Ondernemers vrezen arbeidsconflicten over inflatiecorrectie salaris
Mkb’ers vrezen meer arbeidsconflicten door verhitte discussies met personeel over inflatiecorrectie van salaris, blijkt uit onderzoek van Interpolis.
Interpolis is in coronatijd begonnen te onderzoeken wat er speelt bij ondernemers. De afgelopen twee jaar draaide het vooral om coronagerelateerde zaken, maar nu nemen de zorgen over oplopende inflatie over.
In het onderzoek zegt een vijfde van de mkb’ers te verwachten dat hierdoor de arbeidsconflicten met werknemers de komende periode zullen toenemen. Een derde denkt dat dit zal komen door wrijving over de doorberekening van de inflatie in het salaris.
Spanningen
Het is volgens Interpolis de eerste keer dat mkb’ers zo nadrukkelijk aangeven zich zorgen te maken over de impact van toenemende inflatie en hoe ze daarmee moeten omgaan. Volgens directeur bedrijven René Voets zitten ondernemers in een lastig parket met de hoge inflatie en oplopende personeelstekorten en kunnen ze de inflatie niet altijd een op een doorberekenen in de prijzen.
Voets: ,,Dan kom je als werkgever voor de vraag te staan hoe je je kosten omlaag kunt brengen. Een optie is dan om iets aan het salaris te doen. Maar dat creëert spanningen en dat is iets wat je eigenlijk in de huidige krappe arbeidsmarkt niet moet willen. Maar dat is wel iets dat werkgevers bezighoudt.”
Ondernemers moeten vooral niet eenzijdig de arbeidsvoorwaarden aanpassen, zoals sommige werkgevers aan het begin van de pandemie deden. Zo kozen ze bijvoorbeeld voor ander beleid ten aanzien van meer of minder uren of gingen ze vakantiedagen opleggen of afnemen. Dat leidde tot veel arbeidsconflicten.
Als werkgever kom je voor de vraag te staan hoe je je kosten omlaag kunt brengen. Een optie is dan om iets aan het salaris te doen
Geen stijging
Uit cijfers van Interpolis blijkt in elk geval tot dusver dat het aantal meldingen van arbeidsconflicten niet is gestegen. Ook juridisch dienstverlener DAS ziet geen stijging. Volgens arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink zou het onverstandig zijn als een werkgever het op een conflict laat aankomen.
Uit een analyse die hij onlangs maakte van de ongeveer 120 uitspraken die rechters deden in coronagerelateerde zaken kwam naar voren dat werkgevers die probeerden de kosten af te wentelen op personeel, werden teruggefloten door de rechter.
Besselink betwijfelt sowieso of het daadwerkelijk tot meer arbeidsconflicten gaat komen. Door de krapte op de arbeidsmarkt denkt hij dat de werkgevers zich in de eigen voet schieten als zij zich niet houden aan de arbeidsvoorwaarden of die proberen aan te passen. ,,Dan zal een werknemer waarschijnlijk snel kiezen voor een andere werkgever”, denkt hij.
Toekomst
Of de situatie in de toekomst mogelijk wel leidt tot meer arbeidsconflicten laat zich volgens MKB-Nederland moeilijk voorspellen. Wat volgens de ondernemersorganisatie wel duidelijk is, is dat de zorgen bij veel ondernemers groot zijn.
Volgens woordvoerder Mieke Ripken zijn er al bedrijven die hun productie (deels) moeten stilleggen vanwege een tekort aan grondstoffen en leidt dat tot grote zorgen over de gevolgen van dit alles op het bedrijfsresultaat. ,,Belangrijk is dat er wederzijds begrip is; werkgevers en werknemers zitten in hetzelfde schuitje, we ‘verarmen’ momenteel allemaal”, aldus de zegsvrouw.
Tegelijkertijd benadrukt zij dat de compensatie voor de hoge inflatie en koopkrachtdaling door externe factoren niet zo bij ondernemers kan worden neergelegd. ,,Dat is een overheidstaak. Zeker met een inflatie van 12 procent is dat ook niet te doen. Daarbij zijn loonstijgingen structureel en is deze extreem hoge inflatie tijdelijk. Dus hoe pijnlijk en vervelend ook, dit probleem lossen we niet op via de lonen.”
Belangrijk is dat er wederzijds begrip is; werkgevers en werknemers zitten in hetzelfde schuitje, we ‘verarmen’ momenteel allemaal
Onzekerheid
Het Christelijk Nationaal Vakbod (CNV) zegt in een reactie te schrikken van de resultaten van het Interpolis-onderzoek. Het is volgens voorzitter Piet Fortuin wel herkenbaar dat juist in tijden van hoge inflatie en achterblijvende lonen, de onzekerheid onder werknemers toeneemt. ,,Om die reden maken we ons sterk voor een zo goed mogelijk resultaat aan de onderhandelingstafel”, vult hij aan.
Vooralsnog ziet hij geen sterke toename in het aantal arbeidsconflicten, maar hij vermoedt dat het de komende tijd, zeker als de coronasteun stopt, spannend kan worden. Dat sluit aan bij wat werkgeversvereniging AWVN eerder al voorspelde: de cao-onderhandelingen zullen de komende tijd steeds stroever verlopen, als de oorlog in Oekraïne langer aanhoudt. AWVN signaleerde al dat in verschillende bedrijven en bedrijfstakken sprake is van meer arbeidsonrust.
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oproep van werkloze Pascale (63) ging internet over, nu mag ze massaal solliciteren: ‘Niet te geloven’
Wat een ingezonden brief in de krant al niet teweeg kan brengen. Schrijf je eerst hoe boos je bent dat je als 63-jarige Rotterdamse met een bak aan ervaring nergens aan de slag kunt, stromen de uitnodigingen om te solliciteren opeens binnen. ,,Ik word overstelpt! Maar hé, eerst zien, dan geloven.’’ -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUMMET VIDEO
Anouk (22) jaagt op muskusratten: ‘Wist eerst niet dat dit beroep bestond’
In een waadpak door slootjes ploegen, klemmen plaatsen of naar sporen zoeken: voor Anouk Vos (22) is het dagelijkse kost. Als enige vrouwelijke muskusrattenbestrijder in de regio West- en Midden-Nederland geniet ze volop van het fysiek zware werk in de buitenlucht: ,, Als je weet hoe belangrijk de bestrijding is, vind je het minder zielig.” -
CV-monteur Theo maakte zoveel mee, dat hij er een boek over schreef: ‘Koffie is het begin van een gesprek’
Een CV-monteur maakt heel wat mee, weet Theo van der Himst (62) uit Bakkum. Hij werkt al ruim 30 jaar in de techniek en heeft al bij veel mensen binnen mogen kijken. Daar verzamelde hij verschillende verhalen, mooie én verdrietige. Die bundel is onlangs verschenen in boekvorm.
-
FNV: Drie op de tien mensen komen maandelijks geld tekort
Mede door de hoogopgelopen kosten van onder meer de boodschappen, benzine en energie houden veel mensen geen geld over aan het einde van de maand. Drie op de tien mensen komen zelfs geld tekort, stelt vakbond FNV op basis van een eigen onderzoek onder bijna 20.000 leden. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
video
Rutte reageert op ‘gigantische inflatie’ en denkt niet dat kabinet pijn verder kan verzachten
Het kabinet gaat niet nog meer maatregelen nemen om te voorkomen dat mensen minder te besteden hebben, verwacht premier Mark Rutte. Het zal voor het kabinet ‘heel moeilijk worden’ om de pijn van de hard stijgende prijzen verder te verzachten met ingrepen bovenop de al aangekondigde maatregelen.