Op zoek naar werk? Deze 10 vaardigheden vinden werkgevers het belangrijkst
Door de coronacrisis zitten werknemers in bepaalde sectoren onverwacht zonder baan. Hoe vind je nieuw werk, als er voor jouw functie vrijwel geen vacatures meer zijn? Aan de hand van je vaardigheden kan je misschien een heel ander soort functie vinden.
Delen per e-mail
Waar wordt nu het meest naar gevraagd in vacatures in verschillende branches? Dat was de insteek van het onderzoek van Randstad naar competenties en vaardigheden op de arbeidsmarkt. Nuttige informatie, zeker in coronatijd. Veel medewerkers in vooral de horeca en evenementenbranche raakten hun baan kwijt en willen weten waar hun kansen liggen.
Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers in allerlei sectoren vooral persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden belangrijk vinden. Voor veel verschillende beroepen zijn deze vaardigheden relevant, ziet Randstad in het onderzoek naar de voorkeuren van werkgevers en de meestgevraagde hard skills en soft skills. Bovenaan de top 10 van deze ‘soft skills’ staan: samenwerking, gedrevenheid (enthousiasme) en communicatieve vaardigheden. In het kader onder dit artikel vind je het volledige overzicht.
Bevestiging
Verrassend zijn de resultaten niet, zegt Dominique Hermans, directeur van Randstad Nederland. ,,Het is een bevestiging van wat we al wisten, maar nu staat het tenminste zwart op wit. Maar we weten ook dat met deze kennis nog niet genoeg wordt gedaan. Door de coronacrisis zitten we nu in een stroomversnelling omdat meer mensen zonder werk zitten. Daarom zijn we direct met deze informatie aan de slag gegaan.”
Door de coronacrisis zitten we nu in een stroomversnelling omdat meer mensen zonder werk zitten
Randstad tuigde een programma op met nuttige opleidingen en trainingen voor werkzoekenden. Ook belde de organisatie 5000 werkzoekenden en vroeg ze allemaal wat ze nodig hebben in hun zoektocht naar een baan. ,,We willen hen zo goed mogelijk begeleiden. Omscholen en bijscholen begint bij een gesprek op maat, daarna bieden we een training op maat aan.”
Maar is alles wat je nog niet in huis hebt aan te leren? Van kandidaten wordt vaak verwacht dat ze enthousiast zijn, maar als je dat van nature niet bent is dat dan wel aan te leren? ,,Dat kun je zeker leren. Het gaat er vaak om hoe klantgericht je bent en hoe je overkomt. Dit kun je beïnvloeden door vaardigheden bij te leren.” Meer enthousiasme uitstralen kun je bijvoorbeeld leren in de training Customer Experience.
Concurrentie
De afgelopen tijd bleken werkzoekenden veel aan hun taalknobbel te willen werken. Hermans: ,,De aanvraag van cursussen Nederlandse taal is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Voor veel werk moet je goed kunnen communiceren. Mensen nemen nu de tijd die vaardigheden bij te schaven.”
Wie door de coronacrisis onverwacht zonder werk zit, doet er goed aan te kijken welke vaardigheden hij in huis heeft. Het onderzoek laat namelijk een overlap zien in veelgevraagde skills tussen sectoren. Horecapersoneel moet bijvoorbeeld bovengemiddeld vaak flexibiliteit tonen. Maar ook in sociaal-maatschappelijke functies, zoals maatschappelijk werker, wordt deze vaardigheid vaak gevraagd. ,,Als je dit als werkzoekende horecamedewerker weet, weet je ook dat de overstap naar een andere functie makkelijker is dan je van tevoren dacht. Dat geeft hoop.”
Als je dit als werkzoekende horecamedewerker weet, weet je ook dat de overstap naar een andere functie makkelijker is dan je van tevoren dacht
Heftruckcertificaat
Bijleren en omscholen is vaak een investering voor de lange termijn. Met het volgen van een vakopleiding ben je zo een jaar bezig. Maar sommige cursussen en trainingen kunnen je ook direct helpen bij het vinden van een baan. Hermans; ,,Je kunt in korte tijd een heftruckcertificaat halen, dan kun je daarna meteen solliciteren op een baan waar je eerst niet voor in aanmerking kwam.”
In actie komen is de eerste stap, zegt Hermans. ,,Het is een kwestie van in jezelf geloven. Het is nooit te laat om bij te leren, er zijn zoveel kansen. Laat je daarin goed begeleiden en ondersteunen als je niet weet hoe je het moet aanpakken.”
Dit artikel verscheen eerder op 4 juni 2020 op deze website.
Top 10 meest gevraagde soft skills in vacatures
1. samenwerken
2. gedrevenheid/enthousiasme
3. communicatieve vaardigheden
4. verantwoordelijkheid
5. flexibiliteit
6. zelfstandigheid
7. gedrevenheid/motivatie
8. klantgericht
9. georganiseerd
10. oplossingsgericht
Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, super! Maar wat moet je allemaal zeggen en wat juist niet? Sollicitatie-expert Mourad geeft tips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Roerig jaar voor tassenontwerper Omar Munie vanwege omstreden vastgoeddeal: ‘Ik heb er geen cent aan verdiend’
Het levensverhaal Omar Munie leest als een jongensboek. Hij kwam op 9-jarige leeftijd als vluchteling vanuit Somalië naar Nederland, maar wist zich in korte tijd te ontwikkelen tot een succesvolle ontwerper. De Hagenaar won verschillende prestigieuze prijzen, maar kwam de laatste twee jaar vooral in het nieuws vanwege een omstreden vastgoeddeal met het Rijk. En dat doet hem duidelijk pijn. ,,Ik heb er geen cent aan verdiend.’’ -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
Sinds corona meer behoefte aan loopbaancoaching: ‘Er vallen meer ontslagen’
Steeds meer Nederlanders maken gebruik van een coach. Door de komst van het coronavirus verschuift de behoefte: in eerste instantie was er veel hulp nodig bij stress en burn-outklachten, nu hebben veel mensen behoefte aan loopbaancoaching. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
Boerin kan na ongeluk niet meer melken, maar verzekeraar wil niet betalen
Het boerenbedrijf van een echtpaar uit Markelo kan niet verder als verzekeraar Univé niet op zeer korte termijn over de brug komt met een tweede voorschot op schade die de vrouw leed door een auto-ongeluk. „Univé lijkt Trump wel”, zei advocaat Bertil Morsink van de vrouw.
-
Neem je geen coronaprik? Dan wil 36 procent van de werknemers je straks niet op het werk zien
De inenting tegen het coronavirus is een vrijwillige keus. Maar wat als jij wel bent ingeënt terwijl je collega weigert? Ruim een derde van de Nederlandse werknemers vindt dat collega's die een coronavaccinatie afslaan geweerd moeten worden van de werkplek. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
Zo zorg je ervoor dat je aantrekkelijk blijft voor werkgevers
Waar er voor de coronacrisis nog sprake was van krapte op de arbeidsmarkt, is het nu in veel sectoren lastiger geworden werk te vinden. Daarnaast vrezen veel mensen voor het verlies van hun baan. Belangrijk dus om je cv up-to-date te houden. Hoe zorg je ervoor dat werkgevers jou in dienst willen nemen?