Ministerie: Bonus voor zorgpersoneel heeft toch geen effect op toeslagen
videoZorgmedewerkers krijgen dit najaar een eenmalige bonus van 1000 euro netto vanwege hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Dat hebben zorgministers Hugo de Jonge en Martin van Rijn bekendgemaakt.
Uit de begeleidende Kamerbrief valt echter ook op te maken dat zorgpersoneel mogelijk gekort kan worden op toeslagen, zoals huur- of zorgtoeslag, vanwege de bonus of overuren tijdens de coronaperiode.
,,Het is technisch echter niet mogelijk om hiermee bij de uitvoering rekening te houden”, aldus de brief, tot grote woede van de oppositie. Die eist nu dat werknemers gecompenseerd worden.
Verwarring gezaaid
Vlak na de start van een groot Kamerdebat over de coronacrisis bleek vanmiddag toch dat de Kamerbrief van het ministerie onnodig verwarring heeft gezaaid. Volgens een woordvoerder van de minister is het bij nader inzien zo dat de bonusregeling voor zorgpersoneel toch geen effect heeft op de hoogte van de toeslagen. Die kans bestaat nog altijd wél bij overwerk.
De bonus voor zorgpersoneel is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg. Werkgevers kunnen vanaf 1 oktober de juiste mensen aanwijzen.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid): ,,Tijdens de coronacrisis hebben zorgprofessionals zich dag en nacht onvermoeibaar ingezet om anderen te helpen. En dat onder ongekende omstandigheden. Nederland kon op hen rekenen.”
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Verkenner
De Tweede Kamer stemde eerder al in met het uitkeren van een bonus en de ministers waren de afgelopen weken bezig met de uitwerking van die wens. Een verkenner werd gevraagd om samen met de vakbonden en zorgwerkgevers te verkennen hoe de beloning eruit kon zien en hoe die goed uitvoerbaar zou zijn. Dat proces is nu afgerond.
Vannacht schreef minister De Jonge nog in een Kamerbrief dat de zorgverleners de afgelopen maanden ‘een buitengewone prestatie hebben geleverd en overigens nog steeds leveren’.
De oppositie in de Tweede Kamer voert al weken campagne voor een betere beloning voor zorgverleners van wie tijdens de corona-epidemie zoveel is gevraagd. Maar een structurele loonsverhoging moet aan de cao-tafels worden geregeld, vindt het kabinet.
In totaal trekt het kabinet 800 miljoen euro uit voor de bonusregeling. Tijdens de zomer wordt verder uitgewerkt hoe de subsidie zo goed, en zo eenvoudig mogelijk kan worden uitgekeerd. Daarbij is het uitgangspunt dat de administratieve last voor zorginstellingen zo laag mogelijk blijft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Motie over salarisverhoging zorgpersoneel sneuvelt, indiener Asscher te laat
In de Tweede Kamer is de motie gesneuveld waarin SP en PvdA pleiten voor meer waardering voor zorgpersoneel, inclusief extra loon. De stemming eindigde in 71-73. PvdA-leider Lodewijk Asscher liet zijn stem verloren gaan door een inschattingsfout. -
Opinie
Zorgpersoneel wil echt klinkende munt in 2021
Drie maanden na het applaus voor zorgmedewerkers is de waardering nog over. Woorden moeten nu omgezet worden in klinkende munt. Dat stellen Elise Merlijn, Brigitte Sprokholt en Aaldert Mellema. -
PREMIUM
Moordende concurrentie tussen nagelstudio’s: ‘Waarom zoveel winkels op dezelfde plek?’
Het aantal nagelstylisten in Nederland is de afgelopen vijf jaar explosief, met 44 procent, toegenomen. Vooral in Zuid-Holland en Brabant is sprake van een enorme groei. In het Haagse Chinatown is de concurrentie tussen nagelstudio’s moordend. ,,Om ons te onderscheiden, proberen we een betere service te bieden.’’Den Haag -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
PREMIUMSalaris
‘Je moet dit werk voor je plezier doen, want van het salaris kun je niet leven’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joke (58) werkt als krantenbezorger. Zij vouwt de kranten en bezorgt deze iedere ochtend vroeg met haar man bij 300 tot 400 adressen. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”