Ministerie: Bonus voor zorgpersoneel heeft toch geen effect op toeslagen
videoZorgmedewerkers krijgen dit najaar een eenmalige bonus van 1000 euro netto vanwege hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Dat hebben zorgministers Hugo de Jonge en Martin van Rijn bekendgemaakt.
Delen per e-mail
Uit de begeleidende Kamerbrief valt echter ook op te maken dat zorgpersoneel mogelijk gekort kan worden op toeslagen, zoals huur- of zorgtoeslag, vanwege de bonus of overuren tijdens de coronaperiode.
,,Het is technisch echter niet mogelijk om hiermee bij de uitvoering rekening te houden”, aldus de brief, tot grote woede van de oppositie. Die eist nu dat werknemers gecompenseerd worden.
Verwarring gezaaid
Vlak na de start van een groot Kamerdebat over de coronacrisis bleek vanmiddag toch dat de Kamerbrief van het ministerie onnodig verwarring heeft gezaaid. Volgens een woordvoerder van de minister is het bij nader inzien zo dat de bonusregeling voor zorgpersoneel toch geen effect heeft op de hoogte van de toeslagen. Die kans bestaat nog altijd wél bij overwerk.
De bonus voor zorgpersoneel is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg. Werkgevers kunnen vanaf 1 oktober de juiste mensen aanwijzen.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid): ,,Tijdens de coronacrisis hebben zorgprofessionals zich dag en nacht onvermoeibaar ingezet om anderen te helpen. En dat onder ongekende omstandigheden. Nederland kon op hen rekenen.”
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Verkenner
De Tweede Kamer stemde eerder al in met het uitkeren van een bonus en de ministers waren de afgelopen weken bezig met de uitwerking van die wens. Een verkenner werd gevraagd om samen met de vakbonden en zorgwerkgevers te verkennen hoe de beloning eruit kon zien en hoe die goed uitvoerbaar zou zijn. Dat proces is nu afgerond.
Vannacht schreef minister De Jonge nog in een Kamerbrief dat de zorgverleners de afgelopen maanden ‘een buitengewone prestatie hebben geleverd en overigens nog steeds leveren’.
De oppositie in de Tweede Kamer voert al weken campagne voor een betere beloning voor zorgverleners van wie tijdens de corona-epidemie zoveel is gevraagd. Maar een structurele loonsverhoging moet aan de cao-tafels worden geregeld, vindt het kabinet.
In totaal trekt het kabinet 800 miljoen euro uit voor de bonusregeling. Tijdens de zomer wordt verder uitgewerkt hoe de subsidie zo goed, en zo eenvoudig mogelijk kan worden uitgekeerd. Daarbij is het uitgangspunt dat de administratieve last voor zorginstellingen zo laag mogelijk blijft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opinie
Zorgpersoneel wil echt klinkende munt in 2021
Drie maanden na het applaus voor zorgmedewerkers is de waardering nog over. Woorden moeten nu omgezet worden in klinkende munt. Dat stellen Elise Merlijn, Brigitte Sprokholt en Aaldert Mellema. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
PREMIUMVIDEO
Ibrahim (25) wil jongeren inspireren: ‘Ik heb nooit gedacht dat ik iets níet kan’
Jongeren met een niet-westerse achtergrond kunnen het ver schoppen als ze zelf óók meer in kansen denken. Ibrahim Jabri uit Utrecht wil met zijn drie bachelor- en drie masterdiploma’s een inspiratiebron zijn. ,,Ik heb nooit gedacht dat ik iets níet kan.’’ -
1
10.000 stappen halen lastig? Zij lopen iedere dag kilometers voor hun werk
Door het thuiswerken is het een stuk makkelijker geworden om wat lekkers uit de kast te pakken. Om die coronakilo’s in bedwang te houden, gaan we massaal aan de wandel. Met als doel 10.000 stappen per dag. Voor de meesten kost dat de nodige moeite, maar dat geldt niet voor hondenuitlater Natasja Graaf, logistiek medewerker Sylwia Adamik-Baranowska en boswachter Monique Zondag. Bij hen draait de stappenteller overuren.
-
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
Nooit een studie afgemaakt, toch succesvol: 'Men vraagt eerder naar je laatste baan dan naar je diploma’
Elk jaar verlaten duizenden jongeren hun mbo-, hbo- of wo-studie zonder diploma op zak. Wat zijn de gevolgen voor de baankansen op de lange termijn: is het zonder diploma lastiger een (goedbetaalde) baan te vinden? -
Motie over salarisverhoging zorgpersoneel sneuvelt, indiener Asscher te laat
In de Tweede Kamer is de motie gesneuveld waarin SP en PvdA pleiten voor meer waardering voor zorgpersoneel, inclusief extra loon. De stemming eindigde in 71-73. PvdA-leider Lodewijk Asscher liet zijn stem verloren gaan door een inschattingsfout.