Ongepaste vragen tijdens je sollicitatiegesprek? Zo geef je antwoord
Solliciteren tijdens een pandemie is lastig. Veel branches liggen stil en het aantal vacatures loopt terug. Daarom geven we je wekelijks tips om ook tijdens de coronacrisis het beste uit je sollicitaties te halen. Deze week: wat moet je antwoorden op lastige, misschien wel ongepaste vragen?
Werkgevers en recruiters stellen tijdens sollicitatiegesprekken vaak lastige vragen. Waarom doen ze dat, hoe moet je ze beantwoorden en welke vragen gaan te ver?
Soms proberen werkgevers je met lastige vragen op het verkeerde been te zetten. Blijf dan ook altijd alert. Barry Schillemans, HR-manager bij IT-bedrijf Macaw: „Aan het einde van het gesprek stel ik sollicitanten de vraag welke vraag ik ze niet heb gesteld, maar die ze wel hadden verwacht. Mijn doel is te peilen hoe een kandidaat zich heeft voorbereid. Wat is zijn of haar mindset: zekerheid of onzekerheid?”
Een mindset zegt veel over de mate waarin iemand bij een bedrijf past. Carrière maken is daarin vaak niet per se de eigenschap waar werkgevers naar zoeken. Zo stelt Jeannine Peek, algemeen directeur van Dell Nederland, altijd de vraag: „Wat is de belangrijkste factor in iemands succes, en waarom? De ene kandidaat zal een antwoord geven waaruit blijkt dat een goede balans tussen werk en privé de sleutel tot succes is, terwijl een ander de naam van een collega of manager zal noemen. Ik vind het belangrijk dat iemand hier over nadenkt.”
Beschouw altijd eerst goed de situatie, voordat je definitief de deur dichtgooit
Vragen waar geen juiste antwoorden op zijn, blijken populair tijdens het sollicitatiegesprek. „Vaak stel ik de vraag wanneer de sollicitant voor het laatst het gevoel had dat hij of zij door de grond wilde zakken”, aldus Geraldine van den Berg, momenteel HR-manager bij Basefarm en Login Consultants. „Ik vraag mensen die situatie te benoemen, te vertellen hoe ze het hebben opgelost en wat ze ervan geleerd hebben. Uit hun antwoord leer ik iets over hun persoonlijkheid. Heeft iemand zelfinzicht, bijvoorbeeld. En kan hij van zijn ervaringen leren?”
Ongepaste vragen
Bovengenoemde vragen zijn lastig om te beantwoorden, maar kunnen wel door de beugel. Soms worden er tijdens een sollicitatiegesprek echter vragen gesteld over privézaken die ongepast of zelfs onwettig zijn. Er zijn simpelweg grenzen aan vragen die gesteld mogen worden tijdens een sollicitatie. Krijg je vragen die niets met de functie te maken hebben, ronduit persoonlijk zijn of gewoon kwetsend, dan heb je drie opties:
„Je kunt opstaan en weglopen. Je kunt afgemeten zeggen dat je op die vraag geen antwoord hoeft te geven. Of je geeft professioneel antwoord zonder er echt op in te gaan”, zegt talentcoach Stephanie Kapsis. Zij adviseert het laatste. „Je stelt jezelf meewerkend op en laat tegelijkertijd zien dat je ze door hebt.” Overigens zitten achter ongepaste vragen niet altijd kwade bedoelingen, volgens Kapsis. „Soms is het gebrek aan training of onhandigheid. Beschouw daarom altijd eerst goed de situatie, voordat je definitief de deur dichtgooit.”
Twijfel je over de intenties van een vraag, dan kun je altijd reageren met een wedervraag
Maar hoe te reageren op vragen als: ‘Wil je kinderen?’, ‘Kom je wel werken als je kind ziek is?’, ‘Op welke politieke partij stem je?’, ‘Sta eens op en loop eens een rondje door de kamer?’ of ‘Wat zouden mensen over je zeggen bij jouw uitvaart?’ Vaak is het duidelijk of een vraag over het randje is, maar dat hangt ook af van je persoonlijke smaak.
„Twijfel je over de intenties van een vraag, dan kun je altijd reageren met een wedervraag”, zegt Kapsis. „Waarom willen ze dit weten, is het van belang voor de functie? Ga ook bij jezelf te rade of dit een bedrijf is waar je überhaupt wil werken.” Bovendien heeft elk nadeel zijn voordeel. Mocht je de vraag zo ongepast vinden dat je het (digitale) sollicitatiegesprek meteen wilt stoppen; dan klap je gewoon je laptop dicht.
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op 28 maart 2021.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Zo maak je in de eerste sollicitatieronde al indruk
Solliciteren tijdens een pandemie is lastig. Veel branches liggen stil en het aantal vacatures loopt terug. Daarom geven we je samen met Intermediair wekelijks tips om ook tijdens de coronacrisis het beste uit je sollicitaties te halen. Deze week: hoe val je op, nog vóórdat het aankomt op assessments en sollicitatiegesprekken? -
PREMIUM
Van gezichtsmasker tot kattenbakvulling: deze wonderklei kun je óveral voor gebruiken
Bentoniet lijkt ineens overal op te duiken. Deze kleisoort wordt gebruikt in gezichtsmaskers, als kattenbakvulling, voor het klaren van wijn en – de core business van De Bentoniet Fabriek in Bodegraven – in de boorindustrie. -
Wat doet een...
Ferry is geofysicus: 'Ik mocht op zoek naar een vermiste nazischat’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Ferry van den Oever (55), geofysicus bij Saricon in Sliedrecht.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
sollicitatietip
Zo beantwoord je een van de meest gevreesde sollicitatievragen
Solliciteren tijdens een pandemie is lastig. Veel branches liggen stil en het aantal vacatures loopt terug. Daarom geven we je samen met Intermediair tips om ook tijdens de coronacrisis het beste uit je sollicitaties te halen. Deze week: wat moet je antwoorden op de vraag ‘Vertel eens iets over jezelf?’ -
Wat doen de duizenden extra medewerkers van de GGD nu?
Duizenden bron- en contactonderzoekers (BCO) belden de afgelopen twee jaar honderdduizenden met corona besmette Nederlanders om te achterhalen waar zij besmet waren geraakt en wie zij mogelijk hadden aangestoken. Inmiddels zit hun taak erop. Wat doen deze BCO’ers nu?