Onderzoek: aantal vacatures weer licht gestegen, maar we moeten niet te vroeg juichen
Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal vacatures alleen maar gekelderd. Nu is er goed nieuws: de cijfers laten de afgelopen twee weken een lichte stijging zien. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Intelligence Group en Jobdigger.
Delen per e-mail
Direct na het uitbreken van de crisis is het aantal vacatures rap gedaald. Het aanbod vergeleken met januari was in maart liefst 23 procent lager, bleek al uit eerder onderzoek. In de afgelopen twee weken is die daling echter gestagneerd en nu laten de cijfers zelfs een kleine stijging zien, blijkt uit de meest recente cijfers.
Uit de laatste cijfers blijkt dat de afname van het aantal nieuwe vacatures de afgelopen weken blijft steken op ongeveer 25 procent sinds de coronacrisis. ,,Direct na de intelligente lockdown heeft de arbeidsmarkt een enorme dreun gekregen, maar die daling heeft niet echt doorgezet”, zegt Geert-Jan Waasdorp, directeur van de Intelligence Group.
Vergeleken met de eerste tien weken van dit jaar is bij werkgevers de krimp nog steeds groter dan bij (uitzend)bureaus, namelijk: 36 tegenover 18 procent. De lijn laat nu een lichte stijging zien van een paar procent. De toename is goed nieuws, vindt Waasdorp. Maar hij waarschuwt wel voor een tweede dreun. ,,Het slechte nieuws ontbreekt nog want want we moeten nog de cijfers van CBS en UWV krijgen. We gaan richting een explosie aan werkloosheid, alleen hebben we daar nog geen data van.”
Het slechte nieuws ontbreekt nog want we lopen achter met onze cijfers
Beroepsniveaus
Tussen de beroepsniveaus zijn volgens de laatste cijfers grote verschillen te zien. Middelbaar opgeleiden hebben het meeste last van de krimp van de arbeidsmarktvraag. Voor deze groep is het aantal vacatures met 28 procent afgenomen, iets boven het gemiddelde. Voor hbo’ers is dit 21 procent, voor wo’ers ‘slechts’ 16 procent.
Zowel hoog als lager opgeleiden zijn bang om hun baan in het komende jaar te verliezen. Die cijfers vallen volgens de Intelligence Group beduidend hoger uit dan voor de crisis. Toen vreesde 8 procent van de (v)mbo’ers voor hun baan, nu is dat 15 procent. Voor de hoger opgeleiden is het cijfer gestegen van 7 naar 12 procent.
De klap is niet in alle provincies even groot. Zeeland is het hardst getroffen, daar nam het aantal vacatures met een derde af. Drenthe en Groningen laten ongeveer dezelfde daling zien. Richting de Randstad, in Zuid-Holland maar ook in Noord-Brabant liggen de cijfers iets onder het landelijk gemiddelde.
Dynamiek
Van echt goed nieuws is volgens Waasdorp geen sprake. Hij verwacht dat Nederland binnen drie maanden met een nieuwe fikse daling te maken krijgt. ,,Als dan blijkt dat het aantal vacatures met 40 procent is gedaald, is dat lang niet zo erg als dat het 90 procent zou zijn. Dan is er nog voldoende dynamiek in de arbeidsmarkt.”
Waasdorp gelooft dat we er bovenop gaan komen, ook na een tweede dreun. Dat heeft met verschillende factoren te maken, onder meer met het de lage werkloosheidscijfers voor de crisis en de grote schaarste. ,,Voor de crisis had de arbeidsmarkt hier al mee te maken, gelukkig is die schaarste er nog steeds.” Wekelijks verschijnen er nog steeds 50.000 nieuwe vacatures en is de arbeidsmarkt door de flexibele contracten erg veerkrachtig. Mensen kunnen hierdoor sneller overstappen naar een andere baan.
Hij durft het bijna niet te zeggen, maar Waasdorp is ‘blij’ dat vooral jongeren geraakt worden door de coronacrisis. ,,Die zijn veel weerbaarder en hebben meer mogelijkheden om linksaf of rechtsaf te gaan op de arbeidsmarkt.”
Hoe vind je een baan als je nog geen werkervaring hebt? Sollicitatie-expert Mourad el Moussati vertelt je waar je op moet letten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je soms beter doorsnee kan zijn dan een toptalent
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het ‘too-much-talent-effect’ -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Onderzoek
Eén op de drie leidinggevenden neemt werknemer die ooit psychische problemen heeft gehad niet snel aan
Tweederde van de leidinggevenden heeft bedenkingen bij het in dienst nemen van een sollicitant met psychische problemen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Tilburg University. En dat is vreemd, want 52 procent heeft wel positieve persoonlijke ervaringen met deze medewerkers. ‘Werkgevers willen het liefst een werknemer waar niets mee is. Dat is onrealistisch.’ -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
‘Kijk uit voor eenheidsworst: help de kleine ondernemers deze crisis te overleven’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking Druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress in je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze nieuwssite. Vandaag: een duivels dilemma.
-
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
PREMIUM
Fien start haar KUT-bedrijf: ‘Mijn illustraties doorbreken taboe, ze noemen het niet voor niets schaamstreek’
Fien ten Dam had zelf nooit gedacht dat ze nog eens een bedrijfje zou starten met het vrouwelijk geslachtsorgaan als onderwerp én handelswaar. Maar dat is wel wat de 28-jarige Delftse in haar woning is begonnen: KUT.Illustraties. -
Loonoffer of verplichte vakantiedagen? Dit zijn je rechten in coronatijd
De coronacrisis duurt voort en werkgevers zitten met hun handen in het haar. Hoe moet het met al die vakantiedagen? En kunnen de salariskosten omlaag? Ook werknemers maken zich zorgen: kunnen zij wel op vakantie wanneer ze willen? We zetten een aantal veelgestelde vragen op een rijtje.