Minimumtarief voor zzp’ers in de architectuur: een droom of wassen neus?
Nederlandse architecten hebben een primeur. In hun nieuwe cao is voor het eerst een minimumtarief vastgesteld voor zelfstandigen. Zij moeten minstens 150 procent van het bruto uurloon krijgen dat collega’s in loondienst ontvangen. De Werkvereniging vreest echter dat de positie van zpp'ers in de architectuur er niet door zal verbeteren.
Delen per e-mail
Het minimumtarief voor zelfstandigen moet concurrentie met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden tussen zzp’ers en werknemers voorkomen. Volgens Jasper Kraaijeveld, beleidsmedewerker van de Branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA), reageren architectenbureaus daarom positief op de nieuwe cao. ,,Bureaus willen graag met elkaar concurreren op prijs-kwaliteit, niet op arbeidsvoorwaarden.”
De cao is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid algemeen bindend verklaard. Maar zowel de vakbond van architecten als die van zelfstandigen betwijfelen of deze nieuwe afspraken het gewenste effect gaan hebben.
Kraaijeveld van de bond vraagt zich af of deze cao-afspraak niet eerder normerend is dan vooruitstrevend: ,,Het gaat om het vastleggen van goed opdrachtgeverschap. Maar veel zzp’ers in de architectuur zitten al boven het minimum van 150 procent. Deze bepaling is alleen relevant voor de zzp’ers die minder sterk staan en een veel lager tarief krijgen”, stelt Kraaijeveld.
Verdien jij genoeg in jouw functie? Check het via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank.
Boetes
Na het afwijzen van het voorstel van een minimumtarief in 2015, kwam de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in juli dit jaar toch met een richtlijn voor tariefafspraken voor zzp’ers. Zelfstandigen mogen volgens deze regels collectief afspraken maken om zo aan een minimumloon te komen. Het ACM zou geen boetes meer opleggen aan zelfstandigen die dit soort prijsafspraken maken. De architectenbranche is de eerste die hier nu officieel gebruik van maakt in de cao. Kraaijeveld: ,,Andere sectoren kijken hier met veel interesse naar.”
Roos Wouters van Werkvereniging, een initiatief dat is opgericht om de belangen van ‘modern werkenden’ zoals flexwerkers en zelfstandigen te behartigen, zegt: ,,Het is een eerste stap, ook voor andere branches waarin zelfstandigen een hongerloontje krijgen. Dat kan namelijk echt niet.” Maar Wouters is ook behoorlijk sceptisch over de nieuwe cao voor architecten: ,,Het is inderdaad erg belangrijk dat zelfstandigen fatsoenlijk betaald worden. Maar of dit de methode is, dat moet nog blijken.”
Het is een eerste stap, ook voor andere branches waarin zelfstandigen een hongerloontje krijgen
Wouters: ,,Misschien is het symboolpolitiek. Ik vind een cao enorm ouderwets, de vraag is in hoeverre die gehandhaafd gaat worden. Ik maak me wel zorgen. Dit kan een poging zijn om ervoor te zorgen dat het minder aantrekkelijk wordt om een zzp’er in te huren.”
Positie
De architectuur kent veel zelfstandigen met specialistische kennis van ingewikkelde softwareprogramma’s, zegt Kraaijeveld. Naar deze mensen is volgens hem veel vraag. ,,Die kunnen flinke tarieven rekenen, dat zijn geen kinderachtige bedragen. Dus wat je kunt vragen hangt af of je een van de velen bent of een unieke positie hebt.”
Dat beaamt ook Wouters: ,,Het blijft een kwestie van vraag en aanbod. Maar de meeste zzp’ers die een eigen tarief bepalen krijgen ze horen: voor jou nog tien anderen.” Wie het argument gebruikt dat het vanaf nu wettelijk bepaald is, krijgt nul op het rekest, vreest Wouters. ,,De regels op papier zijn fantastisch. Maar dat betekent niet dat we elkaar ook zo gaan behandelen.”
16 euro
Het kabinet is al langere tijd op zoek naar een manier om de groeiende groep schijnzelfstandigen te beschermen. Met de invoering van een minimumtarief van 16 euro per uur in 2021 voor alle zelfstandigen moet dat een stap dichterbij komen. Kraaijeveld: ,,Zzp’ers in de architectuur verdienen gemiddeld een stuk meer door de zwaarte van de functie en het gemiddelde opleidingsniveau. Die 16 euro is daarom niet echt relevant voor architecten.”
Natuurlijk wil je meer salaris, maar hoe vraag je daar om? Coach Charlotte van ‘t Wout geeft tips voor een succesvolle salarisonderhandeling:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo voed je je kind financieel op: 'Het helpt om een zakgeldcontract op te stellen’
Praten over geld, het blijft ongemakkelijk. Zelfs met onze eigen kinderen. Ouders zitten dus vaak met vragen over zakgeld: wanneer ermee te beginnen, wanneer geef je ‘opslag’, wat kun je doen als je een samengesteld gezin hebt, en mogen grootouders ook een centje geven? Ouders hebben de meest uiteenlopende vragen, die we voorleggen aan zakgeldexpert Annelou Van Noort. ,,Het is belangrijk dat je luistert naar je buikgevoel.” -
Vier op de tien zzp’ers heeft geen voorziening voor arbeidsongeschiktheid
Ruim veertig procent van de zzp’ers heeft zich niet voorbereid op een eventuele arbeidsongeschiktheid. Ze hebben geen verzekering, geen spaargeld of beleggingen en geen lidmaatschap van een broodfonds. Er blijkt zelfs sprake van een kleine negatieve trend: ,,We zien dat er steeds iets minder zzp’ers verzekerd rondlopen.” -
PREMIUM
Deze brandweervrouwen willen geen attractie meer zijn: 'Vrouwen voegen iets toe'
Ze zijn schaars, maar daarom niet minder waardevol: vrouwen bij de brandweer. Vrijwilliger Ilse Kloot (40) en Caren Frentz (44), directeur van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid én commandant van de brandweer in het gebied, willen dan ook meer ‘paardenstaarten’ in een bluspak. En echt niet om een quotum te halen... -
Waarom er vaak een ‘kattenluikje’ in vrachtwagens zit
Vrachtwagens en opleggers van vrachtwagencombinaties hebben vaak een soort kattenluik aan de achterkant. Maar waar dient deze voor en waarom hebben ze er niet allemaal een? -
Meer kans op armoede voor zzp’ers
Zzp’ers hebben van alle werkenden het grootste risico om onder de lage inkomensgrens te komen. Dat betekent in het geval van een alleenstaande dat hij of zij minder verdient dan 1040 euro per maand.
-
Thuiswerkers bespied met gluurapparatuur: ‘Je zou je mensen ook gewoon kunnen vertrouwen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: gluurapparatuur. -
Owen (20) handelt op de beurs: ‘Mijn ouders betalen al lange tijd niks meer voor me’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Owen (20) werkt als zzp’er en handelt op de beurs in valuta. Hij werkt 30 uur in de week. -
PREMIUM
Michael drukte voor corona posters voor UEFA en het Songfestival: ‘Nu maken we mondkapjes voor Gordon’
Het moest hét jaar worden voor Michael van der Zee (55) en zijn succesvolle printbedrijf. Met klanten als UEFA en Songfestival zou het drukker worden dan ooit. Maar toen kwam corona en smolt zijn omzet bijna helemaal weg. ,,Ik heb een week vreselijk de pee in gehad. Toen heb ik het roer helemaal omgegooid.”