Oordoppen alleen in de bouw? Ook in andere beroepen loop je risico op gehoorbeschadiging
De WHO heeft vandaag uitgeroepen tot World Hearing Day, een dag om eens goed op onze oren te letten - ook op het werk. In de bouw is het dragen van gehoorbescherming niet meer dan normaal. Maar ook in andere sectoren lopen werknemers risico op gehoorbeschadiging.
Lawaai op het schoolplein? Een drukke weg met auto's? Dat geeft geluiden van zo'n 85 decibel. Een drukke kroeg of een voorbijrazende trein? 90 decibel. Vanaf 80 decibel kan geluid al schadelijk zijn, afhankelijk van hoe lang en hoe vaak je eraan wordt blootgesteld. Dat kan dus ook op de werkvloer het geval zijn. Bij een blootstelling boven de 80 decibel moet een werkgever al gehoorbescherming beschikbaar stellen, zo stelt de Arbowet.
Levert dat vaak problemen op? In 2018 werden er bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) 281 meldingen gedaan door mensen met klachten met slechthorendheid of oorsuizen, blijkt uit eerder onderzoek. Een deel daarvan (9 procent) was zelfs blijvend arbeidsongeschikt.
Bedrijfsarts Bas Sorgdrager: ,,We weten al honderden jaren dat we van te veel lawaai doof kunnen worden, maar ik denk dat dat tegenwoordig lastiger is, omdat we nu veel meer interactie hebben op de werkvloer.” De oplossing volgens Sorgdrager? Bronbestrijding. ,,Mijn stelling is dat we te makkelijk de stap maken naar het dragen van gehoorbescherming, maar ik denk dat we iets moeten doen aan de blootstelling bij geluid.”
Niet consequent
,,Het heeft vaak te maken met een conflict van plichten. Door het dragen van gehoorbescherming kun je bijvoorbeeld je collega's of veiligheidswaarschuwingen niet horen”, stelt Sorgdrager. In samenwerking met de arbeidsinspectie constateerde Sorgdrager eerder al dat er een behoorlijk percentage van de werknemers gehoorbescherming niet consequent draagt, terwijl dat wel zou moeten. ,,De schattingen lopen uiteen van 30 tot 60 procent die geen gehoorbescherming draagt”, aldus de bedrijfsarts. ,,We moeten het onderwerp bespreekbaar maken. Laat een deskundige komen op de werkplek en kijk of er iets gedaan kan worden aan het geluid.”
We moeten het onderwerp bespreekbaar maken. Laat een deskundige komen op de werkplek en kijk of er iets gedaan kan worden aan het geluid
Sorgdrager komt regelmatig op werkplekken voor onderzoek, ook onverwachte werkplekken, waar je niet direct denkt aan gehoorbeschadigingen. Bijvoorbeeld een technieklokaal op een school, waar de machines lawaai maken. ,,Ik vraag dan of ze ook gehoorbescherming dragen. En dan wijzen ze naar de koptelefoons die helemaal onder het stof zitten. Die worden door leerlingen niet gedragen en ook de leraar is half doof.” Of de gymleraar, die op een fluitje blaast en balspelen organiseert. ,,Ik denk dat orde daar heel belangrijk is. Ook op een kinderdagverblijf waar de geluidsnormen af en toe worden overschreden”, aldus Sorgdrager.
Mondhygiënisten
Maar dat zijn niet de enige sectoren waar regelmatig wordt gewerkt met geluid. Sorgdrager wordt bijvoorbeeld ook gevraagd te spreken op een congres van mondhygiënisten. ,,Die maken zich zorgen over het geluid van die machientjes die daar gebruikt worden.” Of op een bijeenkomst van gipsmeesters. ,,Het zetten van gips is natuurlijk geen probleem, maar het eraf zagen geeft een gierend geluid waar je last van kunt krijgen. Ik denk wel dat er steeds meer bewustwording is. Ook jongeren op feestjes dragen vaker oordopjes, daar begint het.”
Stéphanie Reintjens, van gehoorbescherming-fabrikant Alpine, ziet dezelfde trend. ,,Zeker jongeren zijn er de afgelopen zes en zeven jaar erg mee bezig. We zien dat mensen zich vaker bewust zijn van geluid.” Het bedrijf groeide de afgelopen jaren hard en verwacht de komende jaren een groei van 20 tot 30 procent. Hoeveel van de verkochte oordoppen gebruikt worden op de werkvloer, is onduidelijk. ,,We vragen niet waarvoor klanten de oordoppen gebruiken, maar krijgen regelmatig vragen binnen op de klantenservice van mensen die gehoorbescherming willen gebruiken op de werkvloer.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Dit is waarom je spookgeluiden hoort na gehoorschade
Muzikale hallucinatie kom regelmatig voor bij slechthorenden. Volgens arts-onderzoeker Mascha Linszen (Universiteit Utrecht) is er een verband tussen gehoorverlies en het hebben van hallucinaties. -
PREMIUM
‘Een paar tips’, dacht LinkedIn-expert Corinne, maar het werden er 421: ‘Een beetje uit de hand gelopen, ja’
-
CNV: Zieke werknemer voelt steeds meer druk van de baas
Een kwart van de Nederlandse werknemers voelt zich door de werkgever steeds meer onder druk gezet om snel weer te komen werken bij ziekte. De helft van de werknemers vindt het, vanwege de personeelskrapte, lastig om zich ziek te melden. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.
-
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
-
-
Waar heb je als werknemer recht op bij coronagevaar?
Ook Nederlandse bedrijven treffen maatregelen tegen het coronavirus. Maar zijn ze daartoe verplicht? En waar heeft het personeel eigenlijk recht op bij besmettingsgevaar en werkuitval? Arbeidsrechtadvocaat Hans Kamerbeek vertelt hoe het zit. -
PREMIUM
Van Ajax tot Arsenal: de grote voetbalclubs bellen Nico zodat hun grasmat er pico bello bij ligt
Nico van Vuuren begon ooit in de rozenkwekerij van z’n vader. Zijn passie voor gras, voetbal en tuinbouw hebben ervoor gezorgd dat hij in stadions in de hele wereld inmiddels een begrip is. Met een beetje dank aan good old Guus Hiddink.