Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Getty Images

Nieuwe werknemer ontslagen bij groot IT-bedrijf omdat hij weigert hele dag webcam aan te zetten

‘Werkweigering’ kreeg een man uit Diessen te horen bij zijn ontslag op staande voet, nadat hij weigerde de hele dag zijn laptopcamera aan te zetten. De werknemer vond dat een te grote aantasting van zijn privacy. De rechter moest zich buigen over de vraag of dat terecht is.

44 reacties

 • L. Koenraad

  2 maanden geleden
  @Paul van Dijk Op kantoor zou hij ook zichtbaar zijn. Ja maar niet zijn huis, inrichting, smaak, schilderijtje aan de muur en dergelijke en dáár gaat het om, privacy. Persoonlijk zou ik de cam wel aanzetten maar er een stukje matglas of plakplastic van die soort voorhangen krijg je een 'blur' effect want mijn baas heeft met de binnenkant van mijn huis (en bij alleen schermdelen zie je dat niet) niets van doen. Trouwens op mijn desktop is geen cam geïnst. en op mijn lappie issie altijd afgeplakt.
 • Geert Bont

  2 maanden geleden
  @Maria Koot, Precies! Zeker in IT zijn werkzaamheden vaak meetbaar in de vorm van tickets. Werk zelf in IT en ons beste jaar was de eerste lockdown periode toen echt iedereen thuis zat. Nog nooit zoveel werk afgehandeld. Tuurlijk zijn er rotte appels die van thuiswerken willen profiteren, die zal je altijd hebben. Maar die kun je een iets "strenger" regime geven met wellicht iets vaker een bezoek aan kantoor, meer 1-2-1 meetings, etc.
 • Patrick Liere

  2 maanden geleden
  @Jeanine Olivier: stuur mij maar een appie terug, laters..... We beginnen steeds meer te robotiseren.
 • A de Ruiter

  2 maanden geleden
  Deze discussie loopt momenteel ook bij mijn (Nederlandse) werkgever. Daar wil men camera's op de werkplek plaatsen onder het mom van "veiligheid", voor als je wat overkomt...... Men stelt de camera gelijk aan een "collega"; die ziet immers ook wat je de hele dag doet! Het gaat er bij mij niet in!
 • P. Tettert

  2 maanden geleden
  Wat een onmenselijk verhaal joh! Verschrikkelijk. Goed dat ie een rechtszaak aangespannen heeft tegen de waard die zijn eigen gasten niet vertrouwd. Ik werk ook thuis, heerlijk! Blij dat het kan. Blij dat er vertrouwen is. Blij met de ruimte die ik krijg om mijn fulltime werkuren naar eigen smaak in te delen. Blij dat mijn werkgever mij thuis gedeeltelijk goed faciliteert qua werkplek (goede bureaustoel en zit/sta bureau, kleine laptop met extra (klein) scherm). Ik tel al mijn zegeningen 🙏🏻!