Noodpakket uitgebreid: ook coronaregeling voor flexwerkers
Het kabinet gaat alsnog een apart vangnet optuigen voor flexwerkers die in de coronacrisis ontslagen zijn maar geen uitkering krijgen. De speciale regeling moet de komende dagen uit de grond worden gestampt en zal honderden miljoenen euro’s gaan kosten.
Oppositiepartij PvdA is er de afgelopen paasdagen in geslaagd om de coalitie te winnen voor een gezamenlijk voorstel. Ook GroenLinks tekent de motie mee, waarin minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees wordt opgedragen een ‘tijdelijke, uitvoerbare regeling’ uit te werken voor flexwerknemers die sinds 1 maart hun baan hebben verloren maar niet in aanmerking komen voor een uitkering.
Spaargeld
In de praktijk gaat het vooral om ontslagen uitzendmedewerkers, oproepkrachten en andere flexibele werknemers die niet of onvoldoende ww-rechten hebben opgebouwd. Zij zijn daardoor aangewezen op de bijstand, maar krijgen daarbij te maken met strenge eisen. Wie een partner heeft met genoeg inkomen krijgt daardoor bijvoorbeeld niets. Ook worden zij geacht eerst eventueel spaargeld aan te spreken, voor de gemeente een uitkering verstrekt.
Door die strenge regels wordt ontslagen flexpersoneel anders behandeld dan zelfstandig ondernemers. Zij kunnen wel aanspraak maken op een aparte regeling voor inkomensondersteuning (Tozo) zónder partner- en vermogenstoets. De PvdA liet begin vorige week weten dit onderscheid oneerlijk te vinden en voerde, met behulp van de vakbonden, de politieke druk op. Uit een onderzoek van vakbond CNV bleek bijvoorbeeld dat circa de helft van de 275.000 uitzendkrachten al geen of bijna geen werk meer heeft door de coronacrisis.
Vergeten groep
Volgens PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk gaat het om een ‘vergeten groep’: ,,Deze mensen hebben nu hulp nodig en niet straks”, stelt hij. ,,In een tijd waarin miljarden worden uitgetrokken om banen en bedrijven te behouden, mogen we hen niet over het hoofd zien.”
Het kabinet heeft bedrijven steeds opgeroepen hun medewerkers, inclusief tijdelijk en ander flexibel personeel, in dienst te houden en door te betalen. De overheid neemt in ruil daarvoor tot 90 procent van de loonkosten over, via de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Hoewel de animo daarvoor groot is, werd de afgelopen week ook duidelijk dat deze regeling voor een aantal bedrijven toch te laat kwam of onvoldoende soelaas bood, waardoor vooral flexwerkers op straat kwamen te staan, zonder dat zij in aanmerking komen voor inkomensondersteuning.
Tussen wal en schip
Van Dijk zegt dat hij D66-minister Koolmees er de voorbije dagen in meerdere gesprekken van heeft kunnen overtuigen dat er iets extra’s moet gebeuren voor de mensen die nu tussen wal en schip vallen. Samen met regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is er onderhandeld over een vangnet. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg spreekt van een 'mooie samenwerking tussen oppositie en coalitie om te voorkomen dat flexwerknemers die toch hun baan verliezen tussen wal en schip vallen'.
De zes partijen hebben afgesproken dat er een extra, tijdelijke regeling komt, die óók een oplossing moet bieden voor zelfstandigen die tegelijkertijd een kleine baan in loondienst hebben. Doordat zij als ondernemers niet voldoen aan het urencriterium van minimaal 24 uur (gemiddeld) per week, hebben zij geen recht op Tozo. Tegelijkertijd grijpen zij naast een WW-uitkering, omdat ze niet aan de zogenoemde wekeneis voldoen.
Morgen vergadert de Tweede Kamer met Koolmees en staatssecretaris Tamara van Ark over de NOW en de Tozo. Van Dijk hoopt dat ontslagen flexwerkers komende maandag al een aanvraag kunnen indienen bij de gemeente. ,,De bijstand is een bekende regeling. In principe hoeven alleen de drempels losgelaten te worden. Dat moet binnen een paar dagen kunnen”, zegt hij.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Strandtent en pedicure aan huis de pineut: roep om bijstelling noodpakket groeit
De regering smijt in de coronacrisis met miljarden, maar toch vallen er ondernemers tussen wal en schip. Vooral in de loonkostenregeling en de bijstand voor zelfstandigen zitten nog de nodige pijnpunten. De druk op het kabinet wordt flink opgevoerd om over het hart te strijken en nóg royaler te zijn. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUM
Van NS tot kinderopvang: deze sectoren en bedrijven schreeuwen om personeel
Ruim een op de drie ondernemers zegt door het personeelstekort belemmerd te worden in zijn bedrijfsactiviteiten. Niet eerder was dat aandeel zo groot als nu. Niet zo gek: het aantal openstaande vacatures bereikte in juli een nieuw record: 460.000, blijkt uit data van Randstad. Voor bedrijven is het gebrek aan mensen lastig, maar ook bij de klanten kan het heel wat ergernis opleveren. Vijf voorbeelden. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PvdA: soepele bijstand voor zzp’er ook voor ontslagen flexwerker
Net als zelfstandig ondernemers moeten ook ontslagen flexwerkers bij hun gemeente een beroep kunnen doen op de soepele noodregeling voor bijzondere bijstand. Volgens de PvdA is dat de eenvoudigste manier om Nederlanders die nu de hardste klappen van de coronacrisis opvangen uit de brand te helpen.