Nederland kent de minste burn-outs van Europa
videoIn Nederland hebben werknemers het minst last van burn-outs, blijkt uit een studie onder 35 Europese landen door de Utrechtse hoogleraar Wilmar Schaufeli.
Delen per e-mail
De landen Luxemburg, Slovenië en Frankrijk scoren het hoogst op burn-out. De vijf landen die lid willen worden van de EU - Albanië, Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije - scoren allemaal nog hoger. Over het algemeen geldt: in economisch zwakkere landen waar mensen meer uur werken, zijn de burn-outcijfers hoger dan in beter presterende landen waar mensen minder werken.
Op de stelling ‘ik voel me uitgeput aan het einde van de werkdag’ konden respondenten een cijfer geven van 1 (nooit) tot 5 (altijd). Het gemiddelde in Nederland is 2,68. Het Europese gemiddelde 3,10. Ook de Scandinavische landen Noorwegen, Denemarken, Finland en Zweden scoren laag. Schaufeli: ,,In Nederland hebben we soms het idee dat we collectief last hebben van een burn-out. Maar dat Nederland met afstand met laagst scoort, is toch wel bijzonder.” Volgens Schaufeli zijn we een rijk en stabiel land, waar we gelukkig zijn en relatief weinig werken.
44.000 werknemers
Het is het eerste onderzoek naar de verschillen in burn-outcijfers in Europa. Schaufeli, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en KU Leuven, baseert zich op het zesde European Working Conditions Survey waarvoor 44.000 werknemers ondervraagd zijn.
Een burn-out is geen medische diagnose, en dus lastig om vast te stellen. Maar waar de geleerden het wel over eens zijn, is dat mentale uitputting, die in dit onderzoek gemeten wordt, de belangrijkste pijler is.
Eerder bleek al dat Nederland tot top 5 van meest gelukkige landen behoort - zoals uit het World Happiness Report van de Verenigde Naties en de World Database of Happiness van geluksprofessor Ruut Veenhoven. Schaufeli toonde in een eerder onderzoek aan dat Nederlanders ook het meest bevlogen zijn als het om hun werk gaat.
Wanneer heb je een burn-out?
Een (bedrijfs)arts stelt vast of iemand een burn-out heeft aan de hand van drie criteria:
1. Vermoeidheid
(Lig je als een natte krant op de bank?)
2. Cynisme
(Groeit er afstand tussen jou en je werk?)
3. Een gevoel van incompetentie (Kun je niet meer wat je moet doen?)
Ook moeten de klachten langer duren dan zes maanden.
De meeste bedrijfsartsen werken nauw samen met psychologen en verwijzen patiënten geregeld door. ,,Na de diagnose is er eerst de crisisfase: de stoom moet eraf’', zegt bedrijfsarts Jan van Griensven bij Zorg van de Zaak.
Dan volgt de aanpak: Inventarisatie. Wat veroorzaakt de problemen en wat kun je eraan doen? En dan de uitvoering van het plan dat je hebt opgesteld om beter te worden en er sterker uit te komen.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jonge werknemer wil hulp bij omgaan met werkstress
Wie werkt moet om zien te gaan met werkstress. Meer dan hun oudere collega's verwachten jongere werknemers daarbij hulp van de werkgever, blijkt uit onderzoek. Zij zien ook wel wat in massages onder werktijd of een hond op kantoor om hen te helpen ontspannen. -
Kleine ondernemer? Dit bepaalt of klanten een prijsverhoging accepteren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: gerechtigheid -
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld? -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
Burn-out? Tja, het heerst...
We zijn druk-druk-druk, schieten in de stress, raken overspannen en voor je het weet volgt - jawel - een burn-out. Maar waarom hadden we die vroeger nooit? Een zoektocht naar antwoorden op schurende kwesties over beroepsziekte nummer 1.
-
illegale prostitutie
Zangeres Eva Simons geschrokken van arrestatie fitnessgoeroe: 'Dit moet een misverstand zijn’
De Nederlandse fitnessgoeroe en zangeres Margretha van de L. (46) hangt een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar boven het hoofd vanwege verdenking van betrokkenheid bij illegale prostitutie en uitbuiting. Van de L. en haar ex-man Johan (52) zouden tientallen escortdames in België en Nederland hebben aangestuurd en het grootste deel van de inkomsten voor zichzelf hebben gehouden. Ze moeten zeker een maand langer in de cel blijven zitten, besliste de raadkamer in Antwerpen vanochtend. -
Steeds meer verzekeraars geloven in mindfulness bij burn-out
Mindfulness zweverig? Niet volgens de zorgverzekeraars. Vanaf 1 januari vergoedt VGZ mindfulness-trainingen in het aanvullende pakket en worden huisartsen door onder andere informatiebijeenkomsten gestimuleerd vaker mindfulness voor te schrijven. -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.”