Ook dit Nederlandse bedrijf stapt over op vierdaagse werkweek voor hetzelfde loon
Steeds meer bedrijven lijken open te staan voor de verkorte werkweek met salarisbehoud. Veertig uur in de week werken is niet meer van deze tijd en van een dag minder werken worden werknemers een stuk gelukkiger, zeggen ze. Dat idee sprak ook Daan Dohmen, ceo van start-up Luscii, aan. Het bedrijf rondde onlangs een test met een vierdaagse werkweek af, mét succes.
De vierdaagse werkweek met behoud van loon is onderwerp van gesprek bij veel bedrijven in binnen- en buitenland. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian voerde in 2018 als eerste de verkorte werkweek in en werd daarmee wereldnieuws. Later volgden meer bedrijven. In ons eigen land draaide marketingbedrijf Loyals vorig jaar een proef. Ook mochten 3000 fulltime werknemers van Achmea twee uur per week korter werken met behoud van salaris. Spanje wil zelfs op landelijk niveau een pilot gaan draaien met een dag minder werken voor hetzelfde salaris.
De standaard werkweek van veertig uur past niet meer bij ons moderne werk, zei psycholoog Thijs Launspach eerder op deze site. Ook hebben we veel meer dat ons bezighoudt, zoals het gezinsleven, sport en hobby’s. Met de invoering van een kortere werkweek hebben we daar meer tijd voor en dat zorgt voor minder ziekteverzuim, minder stress en gelukkigere werknemers.
Vrijdag
Daar gelooft ook de Nederlandse start-up Luscii in. Het bedrijf ontwikkelde een app voor de zorg waarmee het personeel via een dashboard direct inzicht heeft in het elektronisch patiëntendossier. Luscii veranderde al eerder het een en ander; het bedrijf heeft geen managers meer, het personeel kreeg flexibele werktijden en is er geen fysiek kantoor meer. Een vierdaagse werkweek kon eigenlijk niet in dit rijtje ontbreken.
De resultaten zijn een stuk beter dan verwacht. De productiviteit van de medewerkers is zelfs gestegen
Het bedrijf besloot het concept twaalf weken lang te testen. Er werd gekozen voor een vaste vrije dag in de week, de vrijdag. ,,Dat werd ons aangeraden door experts. Dan weet iedereen dat we er op die dag niet zijn. En dan kan ook niemand even een mailtje of Slackje sturen. Als je op je vrije dag een berichtje krijgt, ben je toch sneller geneigd om toch even te gaan werken.”
Meer weten over het behouden van een goede werk-privébalans? Lees hier verder op Intermediair
Deze maand stopte de pilot en kreeg Luscii de eerste resultaten binnen. Dohmen: ,,We hebben alles gemeten en de resultaten zijn een stuk beter dan verwacht. De productiviteit van de medewerkers is zelfs gestegen.” Gemiddeld steeg de productiviteit met tien procent en op de afdeling sales zelfs met 16 procent. Werknemers zijn ook meer betrokken. Dat komt volgens Luscii onder meer door de verbeterde werk-privé balans. Het algemene welzijn van het personeel steeg met 13 procent. Mensen hebben meer energie, krijgen meer werk gedaan en zijn meer tevreden over het bedrijf en de cultuur.
Sociaal leven
Dohmen merkt dat onder meer medewerkers met kinderen blij zijn met de verkorte werkweek. ,,Voor ouders is zaterdag vaak een hele drukke dag, veel rennen en vliegen met de kinderen. Dan hebben ze alleen de zondag nog om bij te komen. Nu kunnen ze ook op vrijdag iets ter ontspanning gaan doen, zoals tijd door te brengen met familie, even wandelen in het bos of naar de sportschool gaan.”
We zouden er alleen mee door gaan als minimaal 80 procent dat zou willen. Nu blijkt dat werkelijk iedereen enthousiast is
Het experiment is dus geslaagd en dat betekent dat de vierdaagse werkweek nu officieel wordt ingevoerd bij Luscii. ,,We zouden er alleen mee door gaan als minimaal 80 procent dat zou willen. Nu blijkt dat werkelijk iedereen enthousiast is.”
’s Ochtends eerst sporten
Zijn er ook werknemers die liever vijf dagen blijven werken, omdat ze het werk meer willen spreiden bijvoorbeeld? ,,Werk geeft voor sommigen houvast. We hebben veel collega’s die internationaal werken, die hebben misschien een minder groot sociaal leven. We vroegen ons van tevoren al af hoe dit bij hen zou gaan landen.”
Maar bij niemand zorgde de overstap voor problemen, stelt Dohmen. Meer vrijheid hebben dan de standaard waren de werknemers van Luscii al gewend, ze mogen zelf bepalen wanneer en waar ze werken. ,,Zo kun je zelf kiezen wanneer je bijvoorbeeld gaat sporten, als je dat het liefst ’s ochtends doet kan dat. We hebben ook developers die het beste ’s nachts werken.”
Luscii gelooft dat een dag minder werken voor nog meer focus en efficiëntie zorgt. Je moet immers werk dat je normaal over vijf dagen verdeelt ineens in vier dagen doen. ,,We werken met buddy’s die je helpen bij het maken van keuzes in je werk. Je bepaalt dan wat je vooral niet gaat doen en waar je je op gaat focussen. Als je geen grip op je eigen tijd hebt, dan werkt dit niet.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Leave The Office Early Day: bij deze bedrijven mag je altijd een middagje vrij nemen
Stralend weer, de terrassen zijn weer open dus klap vandaag die computer twee uurtjes eerder dicht. Dat mag, want het is vandaag internationale Leave The Office Early’- day. Werknemers Victor Winter en Vincent Quint hebben flexibele werktijden en kunnen altijd zelf bepalen wanneer ze een middag vrij nemen. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM
Wordt de kleine fruitboer bij jou op de hoek ingeruild voor Jumbo? ‘80 uur werken niet meer van deze tijd’
De kleine zelfstandige winkelier verdwijnt uit de binnenstad. Ketens domineren het straatbeeld. Is het voor de slager en de bakker op de hoek nog wel mogelijk om te overleven tussen de Albert Heijns en Jumbo’s van deze wereld? Experts denken van wel, maar dat vraagt om de nodige creativiteit van ondernemers. ,,Je moet stoppen met klagen, want klagen levert geen omzet op.”
-
PREMIUM
Toen Anne (31) kanker kreeg, wist ze: ‘Fuck it, ik ga het gewoon doen’ en nu opent ze een flexwerkplek
Toen ze ziek werd, wist ze: ‘Fuck it, ik ga het gewoon doen’. De Utrechtse Anne Hardeveld (31) kreeg twee jaar geleden de diagnose baarmoederhalskanker met een uitzaaiing. Na bestralingen en chemo’s laat ze zich door niets meer tegenhouden. -
Akkoord arbeidsmarkt: einde aan verfoeide nulurencontracten en payrolling
De vakbonden en werkgevers zijn het eens geworden over een hervorming van de arbeidsmarkt. Centraal staat dat flexwerk wordt ingeperkt, zo bevestigen ingewijden. -
PREMIUM
Huisarts Irene demonstreert op Malieveld tegen werkdruk: ‘Ik ga erheen omdat ik van mijn vak houd’
Een aantal huisartsen uit de regio vertrekt vrijdag met een touringcar vanaf de huisartsenpost Gorinchem richting het Haagse Malieveld. Ze doen mee aan een manifestatie tegen de hoge druk op de huisartsenzorg. Onder hen is Irene Joziasse uit Gorinchem: ,,Ik gun iedereen een huisarts die er voor je is.”