Onderzoek: mannen nemen eerder verlof op als de manager dat ook doet
Als een manager zelf verlof opneemt, zijn mannen eerder geneigd dat ook te doen. Dat blijkt uit onderzoek naar het gebruik van verlofregelingen waarop socioloog Leonie van Breeschoten (28) vandaag - op haar verjaardag - promoveert aan de Universiteit Utrecht.
Uit haar onderzoek blijkt dat organisaties een belangrijke rol spelen bij het opnemen van verlof bij bijvoorbeeld de geboorte van een kind. ,,Je ziet dat landen een bepaalde wettelijke regeling aanbieden”, vertelt Van Breeschoten. ,,Maar als er in een organisatie een cultuur heerst waar het eigenlijk niet kan en waar je niet zomaar verlof opneemt, dan zullen mensen minder snel gebruik maken van hun wettelijke verlof.”
Voorbeeldfunctie
Aan de andere kant ziet de socioloog juist ook bedrijven waar het opnemen van verlof heel toegankelijk wordt gemaakt, of ze bieden extra verlofregelingen bovenop het wettelijke minimum. Een manager die verlof opneemt, kan daarin een voorbeeldfunctie hebben. Bovendien stimuleren deze managers verlof dan waarschijnlijk meer onder hun werknemers, omdat ze zelf weten hoe fijn het is.
Mannen kijken eerst naar hun werk
Opvallend is dat vooral bij mannen de organisatie een grote rol lijkt te spelen in het opnemen van verlof, aldus Van Breeschoten. Sterker nog: ,,Bij vrouwen lijkt het werk geen rol te spelen in het opnemen van verlof.” Vrouwen zorgen met andere woorden voor het gezin en proberen daarbij een passende invulling aan hun werk te geven. Voor mannen is het andersom. ,,Mannen kijken eerst naar hun werk.”
Van Breeschoten is zelf niet verbaasd over dit resultaat: ,,Je hoort vrouwen vaak zeggen dat ze kiezen voor bepaalde bedrijven omdat het daar makkelijker is om verlof op te nemen.” Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een kleine deeltijdbaan (minder dan 25 uur per week) ook minder stress ervaren en een betere balans hebben tussen werk en privé. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.
Samenspel
Volgens Van Breeschoten is het gebruik van verlof een samenspel tussen cultuur en regelgeving. ,,Er zijn Europese landen waar een stel samen een bepaald aantal dagen verlof krijgt. Ze mogen dus kiezen wie het opneemt. Je ziet daar dat toch de vrouw het merendeel van het verlof gebruikt. Als je als overheid als doel gendergelijkheid hebt, moet je het niet op deze manier aanpakken”, vermoedt Van Breeschoten. ,,Dan is het beter als mannen en vrouwen hun eigen verlof hebben, dat niet overdraagbaar is.”
Toch zijn er ook andere randvoorwaarden van belang. ,,Ik heb dat niet onderzocht, maar in algemene termen kun je stellen dat als mensen het niet kunnen betalen om verlof op te nemen en daarin geen financiële tegemoetkoming krijgen, het lastig is om verlof op te nemen.”
In Nederland lopen we ,,helaas nog achter”, aldus Van Breeschoten. ,,Je ziet nu dat we door Europese regelingen worden gedwongen de verlofregelingen aan te passen.” Het Europees Parlement besloot vorige week dat elke Europeaan in 2022 recht heeft op twee maanden betaald ouderschapsverlof. Maar daarmee is het nog niet rechtgetrokken, zegt Van Breeschoten. ,,Het heeft ook te maken met andere beleidsmaatregelen. In Nederland is kinderopvang best wel duur, daardoor worden tweeverdieners niet per se gestimuleerd.”
Hoe ga je efficiënt met je tijd om? Coach Charlotte van 't Wout geeft tips:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sommige werknemers van streng Amazon verzwijgen dat ze kinderen hebben
Werkende ouders hebben het moeilijk bij miljardenbedrijf Amazon. Personeelsleden met een gezin zouden niet gefocust genoeg zijn en worden op het tweede plan geschoven. Bijna tweeduizend vrouwelijke werknemers eisen nu betere regelingen om werk en gezin te kunnen combineren. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
21
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Salaris
Jeroen (35): ‘Ik zou wel naar 4500 euro bruto willen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jeroen (35) werkt 38 uur in de week als staalconstructietekenaar. -
1 op de 5 werkenden voelt zich wel eens onveilig op de werkplek
Grensoverschrijdend gedrag, pesten en discriminatie zijn voor veel werkende Nederlanders nog steeds realiteit. Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar sociale veiligheid op de werkvloer. Ook laten de cijfers zien dat niet alle werkgevers aandacht hebben voor het probleem of meldingen serieus nemen.
-
Bijna 90 procent vaders neemt verlof op na geboorte baby
Bijna 90 procent (87 procent) van de vaders nam in 2017 verlof op in het eerste jaar na de geboorte van de kinderen. 11 procent van de werkende vaders maakt gebruik van het ouderschapsverlof, dat mag worden opgenomen tot een kind acht jaar is. Daarin is de afgelopen jaren nauwelijks iets veranderd, blijkt uit onderzoek van het CBS. -
Nederland buigt mee met plannen Brussel voor langer ouderschapsverlof
Het Nederlandse kabinet werkt mee aan het Europese besluit om partners na de bevalling van hun vrouw langer betaald kraamverlof te geven. Nederland was tegen de uitbreiding van vijf naar tien dagen, maar legt zich bij de beslissing van Brussel neer. Dat zei minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) vanmorgen bij de inloop van de wekelijkse ministerraad. ,,We gaan netjes voldoen.’’ -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.