Nergens zoveel ziekteverzuim als in de zorg: werkdruk is hoog
Het ziekteverzuim onder zorgpersoneel is dit kwartaal gestegen tot 6,1 procent. Sinds 2003 was het verzuimcijfer niet zo hoog in het tweede kwartaal. Het is bovendien het hoogste percentage van alle sectoren. Dat maakt het CBS vandaag bekend.
Dat de sector zorg en welzijn het hoogste percentage ziekteverzuim kent, is geen grote verrassing. Dat is namelijk al zo sinds het tweede kwartaal van 2017. De toename van het verzuim ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar was echter significant hoger dan in andere sectoren. Waar het verzuimpercentage in de sector zorg en welzijn steeg van 5,7 naar 6,1 procent, ging dat cijfer in andere bedrijfstakken gemiddeld omhoog van 4,3 naar 4,5 procent.
Hoge werkdruk
Vooral in ziekenhuizen, in de jeugdzorg en de kinderopvang ervaren medewerkers een hoge tot zeer hoge werkdruk. Meer dan de helft van de werknemers heeft daarmee te maken, zo blijkt uit de Werknemersenquête Zorg en Welzijn van het CBS.
De druk ontstaat vooral doordat er extra hard en snel gewerkt moet worden, toont de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO aan. In de overige werkvelden binnen zorg en welzijn en sociaal werk ervaart minder dan 40 procent van de medewerkers een hoge werkdruk.
Toch tevreden
Toch is personeel in de zorgsector vaker tevreden met het werk dan werknemers in andere sectoren. Dit geldt vooral voor huisartsen en medewerkers in gezondheidscentra, van wie 84 procent zegt tevreden tot zeer tevreden te zijn met hun werk. Het minst content zijn werknemers in de gehandicaptenzorg en kinderopvang, waar 76 procent tevreden is.
Vooral over de inhoud van het werk hebben mensen niets te klagen. Het onderzoek benadrukt dat dit niet geldt voor de arbeidsomstandigheden. Hierover is het personeel gemiddeld minder positief dan in andere bedrijfstakken.
Eerder deze week bleek ook uit onderzoek van het Amsterdam UMC dat de sluiting van de verpleeghuizen dit voorjaar geen negatieve gevolgen heeft gehad voor de stemming en het dagelijks functioneren van personeel in verzorgingstehuizen.
Gaat de reguliere ziekenhuiszorg lijden onder de toename van coronapatiënten? De kans daarop is groot en daarom luidt Patiëntenfederatie Nederland maandag de noodklok.
Meer video's over werk...
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Verpleeghuizen zetten zich schrap voor tweede golf: ‘Niet nogmaals alles op slot, dat was een drama’
Een uitbraak in een verpleeghuis wordt bij een tweede coronagolf per afdeling aangepakt. ,,We willen niet nogmaals álles op slot doen voor bezoekers. Dat was drama.” De zorginstellingen in het Groene Hart zeggen geleerd te hebben van de crisis in de eerste coronamaanden. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Kan de baas meelezen als je whatsappt op een werkcomputer?
Veel mensen maken dagelijks gebruik van WhatsApp, óók op het werk. Maar als je dat op een werk-pc doet, kan de baas dan ook meelezen? -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Vakantiegeld bijgeschreven? Zo ga je er slim mee om
Vandaag of morgen krijgen veel werknemers het vakantiegeld op hun rekening bijgeschreven. Hoe ga je daar verstandig mee om, helemaal nu de vaste lasten steeds hoger worden?
-
Wat doet een...
Sandra is dierenarts: ‘Uiteraard moet je goed kunnen omgaan met dieren, maar ook met mensen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Sandra Knapen-Müller (30) is dierenarts bij de Dierenkliniek Parkweg in Voorburg. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
video
Reguliere zorg weer afgebouwd vanwege nieuwe coronagolf
Patiënten die geen coronagerelateerde zorg nodig hebben, zullen langer op een behandeling moeten wachten. Ziekenhuizen gaan de reguliere zorg opnieuw afbouwen, omdat de zorg voor coronapatiënten anders in de knel komt. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).