Open sollicitatie is de gok waard, maar leg wel uit waarom
Het bedrijf van je dromen heeft geen passende baan voor je. Toch ga je ervoor. Mailtje de deur uit. Wie niet waagt, wie niet wint. Maar hoe groot is de kans van slagen bij zo'n open sollicitatie?
Recruitmentbureau Recruitin, gespecialiseerd in recruitment in de tech- en IT-sector, analyseerde ruim 3500 open sollicitaties die het afgelopen jaar binnenkwamen bij negen van zijn opdrachtgevers. Zij gaven op hun site aan dat ook open sollicitaties welkom waren. Al deze reacties leverden uiteindelijk 136 gesprekken op en 34 mensen die daadwerkelijk aan de slag gingen bij een van de bedrijven.
Dat lijkt weinig, maar het geeft een enigszins vertekend beeld omdat de cijfers van een van de bedrijven erg afweken. Wanneer je dat bedrijf niet meerekende, kwam je uit op 8 procent. ,,We hadden dit nog nooit eerder onderzocht”, vertelt Wouter Arts, directeur talent development bij Recruitin. ,,We waren positief verrast over de resultaten.” Om ook in overweging te nemen: expats sturen vaak meerdere brieven en lieten het van de reactie afhangen of ze daadwerkelijk op gesprek kwamen.
Expats sturen vaak meerdere brieven en lieten het van de reactie afhangen of ze daadwerkelijk op gesprek kwamen
Match
Het beeld dat mensen het bedrijf van hun dromen opeens tegenkomen en een willekeurig een poging wagen, is volgens Arts achterhaald. Veel van de mensen die open sollicitaties sturen, kiezen bewust voor een bedrijf omdat ze het interessant vinden maar geen passende vacature zien staan. ,,Sollicitanten sturen vaak een motivatie mee waarin ze uitleggen waarom ze een open sollicitatie doen”, ziet Arts. ,,Dat zou ik ook aanraden, benoemen waarom je juist bij die werkgever aan de slag wil. Dat werkt beter dan klakkeloos een cv insturen.”
Ook ligt er volgens Arts een taak voor de werkgever, die open sollicitaties serieus in behandeling moeten nemen. “Vaak wordt dit vergeten door werkgevers, terwijl deze mensen wel geschikt zijn.” Hij verwijst naar een kandidaat die afgelopen week een open sollicitatie deed bij een opdrachtgever en vrijdag al het sollicitatieproces ingaat. ,,Hij had veel vacatures gezien, maar wist niet welke bij hem paste. Dan reageren we vervolgens direct, we moeten zo’n kandidaat gewoon uitnodigen.”
Juist deze periode van schaarste op de arbeidsmarkt kan een open sollicitatie de juiste zet zijn. Door het personeelstekort zijn werkgevers bereid extra moeite te doen om een passend plekje te vinden voor iemand die zich aanbiedt. Regionaal zijn hier wel verschillen in te zien. In de regio Eindhoven worden naar verhouding veel open sollicitaties verstuurd. Arts: ,,Daar zijn veel hightech bedrijven en er werken veel expats. Ze weten dat er veel banen zijn in de regio en spreiden met meerdere open sollicitatiebrieven hun kansen. De kans dat ze eerst op moeten gesprek komen, is dan kleiner. Ook omdat ze meerdere brieven sturen.”
Ook op zoek naar een nieuwe baan? Vul hieronder je gegevens in en krijg interessante vacatures direct in je mailbox:
Coach Charlotte van 't Wout vertelt in onderstaande video welke vragen je goed kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Arbeidsmarkt is nóg krapper geworden: recordaantal vacatures open
De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. Zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Bij dit Nederlandse bedrijf krijgt iedereen een baan. Zonder sollicitatie
Een sollicitatiebrief is niet nodig. Ook een cv of verklaring van goed gedrag hoeven werkzoekenden bij dit bedrijf niet in te leveren. Iedereen die zijn naam op een lijst zet, krijgt een baan bij internetbedrijf MamaLoes. -
PREMIUM
Twintig jaar bij de baas, maar nu door long covid gedwongen ontslagen
Irene Bollee uit Elburg liep corona op tijdens haar werk in een verzorgingshuis in Deventer. Nu na’twee jaar volgt een gedwongen ontslag. Ze weet dat er collega’s zijn die er nog veel slechter uitkomen. Daarom deelt ze haar verhaal.
-
PREMIUM
Niemand kan horecapersoneel vinden, maar Luc heeft een slimme truc en hem lukt het wél
De zomer komt eraan, maar het is de vraag of er tot ’s avonds laat op het terras gezeten kan worden. De horeca schreeuwt om personeel, en probeert deze op steeds creatievere manieren aan te trekken. ,,We proberen zelfs bij de concurrent aan te kloppen voor personeel.” -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Bij dit bedrijf uit Maassluis kunnen mensen zichzelf aannemen
Marketingbedrijf Keytoe uit Maassluis is gestart met een nieuw experiment: mensen kunnen zichzelf hier aannemen. Dat betekent dat je je eigen salaris mag bepalen, het aantal uren dat je werkt én zelf je takenpakket mag samenstellen.