Neem je wel genoeg pauze? Vijf tips om in een paar minuten weer op te laden
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een leuke pauze
Pauzes zijn belangrijk, ook tijdens het thuiswerken. Met een pauze geef je je hoofd de kans om indrukken te verwerken, kom je even op adem en pleeg je het nodige onderhoud – eten, drinken, bewegen of toiletteren. Regelmatig je werk onderbreken is goed voor je concentratie, je geheugen en je werkplezier. Dit wist je natuurlijk allemaal wel, maar desondanks schieten die pauzes er vaak bij in, geef maar toe. Pauzes nemen is net zoals water drinken: je weet dat het moet, maar je hebt er lang niet altijd zin in of tijd voor.
Er is altijd haast. Je dag is volgebouwd met Zoom-vergaderen. En heb je het een keertje niet drukdrukdruk dan is er wel dat ene mailtje dat je in die paar minuten nog net kunt tikken… Toch schiet je jezelf met deze manier van redeneren in de voet. Zo’n volledig dicht geplamuurde dag zonder enige onderbreking is namelijk nogal beroerd voor je effectiviteit. Zonder pauze holt je concentratie achteruit. Je zit misschien wel op je werkplek, maar er komt een stuk minder uit je vingers.
Een paar minuten ontkoppelen
Voor een écht productieve dag is het dus nodig om minstens een paar keer van je werkplek weg te stappen voor een pauze: een langere pauze halverwege de dag, en het liefst elk uur een paar minuten ontkoppelen. Idealiter doe je in die pauzes juist iets anders met je hoofd dan informatie verwerken. Hieronder vind je een paar ideeën voor een creatieve invulling van je pauze.
1. Target practice: iedereen kan een balletje in een wasmand gooien, maar lukt het jou ook via de deurpost en muur? Proberen is goed voor je oog-handcoördinatie én focus.
2. Kijk naar oude foto’s van vakanties of festivals. Dit helpt je om mooie herinneringen te herleven, en roept goede vibes op voor in de rest van je werkdag.
3. Denk aan je grote teen. Het is niet mogelijk om in de werkmodus te zitten en je tegelijkertijd bewust te zijn van hoe je grote teen aanvoelt. Probeer maar.
4. Trek een sprintje. Breng wat leven in dat kantoorlichaam door even voluit te sprinten. Goed voor lichaam en geest, en ziet er bovendien verdomde stoer uit.
5. Zing luid mee met je favoriete nummer: dit zorgt voor aanmaak van het genotstofje endorfine, en maakt ook nog eens lekker de stem los. Check wel eerst even of je huisgenoten niet aan het videobellen zijn.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit moet je weten als je werkt naast school of studie
Vakkenvullen, friet bakken of werken bij het animatieteam op de camping. Het is zomer, dus tijd voor vakantiebaantjes. Voor jonge werknemers tot 21 jaar gelden wel net wat andere regels dan voor volwassenen. Hier moet je op letten als je een vakantie- of bijbaan hebt. -
Neem jij je werk te serieus? ‘Ik controleer mezelf regelmatig op het ernstigheidsvirus’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: een ernstige tijd -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Thuiswerkers bespied met gluurapparatuur: ‘Je zou je mensen ook gewoon kunnen vertrouwen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: gluurapparatuur. -
Wat doet een...
Iris (27) is receptontwikkelaar bij HelloFresh: ‘We zijn kritisch of iets echt op het menu mag komen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Iris van der Haagen (27), is sinds november receptontwikkelaar bij HelloFresh Benelux in Amsterdam.
-
PREMIUMZo Zijn Wij
In een replica van Zwitsers chalet is de persoonlijke aandacht van deze familie de succesformule
De een wil z’n koffie heet, de ander lauw met een zoetje. Bij Chalet Ten Bosch krijgt de klant ’m zoals-ie het wenst. „Alles kan!” -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.