantiedagen ingetrokken, mag dat zomaar?’
Stel: je verheugt je al helemaal op drie weken vakantie en hebt de reis al geboekt. Maar dan trekt je werkgever je verlofdagen opeens weer in. Dat kan veel werkende Nederlanders dit jaar overkomen. Bedrijven die een mager boekjaar achter de rug hebben, pakken nu hun kans om de schade in te halen. Maar mag je baas ‘zomaar’ een streep zetten door je zomervakantie?
Arbeidsrechtadvocaat Mariska Aantjes kan zich in elk geval voorstellen dat sommige bedrijven dit nu doen. ,,De werkgever wil nu omzet maken na een slecht jaar en dan is het heel zuur als iedereen op vakantie gaat. Maar ik snap de werknemer ook, zeker als er kinderen in het spel zijn die alleen binnen de schoolvakanties weg kunnen. Daarnaast heb je ook gewoon behoefte aan vakantie.”
Wat zijn de regels op dit vlak? Een werkgever kan volgens Aantjes toestemming weigeren binnen twee weken nadat de aanvraag voor verlof is gedaan. Maar wel alleen als de bedrijfsvoering erdoor in gevaar komt. ,,Er moet altijd een hele goede reden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een spoedorder van een grote klant of te veel zieke collega’s.”
Veel mensen met kinderen willen in de schoolvakantie weg, dan moet je dat in alle redelijkheid met elkaar kunnen oplossen.
Reageert je baas niet binnen twee weken na de aanvraag, dan ligt je vakantie in principe vast. Maar ook daarna kan je verlof nog steeds worden ingetrokken, waarschuwt Aantjes. Ook als alles al geboekt is. ,,Ook dan geldt weer: alleen bij gewichtige redenen. Ze moeten echt met een goed verhaal komen en dit op tijd aangeven.”
Annuleringskosten
Blijkt een werknemer echt onmisbaar en hangt de toekomst van het bedrijf ervan af, dan is een werkgever altijd verplicht om eerst het gesprek aan te gaan over de vakantie, zegt Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat en auteur van Geen gedoe met personeel. ,,Je kunt het niet zomaar opleggen. Is de werknemer na overleg akkoord, dan mogen er redelijke kosten worden voorgelegd voor het afzeggen van de vakantie, zoals annuleringskosten. Maar die moeten wel allemaal aangetoond worden.”
Werknemers mogen volgens Meijers van de werkgevers verwachten dat ze in elke situatie hun best doen om voor een oplossing te zorgen. Het inhuren van een externe kracht kan voor dit probleem bijvoorbeeld een oplossing zijn. ,,Maar misschien kent alleen de vakantieganger die belangrijke klant door en door en kan een vervanger het niet overnemen. Dan wordt het lastig.”
Als het bedrijf ophoudt met bestaan omdat jij op vakantie wil, is dat het misschien niet waard
Meijers raadt aan altijd eerst te proberen er samen uit te komen voor alle dagen worden ingetrokken. ,,Veel mensen met kinderen willen in de schoolvakantie weg, dan moet je dat in alle redelijkheid met elkaar kunnen oplossen. Misschien kun je hen toch een weekje vrij gunnen.”
Het is een kwestie van water bij de wijn proberen te doen, zegt Aantjes. Er zijn genoeg mogelijkheden om toch nog een beetje vakantie te kunnen vieren. ,,Je kunt ook wat korter gaan, of misschien ’s avonds of in de weekenden wat werken. Als je een loyale werknemer bent, voel je je misschien ook niet goed bij toch twee weken weggaan als dat je baas niet uitkomt.”
Recht op recuperatie
Want als het bedrijf in de problemen komt door jouw vakantie, heeft het dan zin om te gaan? Aantjes: ,,Als het bedrijf ophoudt met bestaan omdat jij op vakantie wil, is dat het misschien niet waard. Niemand is daar namelijk bij gebaat.” Ook volgens Meijers heeft het weinig zin om voet bij stuk te houden, het komt de werksfeer vaak niet ten goede. ,,Het zorgt misschien ook wel voor scheve gezichten bij collega’s als jij wel op vakantie gaat en de rest niet.”
Zit er inderdaad niets anders op dan de vakantie te verplaatsen, maak dan wel direct afspraken over het inhalen ervan. Meijers: ,,Dat is wel zo fair. Vakantie heeft namelijk een reden: herstellen van werk.” Het recht op vakantie wordt ook wel recht op recuperatie genoemd. Een ontzettend belangrijk recht, zegt Aantjes. ,,Je moet bij kunnen komen van het werken. Daarom moet je die dagen op kunnen nemen. Maar dat moet je dan niet doen op een moment dat het je werkgever niet uitkomt.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze mensen stellen hun pensioen op creatieve manieren veilig: ‘Alle beetjes mooi meegenomen’
Pensioen opbouwen, het is niet een onderwerp waar we dagelijks mee bezig zijn. Het kan te ingewikkeld of nog te ver weg zijn om je in te verdiepen. Toch zijn er manieren om (extra) pensioen te sparen. Lonneke, Anya en Mick vertellen hoe zij dit doen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Jolanda is lactatiekundige: ‘Uitdaging om met tips en tricks de borstvoeding tóch te laten slagen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Jolanda Volkers (45) is lactatiekundige IBCLC. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
-
Ook dit Nederlandse bedrijf stapt over op vierdaagse werkweek voor hetzelfde loon
Steeds meer bedrijven lijken open te staan voor de verkorte werkweek met salarisbehoud. Veertig uur in de week werken is niet meer van deze tijd en van een dag minder werken worden werknemers een stuk gelukkiger, zeggen ze. Dat idee sprak ook Daan Dohmen, ceo van start-up Luscii, aan. Het bedrijf rondde onlangs een test met een vierdaagse werkweek af, mét succes. -
Waarom je baas niet zo maar een vaccinatiebonus kan uitdelen
Een vaccinatiebonus voor werknemers, verschillende Amerikaanse bedrijven doen het al, net als een beveiligingsbedrijf uit Zeeland. Maar wat levert het je op om werknemers te belonen als ze zich laten vaccineren? En mag het eigenlijk wel? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
PREMIUMmet video
Chronisch zieke Esmée Kroon (23) pleit voor betere bijstand
Mensen in de bijstand belonen in plaats van straffen als ze willen werken. Dat is waar Esmée Kroon (23) uit Rijsbergen zich hard voor maakt. Wegens chronische ziekte kan ze niet meer dan 15 uur per week werken. Dat zou ze dolgraag doen, maar de Nederlandse regelgeving zit haar in de weg. ,,Ik wil stoppen met overleven en gaan leven.”
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeter Molegraaf
Tom Vermeulen
Jerry Sandifort
Stefan Kortekaas
Jan Willem Roos