Niemand ontkomt aan het maken van denkfouten (dus jij ook niet)
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de bias blind spot
Ben jij gevoelig voor reclame? Zou jij minder snoepen als de snoeppot op het werk een meter verder van je werkplek wordt gezet? Maak jij meer denkfouten dan je collega’s? Grote kans dat je op al deze vragen nee antwoordt.
Samenzweerderige mails
Sinds ik deze column schrijf, krijg ik wel eens samenzweerderige mails van mensen die denken dat ze minder denkfouten maken dan anderen. Ze zien de onzichtbare gorilla wél en weten alles van goede planningen maken. En ze willen graag van mij horen dat ze bij een geheim genootschap van slimmeriken horen.
Ik wil ze niet teleurstellen, maar denken dat je minder denkfouten maakt dan anderen is óók een denkfout. Dit heet de bias blind spot: een blinde vlek voor je eigen denkfouten. Iedereen maakt namelijk denkfouten. We lijden aan vooroordelen, blijven hangen in onze eigen overtuigingen en zijn bang voor verlies. Zo zitten onze hersenen nou eenmaal in elkaar.
Denken dat je minder denkfouten maakt dan anderen is óók een denkfout
Amerikaanse onderzoekers wilden weten hoeveel mensen lijden aan deze bias blind spot. En dat zijn er nogal wat. Slechts 1 van hun 661 proefpersonen dacht dat ie misschien wel iets meer fouten maakt dan gemiddeld. Maar we kunnen niet allemáál beter zijn dan de anderen.
Onbewust
Het is ook lastig. Onze eigen denkfouten zien we niet, ze gebeuren allemaal onbewust. Wanneer we onze gedachten nagaan, komen we allemaal heel rationele en verstandige beslissingen tegen. Wij zien de wereld echt zoals hij is.
Bij anderen kijken we naar hun gedrag, omdat we nou eenmaal niet in hun hoofd kunnen kijken. En dan zien we toch een hoop rare fratsen. De maatregel die het management nu weer bedacht heeft, die hoge heren en dames laten zich ook van alles aannaaien. Nadenken ho maar.
Bij anderen kijken we naar hun gedrag, omdat we nou eenmaal niet in hun hoofd kunnen kijken
Heb je erg veel last van de bias blind spot, dan maak je waarschijnlijk juist meer denkfouten. Ga maar na: je vindt iedereen om je heen slechte beslissers, dus je gaat toch zeker niet naar die idioten luisteren? Ook is de kans dat jullie samen tot een oplossing komen klein. Waarom zou je je aanpassen aan mensen die het vertikken om na te denken? Adviezen om zelf denkfouten te voorkomen sla je in de wind: heb jij niet nodig.
Denken dat je geen denkfouten maakt, leidt tot meer denkfouten. Mijn advies: durf te twijfelen.
Mannen hebben grotere hersenen dan vrouwen. Maakt dat ze ook slimmer? Professor Geurts legt het uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM11
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Bedrijven kampen met personeelstekort, maar laten mensen met beperking links liggen: dat kan anders
Veel bedrijven hebben moeite met het vinden van voldoende werknemers, terwijl een grote groep potentiële werknemers niet wordt benut. Dat moet anders, vinden ondernemers Anouk en Sven. -
PREMIUM25
Patricia (32) heeft al bijna twintig banen gehad: ‘Insteek is niet om er weer zo snel mogelijk weg te zijn’
Patricia hopt van de ene baan naar de andere, maar ‘is eigenlijk heel standvastig’. 32 jaar is ze inmiddels en de kans dat ze ooit bij een werkgever haar zilveren jubileum viert, lijkt nihil. Zij heeft al bijna twintig banen gehad. Niet dat ze steevast uit een soortement van rusteloosheid hopt om het hoppen, dát niet. Het overkomt haar. -
Het laatste nieuws over werk en carrière gratis in je mail? Klik hier
Het coronavirus heeft nogal wat veranderingen op de arbeidsmarkt teweeg gebracht. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van werk en carrière? Abonneer je dan op de Werk-nieuwsbrief. Je krijgt wekelijks de nieuwste artikelen, rubrieken, columns en tips voor jouw loopbaan direct in je mailbox. Klik hier om je aan te melden. -
Zo weersta je de snoeppot op het werk wél
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: een duwtje in de goede richting.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
‘Wat betreft risico’s kun je beter vertrouwen op de cijfers dan op je gevoel’
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: beschikbaarheidsheuristiek.