Onderzoek: thuiswerken goed voor welzijn, maar soms niet voor beoordeling
videoThuiswerkers hebben minder last van tijdsdruk, komen minder in de knel met de balans tussen werk en privé en hun welzijn is hoger. Toch krijgen ze vaak een lagere beoordeling van hun leidinggevende. Dat blijkt uit onderzoek van Maral Darouei (28), die daar vandaag - vanuit huis - op promoveert.
Delen per e-mail
Dat we op het moment van haar promotie massaal thuiswerken, kon Maral Darouei, onderzoeker aan de Universiteit Leiden, natuurlijk niet voorzien toen ze vier jaar geleden aan haar promotieonderzoek begon. Haar onderzoek is ook niet helemaal te vergelijken met de huidige situatie, benadrukt ze meteen. ,,In mijn onderzoek ga ik ervan uit dat thuiswerken een keuze is voor individuen zelf. Nu was het een dringend advies vanuit de overheid. Dat maakt wel degelijk verschil.” Toch ziet zij ook overeenkomsten in de literatuur die ze voor haar onderzoek raadpleegde: fulltimewerkers die zich geïsoleerd voelen, bijvoorbeeld.
Darouei keek in haar onderzoek naar de effecten van thuiswerken op de persoon zelf. Ze legde aan 34 werknemers twee weken lang drie keer per dag een vragenlijst voor. ,,Op dagen dat mensen thuiswerken, ervaren ze minder werk-familieconflict en tijdsdruk. Ze hoeven niet te reizen, kunnen zelf hun dag indelen en worden minder vaak lastiggevallen door collega’s. Dat betekent dat ze vaak efficiënter kunnen werken”, aldus Darouei.
Het gevolg? De volgende dag zijn deze werknemers bevlogener, positiever en minder uitgeput. ,,Als er namelijk wel werk-familieconflict is, geven veel mensen de bron - in dit geval het werk - de schuld.”
Leidinggevenden denken dat thuiswerkers minder betrokken zijn
Beoordeling
Thuiswerken leidt met andere woorden tot een beter welzijn. Maar, zijn leidinggevenden ook blij met thuiswerkers? Ze zette een scenariostudie op waarbij de helft van ruim 300 leidinggevenden medewerkers te zien kreeg die fulltime op kantoor werken, de andere helft beoordeelde werknemers die twee dagen in de week thuiswerken. Het resultaat? De laatste groep werd lager beoordeeld. ,,Leidinggevenden denken dat thuiswerkers minder betrokken zijn en krijgen daardoor lagere prestatiebeoordelingen dan mensen die fulltime op kantoor zitten”, aldus Darouei.
En daar zit nog extra nuance in: thuiswerkers zonder kinderen krijgen vaker een lagere beoordeling en deze beoordeling wordt vooral gegeven door mannelijke leidinggevenden die nooit thuiswerken. ,,Er hangt een stigma om thuiswerken. Het lijkt erop dat geldige redenen om thuis te werken altijd gepaard gaan met zorgverantwoordelijkheden. De werkgever begrijpt in zo’n geval niet dat je het ook zonder kinderen nodig hebt en dat de flexibele werkmogelijkheden goed zijn voor ieders welzijn”, vindt Darouei. ,,Het is zorgwekkend dat mensen die bijvoorbeeld geen kinderen hebben, daarin benadeeld worden. Uit eerder onderzoek blijkt ook dat aan hen vaak wordt gevraagd om hun vakantie om de schoolvakantie heen te plannen en langer op kantoor te blijven.”
Na corona
Het massale thuiswerken van de afgelopen maanden heeft hoe dan ook effect op het beeld van leidinggevenden, denkt de promovenda. ,,Recent was er nog een onderzoek in België waaruit bleek dat leidinggevenden nu positiever zijn over thuiswerken van hun werknemers. Ze ervaren nu zelf ook hoe het is om thuis te werken. Vergaderingen worden efficiënter en de productiviteit is gestegen. Al komt dat ook doordat mensen misschien langer doorwerken, dat is natuurlijk niet per se de bedoeling.”
De lessen die we kunnen trekken uit haar onderzoek? ,,Uit mijn onderzoek komt naar voren dat het vertrouwen heel belangrijk is. De negatieve percepties zijn er, daar moeten we ons bewust van worden”, zegt Darouei. ,,Leidinggevenden en werknemers kunnen bijvoorbeeld samen kijken naar een flexibiliteitsplan. Hoeveel dagen werk je thuis, wat kan een leidinggevende die dagen verwachten en hoe ziet die thuiswerkomgeving eruit? Transparantie is heel belangrijk, daarmee kun je die onbewuste vooroordelen iets wegnemen.”
In onderstaande video geeft Marjet Winsemius, directeur van de Stichting Voor Werkende Ouders, haar visie op thuiswerken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
NLstartOp
Ik durf niet naar kantoor: mag ik ook thuisblijven? En vijf andere vragen
Horecamedewerkers mogen schoorvoetend weer naar de zaak. Maar vanuit huis werken is het nieuwe normaal in veel andere beroepsgroepen. En dat blijft nog wel even zo, als het aan het kabinet ligt. Zes vragen over thuiswerken. -
Uitgeput na de zoveelste digitale meeting? Zo overwin je Zoom-moeheid
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress in je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze nieuwssite. Vandaag: Zoom-moeheid -
‘Ik ben best bereid wat te proberen voor mijn gezondheid en productiviteit, maar er zijn grenzen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: koude douche -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUM
Hoe bereik je als vrouw de top? ‘In mijn beginjaren heb ik er veel voor opgeofferd’
In de top van het bedrijfsleven is de witte man nog altijd oververtegenwoordigd. Hoe kom je daar als vrouw tussen? Directeur Vera Kops van Lewis en Mei Ling Tan van House of Einstein vertellen over hun keuzes, ons ouderwetse schoolsysteem en fulltime werken. ,,Hoeveel uren je werkt, zegt niets over je kwaliteiten.”
-
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
In 2017 kwam ze naar Nederland, nu is Iman (23) de eerste vrouw met hoofddoek in Rode Kruis-campagne
Iman (23) is de eerste vrouw met een hoofddoek die in een campagne van het Nederlandse Rode Kruis een hoofdrol te pakken heeft. En wie haar cv bekijkt, kan niet anders dan respect hebben voor de jonge vrouw uit Stolwijk.