Nettoloon van vrijwel iedereen omhoog, maar bijna alles op aan extra uitgaven
VideoVrijwel elke werkende ziet zijn nettoloon stijgen. Maar dat betekent niet dat de koopkracht voor iedereen stijgt. Met name inkomens tot modaal zien ook de kosten fors stijgen.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit berekeningen van salarisverwerker ADP. Mensen met een minimumloon (1616 euro bruto per maand) gaan er maandelijks netto 36 euro op vooruit. Modale inkomens (2778 euro bruto per maand) krijgen er maandelijks netto 56 euro bij, evenveel als tweemaal modaal.
De belofte van het kabinet dat iedereen er op vooruitgaat, klopt. Werknemers profiteren vooral van de lagere belastingtarieven. Hogere inkomens profiteren wat minder omdat de arbeids- en heffingskorting versneld worden afgebouwd. Dat betekent minder belastingkorting naarmate het inkomen stijgt.
,,Een hoger nettoloon leidt niet automatisch tot meer koopkracht voor iedereen’’, zegt Martijn Brand, directeur van ADP. ,,Aan voeding is een modaal gezin met twee kinderen door de btw-verhoging al 15 euro per maand meer kwijt. Aan energie is dat 23 euro en aan de ziektekostenverzekering 10 euro. Bijna de hele loonstijging gaat dus op aan extra uitgaven.’’
De loonstijging pakt verschillend uit voor diverse beroepen. In de bouw gaan werknemers met een minimumloon er gemiddeld 44 euro per maand netto op vooruit. In de sector metaal en techniek en de overheid gaan minima er maar 33 euro per maand op vooruit.
De grote verschillen komen door hogere of lagere premies voor pensioenen, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Bij de overheid gaat een deel van de loonstijging bijvoorbeeld linea recta naar het pensioenfonds omdat de premie extra stijgt.
Het voordeel voor de werknemer is het nadeel voor de werkgever. Die ziet de lasten voor werknemers stijgen. Dat wordt vooral veroorzaakt door de hogere premies voor de zorgverzekering, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.
Buffer
Het lijkt merkwaardig dat de premie voor de werkloosheidsfondsen stijgt nu de werkloosheid op recordlaagte staat. ,,Dat heeft te maken met de verplichting voor werkgevers om een transitievergoeding te betalen aan werknemers die na twee jaar ziekte worden ontslagen. Die regeling gaat in 2020 in en daar wordt nu een buffer voor opgebouwd’’, verduidelijkt Dik van Leeuwerden expert wet- en regelgeving bij ADP.
Ook bij de werkgeverslasten zijn de onderlinge verschillen groot. In de bouw is de werkgever zelfs goedkoper uit. Een aantal groepen gaat er in 2019 op achteruit. Voor de 165.000 grenswerkers, werknemers die in het buitenland wonen en in Nederland werken, dreigt een forse inkomensachteruitgang. Ook gepensioneerden met een klein aanvullend pensioen zien hun inkomen licht dalen.
De aanpassingen in het belastingstelsel zorgen ook voor een hogere belasting op vakantiegeld en de dertiende maand. Een modaal inkomen krijgt netto 3 euro minder. Voor tweemaal modaal is dat 17 euro.
Bereken het zelf
ADP ontwikkelde een rekentool waarmee iedereen zelf kan zien hoeveel hij of zij erop vooruitgaat.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Nooit een studie afgemaakt, toch succesvol: 'Men vraagt eerder naar je laatste baan dan naar je diploma’
Elk jaar verlaten duizenden jongeren hun mbo-, hbo- of wo-studie zonder diploma op zak. Wat zijn de gevolgen voor de baankansen op de lange termijn: is het zonder diploma lastiger een (goedbetaalde) baan te vinden? -
‘Ict’ers komen met de raarste salariswensen’
De tekorten in de ict zijn nóg groter dan de cijfers zeggen. Bedrijven zetten hun vacatures niet meer op de site of ze zetten ze permanent erop omdat ze wel tien mensen kunnen gebruiken. Dat weten ict’ers ook: ‘Ze komen met de raarste salariswensen en die zijn lang niet altijd reëel.’ -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Hogere inkomens vaker in ernstige financiële problemen
Het aantal hogere inkomens met ernstige financiële problemen is in drie jaar tijd verdubbeld. In 2015 ging het nog om 9 procent, inmiddels kampt 18 procent van de hogere inkomens met betalingsproblemen. Het Nibud spreekt van een opmerkelijke ontwikkeling. ,,We tasten in het duister over de oorzaak.”
-
Corona stelt nieuwe eisen aan managers: ‘Autoritaire type is door het ijs gezakt’
De autoritaire, controlerende en op status gerichte manager is passé, zegt het Nederlands Instituut van Psychologen op basis van een nieuw rapport. Leidinggeven op afstand vergt inlevingsvermogen en betrokkenheid, ziet professor Mark van Vugt van de Vrije Universiteit, één van de onderzoekers. -
IT'ers zijn erg gewild, maar zien dat niet terug in hun portemonnee
IT’ers zijn in trek op de arbeidsmarkt, maar ze lijken er niet de vruchten van te plukken. De afgelopen twaalf maanden steeg het salaris voor IT-professionals slechts 1,3 procent, zo blijkt uit onderzoek. Na inflatiecorrectie blijft hun koopkracht steken op 0. -
3
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen.