Om de extreme krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden moeten werkgevers en de politiek hun pijlen richten op moeders met oudere kinderen, adviseert het SCP. Op de foto SCP-onderzoeker Wil Portegijs, die zelf ook deeltijd werkt.
Volledig scherm
PREMIUM
Om de extreme krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden moeten werkgevers en de politiek hun pijlen richten op moeders met oudere kinderen, adviseert het SCP. Op de foto SCP-onderzoeker Wil Portegijs, die zelf ook deeltijd werkt. © Guus Schoonewille

Planbureau pleit voor maatregelen om moeders met oudere kinderen meer te laten werken

Om de extreme krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden moeten werkgevers en de politiek hun pijlen richten op moeders met oudere kinderen. Er wordt nu vooral gekeken naar jonge moeders, terwijl meer dan de helft van alle in deeltijd werkende vrouwen helemaal geen jonge kinderen heeft, aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

133 reacties

 • Ineke den Haan-Vos

  2 maanden geleden
  Omdat de pensioenleeftijd steeds verder opgetrokken wordt zou je gek zijn om dan ook nog full time te gaan werken, waar eindigt dit?
 • Norbert Schooten

  2 maanden geleden
  John kooper, respect voor u en uw vrouw, helemaal correct, de eerste 4 jaar vormen het kind voor later, dan hoort het kind opgevoed te worden door de vader of de moeder. Maar heel veel mensen zijn erg materialistisch geworden, waardoor geld belangrijker is dan de opvoeding van je kind.
 • C.J.H. PIETERSE

  2 maanden geleden
  @ J. Smid: Ik ben het helemaal met u eens! M.b.t. het "afschrijven" van mensen die nog prima kunnen functioneren: dat doet de overheid (op te verwaarlozen uitzonderingen na) ook! In het verleden waren er wel meer kansen bij de overheid voor b.v. mensen in een rolstoel, maar een vrouw die alleen nog letterlijk liggend kon werken, werkte in 1990 bij een Sociale Werkvoorziening: die moesten ook steeds commerciëler gaan werken, en worden afgebouwd; er zal waarsch. op den duur niets v. overblijven...
 • H. Drenth

  2 maanden geleden
  Je leeft niet om te werken en we moeten ophouden met het het idee dat het altijd maar meer moet zijn. Als iedereen eens tevreden is met met minder neemt de vraag af waardoor ook de noodzaak voor meer moeten werken verdwijnt. En waarom zou je meer werken als je tevreden bent met leef- en financiële situatie. Je kunt je tijd maar 1x besteden en er is meer in het leven dan werken.
 • Chelsey Hemmink

  2 maanden geleden
  Tja richt je peilen op die leeftijdsgroep. Het is de groep die ook al vaak mantelzorg doet voor bv zieke of oudere ouders. De druk op fulltime werken brengt weer andere problemen mee die ook geld kosten. Wat als er straks geen mantelzorgers meer over zijn. Die kosten komen ook op een ieders bord.